Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δικαστική απόφαση: Η κοινή φορολογική δήλωση δεν… κρατάει το γάμο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση: Η κοινή φορολογική δήλωση δεν… κρατάει το γάμο!

Όταν η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να διευθετήσει προσωπικά ζητήματα όπως αυτό της λύσης ενός γάμου, η απόφαση μοιάζει να κινείται σε τεντωμένο σκοινί.  Το τέλος του γάμου το οποίο αρνείται ή αποφεύγει να δώσει τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων, γράφει  τελικά, με απόφασή του,  το δικαστήριο.

Έτσι, λοιπόν, το Μονομελές Εφετείο Πατρών έριξε «τίτλους τέλους» στον έγγαμο βίο ενός ζευγαριού, που ήδη χαράξει διαφορετικές πορείες, με τον σύζυγο να εγκαταλείπει την οικογένειά του, στη Σάμη της Κεφαλλονιάς,  πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια.

Το ζευγάρι που είχε αποκτήσει δύο παιδιά παντρεύτηκε το 1998 αλλά τα σύννεφα στη σχέση τους πύκνωσαν, το Νοέμβριο του 2014, οπότε και ο σύζυγος εγκαταστάθηκε στο Αργοστόλι όπου νοίκιασε σπίτι, στο οποίο διαμένει μέχρι σήμερα. Πριν από τρία χρόνια μάλιστα υπέβαλε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς, ζητώντας  τη λύση του γάμου, επικαλούμενος τη μεταξύ τους διάσταση  για περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω  του ισχυρού κλονισμού της έγγαμης σχέσης τους.

Όχι στη λύση του γάμου λόγω… κοινής φορολογικής δήλωσης

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του συζύγου, έλυσε το γάμο, κάτι όμως που αρνήθηκε να δεχτεί η άλλη πλευρά, καταθέτοντας έφεση, διαμαρτυρόμενη για « πλημμελή εκτίμηση των αποδείξεων». Ζήτησε δε να …εξαφανιστεί η απόφαση που έλυνε το γάμο, επικαλούμενη την κοινή φορολογική δήλωση που υπέβαλαν.

Η πρώην σύζυγος υποστήριζε μάλιστα πως το δικαστήριο αγνόησε τη μαρτυρία της μητέρας της, ότι και οι δύο υπέβαλαν από κοινού φορολογική δήλωση έως και το φορολογικό έτος 2015.

Τι είπε το δικαστήριο

Τελικά το Εφετείο της Πάτρας, αν και δέχτηκε τον ισχυρισμό της για την υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης, εν τούτοις, δεν θεώρησε το στοιχείο αυτό επαρκές για να θεμελιώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο γάμος εξακολουθεί να υφίσταται. Αποτελεί μεν πραγματικό περιστατικό, τονίζεται στην εν λόγω απόφαση αλλά δεν αρκεί να πείσει περί του έγγαμου βίου του ζευγαριού. «Πλην όμως, η υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης των συζύγων αποτελεί περιστατικό, το οποίο από μόνο του δεν αναιρεί το γεγονός της διάστασης των διαδίκων», τονίζει η απόφαση η οποία αντίθετα φαίνεται πως αξιολογεί με προσοχή τις καταθέσεις των μαρτύρων που μιλούν για τη «οριστική διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης του», με την αποχώρηση του πρώην συζύγου από την οικογενειακή εστία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ