Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Καμπάνα» 30.000 ευρώ στα ΕΛΠΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Καμπάνα» 30.000 ευρώ στα ΕΛΠΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμα ύψους 20.000 και 10.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και διαρροή τους στο διαδίκτυο, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον Όμιλο ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής: «κατόπιν δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για παράνομη ‘χαρτογράφηση πολιτών’, η Αρχή εξέτασε αυτεπάγγελτα περίπτωση επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που έλαβε χώρα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων και την άδεια της Αρχής, καθώς η επεξεργασία έλαβε χώρα πριν από την εφαρμογή του ΓΚΠΔ. Την εν λόγω επεξεργασία είχαν αναθέσει με σύμβαση τα ΕΛΠΕ στην εκτελούσα εταιρία με την επωνυμία ‘ONE TEAM’. Μάλιστα, η εν λόγω επεξεργασία διέρρευσε στο διαδίκτυο, γεγονός που κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης, δεν διαπιστώθηκε ούτε τεκμηριώθηκε νομιμοποιητική βάση για την υπό κρίση επεξεργασία και για τον λόγο αυτό κρίθηκε παράνομη και επιβλήθηκε αντίστοιχη κύρωση στον όμιλο ΕΛΠΕ, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Τέλος, κύρωση επιβλήθηκε και για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας για την παράνομη διαρροή στο διαδίκτυο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ