Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η δικαιοσύνη, τα προβλήματά της και οι προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η δικαιοσύνη, τα προβλήματά της και οι προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος

«Η δικαιοσύνη αποτελεί  μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα», τόνισε κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο πρόεδρός της Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησης του «Η δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μία πολιτική διελκυστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της… Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων».

Κατά τα λοιπά ο κ. Σεβαστίδης πρότεινε:

-Οι δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα.

-Να καταργηθεί, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, το ειδικό δικαστήριο (Μισθοδικείο) το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται με το κύρος της δικαιοσύνης.

-Να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έκτασή τους. Όπως είπε «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».

Μιχάλης Καλογήρου: «Θεσμική θωράκιση»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε «ότι η ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες».

Αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και στην προσπάθεια ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως για το δικαστικό σώμα, όπως οι μισθολογικές ωριμάνσεις.

Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης επισήμανε ότι θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών και η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες αλλαγές.

Για τις παρεμβάσεις

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «η δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας» ενώ για την αναθεώρηση του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. «Άλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει», κατέληξε.

Απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νίκος Σαλάτας σημείωσε ότι μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους».

Β. Πέππας: Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, στην δική του ομιλία σημείωσε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.

Τόνισε δε την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων και ειδικά των πολυπρόσωπων δικών που καθυστερούν ενώ αναφέρθηκε και στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Δ. Βερβεσός: Δεν είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να καθίσταται η «μακρά χειρ» της ΕΛ.ΑΣ.

Σε υποθέσεις των τελευταίων ημερών που «έπληξαν το κύρος του δικαστικού συστήματος και ανέδειξαν εσωτερικές παθογένειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Όπως είπε:

«Δεν είναι δυνατόν η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της να καθίστανται η «μακρά χειρ» της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί να συμβαίνει το αντίθετο, όπως θα έπρεπε κατά την δικονομική τάξη. Η εκ των υστέρων αναδίπλωση επί το ορθόν εκθέτει το δικαστικό σώμα στα μάτια των πολιτών και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στην ορθή απονομή του δικαίου.

Ομοίως, είναι αδιανόητο η ποινική αντιμετώπιση και ο ποινικός κολασμός να παραλλάσσουν ανάλογα με την οικονομική ισχύ του κατηγορουμένου. Η εφαρμογή, λ.χ. του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου και επιβολή εξοντωτικών ποινών σε οικονομικά αδύνατους δράστες για αδικήματα ήσσονος κοινωνικής απαξίας, είναι προκλητική όταν την ίδια στιγμή οικονομικά ισχυροί, διωκόμενοι για σοβαρότατα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου, είτε διαφεύγουν τον ποινικό κολασμό, είτε αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιείκεια.

Η δικαιοσύνη οφείλει πάνω από όλα τα διαφυλάξει τα του οίκου της, να αντιμετωπίσει και να υπερβεί τις εσωτερικές της παθογένειες και αντιφάσεις, να εξασφαλίσει την ίση επιβολή του νόμου και την ισόρροπη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Βερβεσός.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αναφερόμενη και αυτή στην αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης, έκανε λόγο για τις άθλιες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της Ελλάδας.

Στη γενική συνέλευση χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ