Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Δραγασάκης: Να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για προστασία της πρώτης κατοικίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Δραγασάκης: Να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε για το τέλος του νόμου Κατσέλη αλλά και τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο νόμος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και το σκεπτικό είναι να μην τροποποιηθεί αλλά να καταργηθεί. Ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε τον νόμο «προϊόν της κρίσης» και προανήγγειλε την κατάργηση του με «ένα προϊόν για μετά την κρίση που θα συνεχίζει να διασφαλίζει την πρώτη κατοικία».

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν της κρίσης»

Βεβαίως, όπως δήλωσε και ο κ. Δραγασάκη, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του χρόνου.

Ο Υπουργός τόνισε πως το περασμένο Καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. «Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα αμοιβαίο συμφέρον ενώ κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και τι θα ορίζει το νέο πλαίσιο;

Ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε πως θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ