Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιδιωτικοποιήσεις με δανεικά από ελληνικές τράπεζες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιδιωτικοποιήσεις με δανεικά από ελληνικές τράπεζες

Συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις με ξένους ομίλους που επενδύουν με δανεικά από τις ελληνικές τράπεζες! Τη στιγμή που οι τελευταίες αποφεύγουν να «αιμοδοτήσουν» ελληνικές επιχειρήσεις, δανείζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διεθνείς ομίλους, οι οποίοι αποκτούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Fraport, που έλαβε χρηματοδότηση από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.) και ελληνική τράπεζα, έτσι και στην περίπτωση της καναδικής PSP, που διοικεί την εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), δύο ελληνικές τράπεζες βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Η σύμβαση παραχώρησης

Οι Καναδοί κατέχουν το 40% και ελέγχουν τη διοίκηση της ΔΑΑ, που αναμένεται να υπογράψει εικοσαετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αντί συνολικού ποσού που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η σύμβαση παραχώρησης έληγε το 2026 και τώρα θα παραταθεί έως το 2046. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ΔΑΑ και του ΤΑΙΠΕΔ να επεκταθεί η σύμβαση με πολύ χαμηλότερο τίμημα (σχεδόν κατά 50%!), αλλά με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσό που θα καταβληθεί διπλασιάστηκε.

Χθες έγινε γνωστό ότι δύο ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τη συνδιοργάνωση και συμβασιοποίηση ομολογιακού δανείου ύψους έως 665.600.000 ευρώ προς τη ΔΑΑ. Όπως ανακοινώθηκε, το προϊόν της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική κάλυψη του τιμήματος επέκτασης σύμβασης παραχώρησης ποσού 1.115.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που θα καταβληθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ για την 20ετή παράταση έως τον Ιούνιο του 2046 της αρχικής περιόδου παραχώρησης προς την εταιρία, προκειμένου η τελευταία να διοικεί και να λειτουργεί τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σύμφωνα με την αρχική σύμβαση  παραχώρησης του αεροδρομίου, που υπογράφηκε στις 31 Ιουλίου 1995.

Mε διαδικασίες εξπρές

Η ολοκλήρωση του ομολογιακού έγινε με διαδικασίες εξπρές, καθώς το ελληνικό Δημόσιο βιάζεται να εγγράψει τα έσοδα από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στον Προϋπολογισμό του 2018. Ολα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ακόμη και αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του έτους (πράγμα δύσκολο) η 20ετής επέκταση της σύμβασης.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν: «Η τεχνική ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτελέστηκε στο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προσδιορίστηκε από την εταιρία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις δομικές ιδιαιτερότητες καθώς και τις επιμέρους εμπορικές απαιτήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Η εκταμίευση της χρηματοδότησης τελεί υπό την αίρεση συνήθων για αντίστοιχες συναλλαγές προϋποθέσεων κάλυψης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ