Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινό καθήκον – Στάσου. Σκέψου. Συνδέσου”!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινό καθήκον – Στάσου. Σκέψου. Συνδέσου”!

Κυβερνοασφάλεια. Μάθαμε αυτή τη λέξη την τελευταία 10ετία μια και το κόστος των ζημιών που προκαλούνται από λύτρα για ψηφιακές επιθέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπερβαίνει τα $11,5 δις ετησίως έως το 2019 ενώ τα λύτρα από φυσικά πρόσωπα που πέφτουν θύματα αυτών των επιθέσεων θα φτάσει σε $6 δις έως το 2022

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο εορτασμός -για 6η χρονιά- του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ο οποίος εορτάζεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Στόχος του θεσμού είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να προωθήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κυβερνοϋγιεινή μεταξύ των πολιτών και των οργανισμών, μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Το φετινό σύνθημα είναι: “Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινό καθήκον – Στάσου. Σκέψου. Συνδέσου”.

Κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβερνοασφάλεια είναι κοινό καθήκον. Υπό αυτό το σκεπτικό, ο οργανισμός της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια ENISA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω από 200 εταίροι διεξάγουν αυτήν την εκστρατεία καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία έχει ως αποκλειστικό θέμα την προώθηση της κυβερνοασφάλειας στους πολίτες και τους οργανισμούς, καθώς και την παροχή επικαιροποιημένης πληροφόρησης σε θέματα ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας θα διεξαχθούν στην Ευρώπη πάνω από 400 δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως συνέδρια, εργαστήρια, επιμορφωτικές συνεδρίες, γενικές παρουσιάσεις σε χρήστες, διαδικτυακά σεμινάρια, διαδικτυακές εκστρατείες και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Ο κ. Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ψηφιακής ενιαίας αγοράς, δήλωσε: “Η ψηφιακή μας κοινωνία και οικονομία μπορεί να ανθίσει μόνο αν υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη, και για αυτήν απαιτούνται ισχυρές ικανότητες κυβερνοασφάλειας, τόσο τεχνολογικές, όσο και ανθρώπινες και νομικές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλο το φάσμα των παραγόντων στους οποίους απευθύνεται η εκστρατεία ECSM, από τους επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας έως τους πολίτες”. Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ, τόνισε, από την πλευρά της: “Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πρόκληση και συνάμα ευκαιρία για την Ευρώπη. Όσο πιο ισχυροί γινόμαστε στον τομέα της πρόληψης και όσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε έναντι των κυβερνοαπειλών, τόσο περισσότερο ενισχύονται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και η ασφάλεια των πολιτών μας”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ