Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μετά τις 40 Maserati η κυβέρνηση της Παπούα αγόρασε και Bentley (!) αξίας 700.000$

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετά τις 40 Maserati η κυβέρνηση της Παπούα αγόρασε και Bentley (!) αξίας 700.000$

Η είδηση ότι η κυβέρνηση της Παπούα Νέας Γουινέας αγόρασε πανάκριβες 40 Maserati για την επικείμενη διάσκεψη των ηγετών της Apec τον Νοέμβριο, τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία έκανε το γύρο του κόσμου και ξεσήκωσε τους Παπουανούς!

Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση της PNG (Παπούα Νέας Γουινέας) αποφάσισε να αγοράσει τρεις Bentley αξίας –ούτε λίγο ούτε πολύ- 700.000 δολαρίων!

Πολιομυελίτιδα, φυματίωση και φτώχεια

Σε έναν λαό που αγωνίζεται με μια πανδημία πολιομυελίτιδας σε εθνικό επίπεδο, με αυξημένα ποσοστά φυματίωσης και χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης για την υγεία, την εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες τα πολυτελέστατα αυτοκίνητα για την μετακίνηση ηγετών ξένων χωρών για 3 ημέρες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν εθνική απεργία και χαρακτήρισαν την αγορά τους, η οποία κοστίζει εκατομμύρια “κατάφωρη απάτη”.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο Αυστραλός αντιπρόσωπος της Bentley δημοσιοποίησε το τιμολόγιο αγοράς των 3 αυτοκινήτων το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο.

Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά των προσωπικοτήτων που θα βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) στην οποία θα παρευρεθεί ο αυστραλιανός πρωθυπουργός, Σκοτ ​​Μόρισον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Mike Pence, και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping.

Βέβαια εντυπωσιακή είναι και η ερώτηση της αντιπολίτευσης για την αγορά αυτή…

Ο κ. Mekere Morauta, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός της PNG, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αγορά Bentley, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα αυτοκίνητα είχαν αγοραστεί με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών (!!!!) και εάν υπόκεινται σε δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ο κ. Mekere δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Peter O’Neill, και ο υπουργός Apec, Justin Tkatchenko θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί έχουν ξοδέψει τόσα πολλά για τον Apec “σπαταλώντας εκατομμύρια σε πολυτελή αυτοκίνητα, τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από δεινά και κακουχίες”.

Η Παπούα είναι η φτωχότερη χώρα στον όμιλο Apec. Ανακοινώθηκε το 2013 ότι θα φιλοξενήσει την πρώτη διάσκεψη κορυφής της Apec φέτος. Από τότε η οικονομία της καταβαραθρώθηκε ενώ νωρίτερα φέτος η κεντρική περιοχή του ορεινού όγκου της χώρας καταστράφηκε από σεισμό. Εκτός αυτού υπάρχει και ένα ξέσπασμα πολιομυελίτιδας στη χώρα, παρόλο που η ασθένεια επίσημα εξαλείφθηκε το 2000.

Θα τα πουλήσει σε ιδιώτες!

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός O’Neill υπερασπίστηκε την αγορά των Maserati και των Bentley, λέγοντας ότι τα αυτοκίνητα θα πουληθούν στον “ιδιωτικό τομέα” μετά από δημόσιο διαγωνισμό όταν τελειώσει η συνάντηση των ηγετών του Apec τον επόμενο μήνα.

Οι παρατηρητές αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πουλήσει τα πανάκριβα αυτά αυτοκίνητα (κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στην Παπούα) ενώ και ο Jonathan Pryke, διευθυντής του προγράμματος Lowy Institute του Ειρηνικού, δήλωσε στο Guardian ότι το θέμα ήταν «απογοητευτικό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ