Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Θύματα βίας επτά στους δέκα μετανάστες από το «καραβάνι» που προσπαθεί να περάσει στις ΗΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θύματα βίας επτά στους δέκα μετανάστες από το «καραβάνι» που προσπαθεί να περάσει στις ΗΠΑ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στοχοποιούν τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά των μεταναστών (το επονομαζόμενο «καραβάνι») από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην μεθόριο του Μεξικού.

Οι μετανάστες αυτοί είναι παγιδευμένοι στο Μεξικό μια και οι ΗΠΑ δεν τους δίνουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο ενώ, όλο και πιο συχνά υφίστανται βία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Το να τους αναγκάζουν να μείνουν στο Μεξικό είναι απάνθρωπο και παράνομο”, δήλωσε ο Σέρχιο Μάρτιν, ο συντονιστής των MSF για την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. “Αναγκάζονται να μείνουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες σε επισφαλείς συνθήκες στο Μεξικό”, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Αυτήν την περίοδο, χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους στην Κεντρική Αμερική για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια περιμένουν στην πόλη Τιχουάνα για να περάσουν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο η αμερικανική μεθοριακή φρουρά χειρίζεται μόνον λίγες δεκάδες αιτήσεις την ημέρα και ο χρόνος αναμονής των ανθρώπων αυτών είναι μήνες. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι περίπου 7 στους 10 μετανάστες που δέχονται ιατρική φροντίδα, έχουν πέσει θύματα βίας στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Μεξικό. Είναι θύματα εκβιασμού, παράνομης διακίνηση ανθρώπων, απαγωγών και βασανιστηρίων από εγκληματικές οργανώσεις που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του Μεξικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιτρέψει στους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ και έχει καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβασή τους στη χορήγηση ασύλου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει “μηδενική ανοχή” για αυτούς που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και έχει αξιώσει ταχείες απελάσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ