Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Η Γερουσία… βλέπει ρωσική «διαδικτυακή στήριξη» στον Τραμπ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Γερουσία… βλέπει ρωσική «διαδικτυακή στήριξη» στον Τραμπ

Η Μόσχα χρησιμοποίησε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο για να βοηθήσει στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για να του παράσχει στήριξη στο έργο του, από την ώρα που ανέλαβε την προεδρία της χώρας!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελική έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Washington Post», η Μόσχα χρησιμοποίησε κατά κόρον τα YouTube, twitter, facebook, Instagram, Tumbl’r, Google+, ακόμα και το PayPal, με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών υπέρ του Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι της επιτροπής της Γερουσίας μελέτησαν εκατομμύρια αναρτήσεις, τις οποίες παρείχαν οι εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες περιελάμβαναν γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο που απευθύνονταν στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Η ρωσική προπαγάνδα στόχευε ειδικότερα τους Αφροαμερικανούς εκείνους που ήταν μέλη των Δημοκρατικών, προσπαθώντας να τους αποθαρρύνει από το να ψηφίσουν, με αναρτήσεις που περιείχαν παραπλανητικές πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία.

Η Internet Research Agency

Παράλληλα, άλλες αναρτήσεις απευθύνονταν στους συντηρητικούς χρήστες, οι οποίοι ασχολούνταν με θέματα μεταναστών, φυλετικά και οπλοκατοχής. Αιχμή του δόρατος της ρωσικής εκστρατείας επιρροής αποτέλεσε μια εταιρία στην Αγία Πετρούπολη, η Internet Research Agency, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενού συμμάχου του προέδρου Πούτιν.

Τόσο ο ίδιος ο Πριγκόζιν όσο και δεκάδες στελέχη της εταιρίας του κατηγορήθηκαν επίσημα τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μούλερ για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Μούλερ και της Γερουσίας, η εταιρία Internet Research Agency δημιούργησε χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σχεδόν σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» βασικός στόχος ήταν η υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους συνυποψηφίους του στον αγώνα για το προεδρικό χρίσμα, στη συνέχεια στις προεδρικές εκλογές και μετά ως πρόεδρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ