Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Μ. Γιαννακάκη: Αέναος ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Γιαννακάκη: Αέναος ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αέναος», τονίζει η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην καθιέρωση αυτής της ημέρας παραμένουν επίκαιροι όσο ποτέ.

«Αυτές οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν έχουν μουσειακό χαρακτήρα, αλλά είναι πάντα εδώ για να μας θυμίζουν, όχι όσα κάναμε αλλά όλα όσα απομένουν να κάνουμε», επισημαίνει η κ. Γιαννακάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την καθιέρωση της 10ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ρητορικής μίσους και ξενοφοβίας στον δημόσιο λόγο, η κ. Γιαννακάκη υπογραμμίζει πως «η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει την απάντησή της και η απάντησή της θα πρέπει να είναι πολύ σαφής και με τις τρεις εξουσίες, από τον διαφορετικό ρόλο και την ανεξαρτησία που έχει η καθεμία· η Εκτελεστική, η Νομοθετική και η Δικαστική θα δίνουν την απάντηση και η Δημοκρατία θα αντιδράσει απέναντι στους εχθρούς της με τα όπλα που ακριβώς αυτοί προσπαθούν να καταστρέψουν: τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κ. Γιαννακάκη σημειώνει πως «αυτό που προσπαθήσαμε τα 3,5 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με μια σειρά από νομοθετήματα, είναι ακριβώς αυτό: να δείξουμε ότι όλα όσα δεν γίνονταν τόσα χρόνια ήταν θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά και να βγάλουμε συνανθρώπους μας από το “ντουλάπι”, ολόκληρες ομάδες, οι οποίες ζούσαν σχεδόν στην αφάνεια».

Προειδοποιεί, δε, ότι «πια δεν μιλάμε για το αβγό του φιδιού που επωάζεται», καθώς «τα φιδάκια έχουν βγει στους δρόμους» κι αυτό, όπως επισημαίνει, είναι φανερό και σε διάφορες αναρτήσεις στα social media, που αφορούν υποθέσεις, όπως αυτές του Ζακ Κωστόπουλου ή του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Ο Ζακ δολοφονήθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη μ’ αυτό τον τόσο άγριο τρόπο γιατί ήταν διαφορετικός. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος… τι δουλειά είχε 15 χρονών παιδί να κυκλοφορεί στα Εξάρχεια. Λες και το διακύβευμα της Δημοκρατίας δεν είναι ακριβώς αυτό; Να μπορούμε να κυκλοφορούμε όλοι, ελεύθερα, όπου θέλουμε; Και το πιο τραγικό, πριν από 2-3 μέρες, η Ελένη δολοφονήθηκε απλώς γιατί είπε όχι κι επειδή η πατριαρχική κοινωνία, στην οποία ζούμε, δεν αποδέχεται ότι μία γυναίκα μπορεί να πει και όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ