Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η Ελλάδα κέρδισε τη «μάχη του γιαουρτιού»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ελλάδα κέρδισε τη «μάχη του γιαουρτιού»!

Η «μάχη του γιαουρτιού» κόντρα στην Τσεχία ξεκίνησε το 2016 όταν ένας νόμος (καταπατώντας την Ευρωπαική νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή) επέτρεπε στις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να παράγουν προϊόντα με τη το όνομα «ελληνικό γιαούρτι».

Τόσο η Ελλάδα και ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κατά της Τσεχίας, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Μετά από αυτήν την απόφαση η Τσεχία κατέθεσε τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, ο κ. Αντρουκάιτις ο οποίος υπήρξε  θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη είχε αναφέρει στον τότε αρμόδιο υπουργό, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, πως «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης»».

Ακόμη είχε ξεκαθαρίσει πως η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ