Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Energa στον Διεθνή Τύπο και η ανατροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Energa στον Διεθνή Τύπο και η ανατροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας

Θέμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχει γίνει η υπόθεση της ENERGA POWER/HELLAS POWER, η οποία εκδικάζεται αυτή την περίοδο σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι  ILTV Isreal Daily το οποίο με αφορμή τις εξελίξεις στην «συγγενική» δικογραφία της «μαφίας των φυλακών», ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του πως   «Εκβιασμοί, εκτελέσεις, απόπειρες δολοφονίας και μία μαφία φυλακών, συνθέτουν το σκηνικό στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών στη χώρα», το θέμα απασχόλησε και τον Independent.

Ο δημοσιογράφος  Chris Blackhurst στην διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας σε άρθρο του πριν λίγες ημέρες υπό τον τίτλο «Ο καυγάς για την ενέργεια στην Ελλάδα έχει βγει εκτός ελέγχου», καλεί την ΕΕ  «να ανοίξει τα αυτιά της.».

Για την αγορά ενέργειας

Όπως αναφέρει, μεταξύ των μέτρων που έλαβε η ΔΕΗ μετά το άνοιγμα της  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τον ανταγωνισμό που είχε από την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο, την ENERGA POWER/HELLAS POWER, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει την ανάπτυξή της, έπεισε τον ΛΑΓΗΕ, τον κρατικό ρυθμιστή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «να επιτεθεί στο νέο παίκτη με πρόσθετες χρεώσεις για τα παρεχόμενα νησιά που δεν ήταν συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτές οι νέες “χρεώσεις”, υποστήριζε(ας η ΔΕΗ), ήταν δικαιολογημένες διότι ο ΛΑΓΗΕ ουσιαστικά παρείχε ηλεκτρική ενέργεια στην Energa. Αυτό είναι το σημείο όπου το θέμα αποκτά ενδιαφέρον, και η αλήθεια είναι, τυπικά ελληνικό. Ο ΛΑΓΗΕ είναι ο επίσημος φορέας ελέγχου της αγοράς, ένας ενδιάμεσος που εισπράττει φόρους για λογαριασμό του κράτους.

Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρόλο του ΛΑΓΗΕ. Αυτό που δεν είναι, όπως υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, είναι «προμηθευτής».

Ωστόσο, ο επίσημος αυτός φορέας μπόρεσε να «χτυπήσει» με τις επιπλέον χρεώσεις τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις που επεδίωκαν να διεισδύσουν στη νεοπροσβάσιμη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Η Energa χτυπήθηκε με το ποσό των 80 εκ. ευρώ(£69 εκ.) αυτού του νέου «φόρου». Προσέφυγε κατά του λογαριασμού, υποστηρίζοντας ότι το υπερβάλλον ποσό ισοδυναμούσε με πρόστιμο τιμωρητικού χαρακτήρα.

Η διαμάχη συνεχίζεται.

Η Energa υποστήριξε ότι ήδη πλήρωνε τους φόρους του ΛΑΓΗΕ και ότι η όποια σχέση μεταξύ Energa και ΛΑΓΗΕ για τους φόρους ήταν εμπορικής φύσης και θα έπρεπε να λυθεί στα διοικητικά ή τα αστικά δικαστήρια, και όχι στα ποινικά. Παρ’όλα αυτά, η Energa στη συνέχεια κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, δηλαδή για ποινικό αδίκημα βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

Κι αυτό γιατί προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο ΛΑΓΗΕ ανήκει στο ελληνικό κράτος, είναι «προμηθευτής» ηλεκτρικής ενέργειας και ότι για το λόγο αυτό οποιαδήποτε επιχείρηση που προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια είναι, στην ουσία, «άμεσος αντιπρόσωπος» του ΛΑΓΗΕ. Κι έτσι, η μη καταβολή των νέων χρεώσεων ισοδυναμούσε με υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του ΛΑΓΗΕ. Πλέον, η απόφαση εφεσιβάλλεται ενώπιον του δευτεροβάθμιου σώματος. Εάν το τελευταίο επικυρώσει την πρωτοβάθμια απόφαση, τότε αυτό θα σημάνει ότι κάθε ιδιωτική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί «άμεσο αντιπρόσωπο» του ΛΑΓΗΕ και ότι το ελληνικό κράτος διατηρεί πλήρη έλεγχο επί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το μονοπώλιο που η ΕΕ νοιάζεται τόσο πολύ να τερματίσει, συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει. Και ότι το μνημόνιο μαζί με τις απορρέουσες υποχρεώσεις του, παραβλέπεται».

Και καταλήγει ο δημοσιογράφος πως «Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η επικείμενη διαδικασία ενώπιον του Αθηναϊκού δικαστηρίου και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να δώσουν την προσοχή τους. Θα πρέπει να παρέμβουν και να εξετάσουν εάν υπάρχει παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, εάν οι απαιτήσεις που έχουν τεθεί ως όρος για την οικονομική διάσωση της χώρας έχουν περιφρονηθεί και εάν πρέπει να αναλάβουν δράση.»

Ανατροπή;

Για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου κάνει λόγο και η πλευρά του Αριστείδη Φλώρου. Πριν λίγε ημέρες οι υπερασπιστές του κατέθεσαν στο δικαστήριο 3 επίσημες επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας (European Energy Committee). Βάση αυτών, όπως υποστήριξαν, ανατρέπεται η νομική βάση της κατηγορίας της υπεξαίρεσης στην υπόθεση ENERGA POWER/HELLAS POWER.

Και συγκεκριμένα, εξήγησαν, πως σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου οι βασικοί κατηγορούμενοι της ENERGA καταδικάστηκαν σε πολυετής καταδίκες λόγω του ότι οι δικαστές έκριναν πως διέπραξαν υπεξαίρεση λειτουργώντας ως άμεσοι αντιπρόσωποι του ΔΕΣΜΗΕ, όταν πουλούσαν ηλεκτρική ενέργεια στους τελικούς πελάτες τους.

Η  θέση όμως λένε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που  είναι υπερκείμενη αρχή και η νομική της θέση πρέπει να γίνεται ρητά αποδεκτή από τα ελληνικά δικαστήρια, είναι διαφορετική. Στα επίσημα έγγραφα της, τα οποία εκδόθηκαν το 2017 και 2018 και προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, ρητά αναφέρεται ότι με την πρωτόδικη απόφαση παραβιάστηκαν ευθέως οι  οδηγίες περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει η Γενική Δ/νση της Επιτροπής: «οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς δεν μπορούν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια ούτε άμεσα ούτε μέσω προμηθευτών στους τελικούς καταναλωτές. Ο ΔΕΣΜΗΕ λειτουργεί ως ο ρυθμιστής της αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τη δυνατότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς πελάτες».

Συνεπώς, σημειώνουν,  στο εν εξελίξει δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τίθεται μείζον ηθικό θέμα αλλά και άμεσης απόδοσης δικαιοσύνης, δεδομένου ότι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης και μόνος έγκλειστος για την υπόθεση Αριστείδης Φλώρος, έχει εκτίσει 4ετή ποινή στη φυλακή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης το οποίο σύμφωνα με την Ε.Ε.Ε. δεν στοιχειοθετείται.

Επιπλέον επικαλούνται και τη κατάθεση του Δ/ντος Συμβούλου του ΛΑΓΗΕ κ. Μιχαήλ Φιλίππου ο οποίος υποστήριξε ότι για τον ΛΑΓΗΕ δεν είναι πλήρως διακριτές οι νομικές σχέσεις του οργανισμού με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ