Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αποζημίωση 50.000 ευρώ ζητά ο Αργύρης Αγγέλου από την Google

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση 50.000 ευρώ ζητά ο Αργύρης Αγγέλου από την Google

Χρηματική ικανοποίηση ύψους 50.000 ευρώ από την Google ζητά ο Αργύρης Αγγέλου εξαιτίας της αυτόματης αναγραφής του χαρακτηρισμού «γκέι» δίπλα στο ονοματεπώνυμό του κατά την αναζήτηση στη μηχανή μέχρι το 2014. Αν και πριν τρία χρόνια είχαν προηγηθεί προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα μέσω των οποίων ο ηθοποιός κέρδισε τη μάχη με την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, πλέον ο Αργύρης Αγγέλου εξαιτίας της ηθικής βλάβης που υπέστη ζητά αποζημίωση από την εταιρία.

«Αρνούμαστε την αγωγή»

«Αρνούμαστε την αγωγή, δεν ευθύνεται η Google για τις πληροφορίες που αναρτώνται» ανέφερε η δικηγόρος της εταιρίας κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο. «Υπάρχει από το 2012 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου αναφέρει πως όταν γίνεται αίτημα, πρέπει η Google να συμμορφώνεται. Η εταιρία το έπραξε μετά από πολύ καιρό. Μέσω της μηχανής αναζήτησης των ιστοσελίδων google.gr και goolge.com., όταν οι χρήστες αναζητούσαν πληροφορίες για τον Αργύρη Αγγέλου μετέδιδαν τίτλους ανυπόγραφων δημοσιευμάτων και  υπερσυνδέσμους προς τις ιστοσελίδες που ήταν αναρτημένα αυτά, όπως στα άρθρα «οι gay άνδρες της ελληνικής showbiz», «Αργύρης Αγγέλου για τις ερωτικές προτιμήσεις του» κλπ. Αυτοματοποιημένα. Εμφανίζονταν και φωτογραφίες του αιτούντος, ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία στον επισκέπτη για το ποιόν ηθοποιό πρόκειται», σχολίασε ο συνήγορος του ηθοποιού.

Το εξώδικο στη Google

Τον Ιούνιο του 2014 ο δημοφιλής ηθοποιός είχε στείλει εξώδικο εκφράζοντας την αντίρρησή του για το συσχετισμό του ονοματεπωνύμου του από τη μηχανή αναζήτησης με την λέξη «γκέι» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη ή όρο που τον συσχετίζει αμέσως ή εμμέσως με οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό. Μάλιστα, είχε επιχειρήσει να λύσει εξωδίκως το θέμα, ζητώντας από την Google να προβεί άμεσα σε τεχνική επέμβαση στην μηχανή αναζήτησης, για να λάβει την απάντηση της εταιρίας ότι «είναι αναρμόδια» και το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί «στην διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των δικηγόρων το ζήτημα παρέμεινε άλυτο μέχρι την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Σημειώνεται, ότι η Google αντιμετωπίζει πολύ συχνά τέτοια ζητήματα, ενώ πριν μεριά χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υποχρέωσε να εφαρμόσει το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή τη διαγραφή δεδομένων χρηστών που έχει προκύψει στο παρελθόν –ήδη την πρώτη μέρα εφαρμογής δέχθηκε 12.000 αιτήσεις πολιτών από ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι δημοσιεύσεις δημιούργησαν προβλήματα και με την οικογένειά του»

«Είμαι καθηγητής πανεπιστήμιου και φίλος του Αργύρη Αγγέλου. Αναστατώθηκε φοβερά εκείνη την περίοδο. Οι δημοσιεύσεις αυτές του δημιούργησαν προβλήματα γενικά, αλλά και με την οικογένειά του είχε ζητήματα. Οι αναρτήσεις αποσύρθηκαν 3-4 μήνες αργότερα και πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, αυτό ήταν το επίμαχο ζήτημα. Χρειαζόταν να απαντάει σε αυτό, σε ένα ζήτημα και μια ιδιότητα που δεν έχει επιλέξει να προβάλλει. Ο άνθρωπος δήλωνε ηθοποιός και μόνο. Ήταν βαριά θλιμμένος. Οι συνειρμοί αυτοί τον έβλαψαν, καθώς είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης που έχει απασχολήσει συνειδητά την κοινή γνώμη μόνο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες» εξήγησε ο γείτονας και φίλος του ηθοποιού, που κατέθεσε ως μάρτυρας κατά τη συζήτηση της αγωγής σε βάρος της Google.

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην επαγγελματική του πορεία, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς «Στο παρά πέντε», κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ερωτήσεις του στενού οικογενειακού και όχι μόνο, κύκλου του. «Ξέρω ότι χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις και να συζητήσει με την μητέρα του. Σχετικά με τον προσωπικό, φιλικό και οικογενειακό του κύκλο, ο άνθρωπος δεχόταν  ερωτήσεις για το εν λόγω αποτέλεσμα στην μηχανή αναζήτησης και ήταν  υποχρεωμένος να απολογείται στο περιβάλλον των οικείων του σχετικά με την στρεβλή εικόνα που μεταδίδεται από την google σχετικά με τις ατομικές πληροφορίες που τον αφορούν και απασχολούν την κοινή γνώμη».

«Σε κίνδυνο το επαγγελματικό του μέλλον»

Οι πληροφορίες που μεταδίδονταν για αρκετό χρονικό διάστημα, είχαν σαν αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει η πλευρά του ηθοποιού, «να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του, καθόσον δημιουργήθηκε ο κίνδυνος οι παραγωγοί να αποφεύγουν να τον επιλέξουν, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι απασχολεί το κοινό λόγω της ιδιωτικής του ζωής και όχι λόγω της καλλιτεχνικής του πορείας. Τέτοιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και στο κοινό του θεάτρου και της τηλεόρασης. Είναι λοιπόν αναμφίβολο ότι η επαγγελματική του υπόληψη και φήμη βλάφθηκαν καθώς από τις ανάρμοστες δημοσιεύσεις δημιουργήθηκε στο κοινό η πεποίθηση ότι ο ενάγων επιδιώκει την προσοχή μέσα από την πρόκληση και όχι μέσω του καλλιτεχνικού του έργου». Η αγωγή του ηθοποιού συζητήθηκε χωρίς να προσέλθει μάρτυρας από την Google και πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ