Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ακαταδίωκτο για τους επικεφαλής της ΕΒΖ ψήφισε η κυβέρνηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ακαταδίωκτο για τους επικεφαλής της ΕΒΖ ψήφισε η κυβέρνηση

Ακαταδίωκτο στα πρόσωπα που διατέλεσαν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) η οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης, ψήφισε η κυβέρνηση με τροπολογία στον νόμο 4587/18 του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 44) αναφέρει πως αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος τους καθώς και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ . Η αναστολή ισχύει μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρίας και όταν αυτή υπογραφεί τότε εξαλείφεται το αξιόποινο και σταματούν οριστικά τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

  • 1. Η ποινική δίωξη κατά των προσώπων που από τις 31.3.2016 διατέλεσαν ή διατελούν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε.» αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 2 για τις πράξεις μη καταβολής πάσης φύσεως οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και για την πράξη του άρθρου μόνου του α.ν. 690/1945. Κατά των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου και για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 2 δεν επισπεύδονται πράξεις ή μέτρα εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ή άλλον ειδικό νόμο ή διασφαλιστικά μέτρα, καθώς και κάθε διαδικασία που κατατείνει στην είσπραξη των οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Πράξεις ή μέτρα που έχουν επισπευσθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 2.
  • 2. Η αναστολή της προηγούμενης παραγράφου διαρκεί μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας από το δικαστήριο, κατά τις διατάξεις των άρθρων 99 επ. του ν. 3588/2007 (Α΄153).
  • 3. Με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας από το δικαστήριο, εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη εναντίον των προσώπων της παραγράφου 1 για αδικήματα των οποίων η αντικειμενική υπόσταση συνίσταται στις πράξεις μη καταβολής των οφειλών της εταιρείας που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και αίρονται οι πράξεις ή τα μέτρα εκτέλεσης που έχουν επισπευσθεί εναντίον τους.

4μηνη παράταση

Ήδη πάντως προ ημερών το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την εκ νέου 4μηνη προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της ενόψει κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα/άρθρο 106.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 λήγει η προηγούμενη τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της ΕΒΖ, γεγονός που καθιστούσε έστω και στο παρά πέντε επιτακτική την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ζαχαροβιομηχανία σε άναρχη πτώχευση.  Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, ως συνέπεια των, συνεχώς, ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους 210 εργαζόμενους, που διεκδικούν δεδουλευμένα 3,5 μηνών, ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την εταιρεία, η οποία αν και εμφανίζεται ως πολύφερνη νύμφη, για σειρά επενδυτών, εντούτοις φαίνεται να παραμένει συνεχώς στα… αζήτητα με τους εργαζόμενους αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς να βιώνουν την ανασφάλεια επί μακρόν. Είναι ενδεικτικό πως η τευτλοκαλλιέργεια αργοπεθαίνει λόγω των προβλημάτων της ΕΒΖ, η οποία είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να επεξεργαστεί τεύτλα στη χώρα μας.

Η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, με δυο ακόμα τροπολογίες που ψηφίστηκαν στον ίδιο νόμο, αποφασίστηκε η δυνατότητα μεταφοράς του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και η έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας. Η πρώτη τροπολογία αφορά τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΒΖ και η δεύτερη τους άλλους μισούς.

Τα βαρύτατα διαρθρωτικά προβλήματα της βιομηχανίας

Η ΕΒΖ συνδέεται πλέον από το 2012 με την Τράπεζα Πειραιώς , από τη στιγμή δηλαδή που μεταβιβάστηκε το σύνολο του δανεισμού της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού μεταξύ της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, οι μετοχές της ΕΒΖ παρέμειναν στην ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, καθιστώντας τον εκκαθαριστή κύριο μέτοχο της ΕΒΖ με ποσοστό 82,33%.

Κατά την περίοδο 2012-2014 ο κύριος μέτοχος της εταιρείας προέβη στην προκήρυξη τριών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που διαθέτει, οι οποίοι κηρύχθηκαν στο σύνολό τους άγονοι. Όλο αυτό το διάστημα η Πειραιώς, αντιλαμβανόμενη τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, προέβη κατά καιρούς σε σειρά ενεργειών στήριξής της, παρέχοντας γραμμές χρηματοδότησης και άλλες διευκολύνσεις.

Μετά την άγονη κατάληξη των τριών διαγωνισμών που πραγματοποίησε ο μέτοχος, το 2014 υπογράφηκε MοU με την εταιρεία με αντικείμενο την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς τότε να προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το 2016 υπογράφηκε συμφωνία εξυγίανσης που προέβλεπε τη ρύθμιση του δανεισμού της εταιρείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ