Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Κύκλωμα χρυσού” : Ελεύθεροι και οι 23 που απολογήθηκαν σήμερα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κύκλωμα χρυσού” : Ελεύθεροι και οι 23 που απολογήθηκαν σήμερα

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα για συμμετοχή στο κύκλωμα του χρυσού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις των συνηγόρων υπεράσπισης πως δεν μπορεί να σταθεί νομικά λαθρεμπορία καθώς δεν επιβάλλονται δασμοί σε εξαγωγές στην Τουρκία.

Αν πράγματι λοιπόν πρόκειται για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης νομικής εκτίμησης, η εξέλιξη είναι εξωτερικά σοβαρή και δημιουργεί προβληματισμούς για την βαρύτητα της υπόθεσης συνολικά, αφού κλονίζει σοβαρά τα αποδεικτικά στοιχεία.  Αλλωστε ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχ, Δημητρακόπουλος ειχε ουσιαστικά μιλήσει λίγες ώρες πριν  για νομική γκάφα ολκής των αρχών επιμένοντας πως από τις νομικές διατάξεις της σύμβασης της ΕΕ με την Τουρκία του 1995 προκύπτει πως δεν υπάρχουν εισαγωγικοί ή εξαγωγικοί δασμοί με την Τουρκία. Εφοσον ευσταθεί η νομική άποψη που παρουσίασε ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος των δυο φερομένων ως επικεφαλής της δεύτερης ομάδας διακίνησης χρυσού, τότε δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται (νομικά) ούτε εγκληματική οργάνωση με αποτέλεσμα επι της ουσίας η δικογραφία με τους 63 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος) να τινάζεται στο αέρα. Στο ίδιο θέμα, στο καθεστώς μη ύπαρξης δασμών ε΄χιε αναφερθεί την πρώτη και ο συνήγορος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας.

Ελεύθεροι

Μεταξύ αυτών  που αφέθηκαν ελεύθεροι ειναι ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο γιος του, που του αποδίδεται ο ρόλος του υπαρχηγού, και ο αστυνομικός που σύμφωνα με τις τηλεφωνικές συνομιλίες ενημέρωνε τον τηλε-ενεχυροδανειστή Ριχάρδο για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Στον φερόμενο αρχηγό και στον αστυνομικό επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής τους. Σε όλους τους υπόλοιπους, μόνο η απαγόρευση εξόδου, ενώ σε δύο αλλοδαπούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 500 ευρώ.

8 στη φυλακή

Με τις απολογίες σήμερα των υπολοίπων 23 από τους συνολικά 63 κατηγορούμενους, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανακριτικής διαδικασίας.

Εξ αυτών, 8 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι -ανάμεσά τους και ο τηλε-ενεχυροδανειστής-, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ