Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η ΔΕΗ ψάχνει 500.000.000€! Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ΔΕΗ ψάχνει 500.000.000€! Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Μειώνεται η επιβράβευση στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ, από το 10% στο 5%. Και αυτό γιατί ο  νέος διευθύνοντας συμβούλου, Γιώργος Στάσσης ψάχνει άμεσες λύσεις ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο».

Αύριο Παρασκευή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει για το πακέτο διάσωσης ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο –όπως υποστηρίζουν- δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις που θα γίνουν στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρίπων.

Εκτός από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας, θεσπίζεται ρήτρα CO2 για τα νοικοκυριά, χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς, ενώ θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Πως διαμορφώνονται από 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια

  •  Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  •  Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  •  Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

Τι ισχύει για τα άτομα με μηχανική υποστήριξη

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Κρίσιμη η 24η Σεπτεμβρίου

Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστεί προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ