Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Διαγωνισμός δικαστικών γραμματέων: Η απόφαση του 2017 που «ξέχασε» το ΑΣΕΠ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαγωνισμός δικαστικών γραμματέων: Η απόφαση του 2017 που «ξέχασε» το ΑΣΕΠ

Μια δικαστική απόφαση του 2017 η οποία ξεκαθαρίζει απολύτως το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνεται ως συναφής – και μοριοδοτείται ως τέτοιος-  ένας διδακτορικός ή μεταπτυχιακός σπουδών , φέρνει στο φως το dikastiko.gr

H απόφαση αυτή (125/2017 Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) ξεκαθαρίζει πως οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών θα πρέπει να είναι συναφείς με τον αντικείμενο της εργασίας για την οποία έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός προσλήψεων.

“Η συγκεκριμένη κρίση των αρμοδίων Τμημάτων ΑΣΕΠ συμμορφώνεται και ως προς τη σχετική νομολογία”  

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την προσφυγή των 3 υποψηφίων, εξ αφορμής της οποίας «πάγωσε» προσωρινά ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων στα δικαστήρια, το ΑΣΕΠ «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Η απάντηση του ΑΣΕΠ

Η δικαστική απόφαση προσωρινής διαταγής καθώς και τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΣΕΠ το οποίο ανέφερε πως «…στην Προκήρυξη υπήρχε σαφής περιγραφή του αντικειμένου της θέσης “ΠΕ Γραμματέων” ως εξής: “Οι Γραμματείς των δικαστηρίων μετέχουν στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και συντάσσουν τα πρακτικά, τις εκθέσεις, τις πράξεις και τα άλλα έγγραφα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την πιστοποίηση των δικαστικών ενεργειών. Εκδίδουν τα απόγραφα και αντίγραφα, τα πιστοποιητικά και αποσπάσματα, τηρούν και ενημερώνουν τα βιβλία και φυλάσσουν το αρχείο και τα άλλα αντικείμενα των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών.” (Βλ. σελ. 142).

Ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος

Περαιτέρω, η συγκεκριμένη κρίση των αρμοδίων Τμημάτων ΑΣΕΠ συμμορφώνεται και ως προς τη σχετική νομολογία  (Βλ. Απόφαση 643/2009, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών – Ακυρωτικός Σχηματισμός – Τμήμα ΙΑ΄)»

Δυο «αναντιστοιχίες»

Απορία όμως προκαλούν, σύμφωνα με νομικές πηγές, δυο «αναντιστοιχίες»:

-Πρώτον το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ , όπως σημειώνει με ανάρτησή του στο Faceboook, o καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, «ξέχασε» στην ανακοίνωσή του την νεότερη (του 2017) νομολογιακά απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στην οποία ρητά αναφέρεται πως «… με νόμιμη αιτιολογία το δεύτερο πτυχίο δεν μοριοδοτήθηκε ως μη συναφές.. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ.»(σκέψη 6.)( ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)»

Μάλιστα ο καθηγητής Λαζαράτος εξηγεί πως με βάση έγγραφο το οποίο αποκάλυψε το dikastiko.gr προκύπτει πως το ΑΣΕΠ γνώριζε τη συγκεκριμένη απόφαση (με την κίτρινη σημείωση):

«Φιλον το ΑΣΕΠ και όλοι οι άξιοι επιστήμονες του, και θαυμαστή η προσφορά του θεσμού στην πατρίδα. Όμως εν προκειμενω ΦΙΛΤΕΡΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!» καταλήγει ο καθηγητής, ο οποίος υπογράφει την προσφυγή των τριών υποψηφίων στο Διοικητικό Εφετείο.

Η απόφαση της  ΚΕΔ του ΑΣΕΠ

Δεύτερον από το ίδιο δημοσίευμα προκύπτει ότι το ΑΣΕΠ επί της ουσίας «αναίρεσε» τον εαυτό του στην κατάρτιση του τελικού πίνακα επιτυχόντων στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πρόκειται για το 85ο πρακτικό της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η οποία συγκροτήθηκε με πράξη του Προέδρου του την 5.10.2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 και που ομόφωνα απεφάνθη επί λέξει:

«Εφόσον οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών εμπίπτουν στο ίδιο επιστημονικό πεδίο με τους τίτλους σπουδών που απαιτούνται ρητά στην οικεία προκήρυξη, τεκμαίρεται ότι εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης, δεδομένου ότι θα αποτελούσαν τυπικό προσόν διορισμού για τις προκηρυσσόμενες θέσεις του οικείου κλάδου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τύχουν της αντίστοιχης μοριοδότησης».

«Η συνάφεια του δεύτερου τίτλου σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης τεκμαίρεται, εφόσον το γνωστικό αντικείμενο αυτό εμπίπτει στο ίδιο επιστημονικό πεδίο με τους τίτλους σπουδών που απαιτούνται ρητά στην οικεία προκήρυξη» .

Οι ομόφωνες όμως αποφάσεις της 5.10.2017 άλλαξαν . Το ερώτημα είναι γιατί;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ