Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μετά το κίνημα «δεν πληρώνω» ήρθε το κίνημα «δεν κληρονομώ»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετά το κίνημα «δεν πληρώνω» ήρθε το κίνημα «δεν κληρονομώ»!

Το όνειρο  της κληρονομιάς που θα έκανε παλαιότερα τους Έλληνες να πετάξουν στα σύννεφα, σήμερα, μοιάζει μάλλον με εφιάλτης για πολλούς οι οποίοι τρέχουν, χωρίς  δεύτερη σκέψη για  να αποποιηθούν τα ακίνητα που κληρονόμησαν.

Ένα ιδιότυπο κίνημα «δεν κληρονομώ» έχει αρχίσει να δημιουργείται στη χώρα μας, με τις αποποιήσεις κληρονομιάς να παρουσιάζουν κάθε χρόνο ιλιγγιώδη αύξηση. Χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για να αποποιηθούν την κληρονομιά που κάποτε θα έδιναν μάχη για να κερδίσουν, εξ’ αιτίας των φορολογικών βαρών που ενδεχομένως αυτή κουβαλάει.

Στην Αττική, από τις αρχές του έτους οι αιτήσεις αποποίησης υπερβαίνουν τις 50.000!

Τρέχουν στα Ειρηνοδικεία

Η οικονομική κρίση και οι υψηλοί φόροι έχουν μετατρέψει σε μεγάλο… μπελά ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να κρύβει χρέη, δυσανάλογα με την αξία του. Ο φορολογούμενος, ήδη εξαντλημένος  οικονομικά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του, αντιμετωπίζει αρχικά με καχυποψία την κληρονομιά που καλείται να πάρει και αφού προχωρήσει στον υπολογισμό  του ΕΝΦΙΑ, του φόρου κληρονομιάς και  των τεκμηρίων, επιλέγει το δρόμο της αποποίησης. Έτσι, προτιμά να αφήσει το ακίνητο στο Δημόσιο παρά να φορτωθεί με οικονομικά βάρη που δεν μπορεί να αντέξει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2017, οι αποποιήσεις κληρονομιάς ξεπέρασαν τις 130.000 ενώ και φέτος, ο ρυθμός προβλέπεται ανάλογος. Ήδη, στην Αττική, από τις αρχές του έτους οι αιτήσεις αποποίησης υπερβαίνουν τις 50.000 ενώ στη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα υπολογίζονται γύρω στις 6.000.  Το 2016 είχαν υποβληθεί μόλις 54.422 αιτήσεις αποποίησης,, ενώ το 2015  ήταν 45.628.

Κάθε χρόνος που περνάει δηλαδή ολοένα και περισσότερα ακίνητα ιδιωτών περνούν στα χέρια του Δημοσίου που ανακηρύσσεται τελικά «μεγάλος κληρονόμος» των περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων πολιτών, μόλις αυτοί φεύγουν από τη ζωή.

Τα… εγγόνια σώζουν την κατάσταση

Ένα μεγάλο  ποσοστό αποποιήσεων γίνεται από γονείς, κυρίως ανήλικων παιδιών, που μέσω αυτού του τρόπου γλιτώνουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς. Έτσι, η περιουσία μπορεί να περάσει κατευθείαν στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους και άλλα έξοδα δύο φορές.

Δεν είναι λίγες όμως και  οι περιπτώσεις, στις οποίες  δημιουργούνται μεγάλα οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.

Και αυτό γιατί εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται, αυτόματα, σιωπηρή αποδοχή.

Όταν πάντως  κάνουν αποποίηση κληρονομιάς όλοι οι συγγενείς, τότε το ακίνητο περνάει στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ