Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πλούσιοι και διάσημοι από την χλιδή στο… σφυρί του πλειστηριασμού!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλούσιοι και διάσημοι από την χλιδή στο… σφυρί του πλειστηριασμού!

Ο τελευταίος μήνας του 2018 και ο Ιανουάριος του 2019 μάλλον δεν θα μπούν με το… δεξί για κάποια τρανταχτά ονόματα της πάλαι ποτέ «πλούσιας» Ελλάδας. Και αυτό διότι οι βίλες τους που φιλοξενούσαν πάρτι διασήμων και κοσμούσαν τα εξώφυλλα των περιοδικών lifestyle βγαίνουν στο σφυρί!

Σήμερα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα αποτραβηγμένα από τα φώτα της δημοσιότητας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών…

Ορισμένοι από αυτούς είναι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, η Βασιλική Φωκά, η εκδότρια Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, η οικογένεια του συγχωνευμένου Γεράσιμου Αγούδημου το «επιχειρηματικό θαύμα» των δεκαετίων ’80 – ’90  η εταιρία Πετζετάκις και άλλοι.

Βασιλική Φωκά: Η αγνώστου διαμονής (πρώην) «σιδηρά κυρία»

Η είσοδος στην αγορά της ένδυσης ήταν εντυπωσιακή! Το τεράστιο μπλέ σήμα δέσποζε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και λίγο μετά κατέκτησε και την Αθήνα με τα καταστήματά της σε Σταδίου και Ερμού.

«Σιδηρά κυρία» της επιχείρησης η Βασιλική (κόρη του Λέανδρου Φωκά, ενός από τους δημιουργούς της φίρμας) που για αρκετά χρόνια έφερε την φίρμα στην κορυφή των επιλογών των καταναλωτών.

Δεκάδες επώνυμα brands στους ορόφους των πολυκαταστημάτων, πάρτι με επωνύμους και την Βασιλική Φωκά με το προσωπικό να απολαμβάνουν την επιτυχία τους.

Παρόλα αυτά η κρίση παρέσυρε τον Όμιλο και χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για ωα κηρυχθεί σε πτώχευση έχοντας συσσωρευμένα χρέη 80.000.000 ευρώ, και εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση.

Σήμερα η (πρώην) σιδηρά κυρία εμφανίζεται ως «αγνώστου διαμονής» εν αντιθέσει με τον αδερφό της Στέλιο.

Μέχρι στιγμής εκπλειστηριάζεται για χρέη 102.200 ευρώ ένα ισόγειο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη 50 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 63.000 ευρώ.

Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά: Το ησυχαστήριο στις Σπέτσες για 4,4 εκατ. ευρώ!

Εξακολουθεί να μένει στην Εκάλη να συναναστρέφεται και να συνεργάζεται με τα «μεγάλα» ονόματα της Αθήνας ασχέτως αν δηλώνει… πτωχευμένη!

Ο λόγος για την εκδότρια της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» η οποία το 2010 εισέπραξε επιδότηση 7.100.000 ευρώ για την εξυγίανση της εφημερίδας. Αυτή ήταν η πρώτη δόση από τα 14.200.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί.

Οκτώ χρόνια μετά (στις αρχές Ιανουαρίου 2019) βγαίνει στο σφυρί η εξοχική κατοικία της εκδότριας στις Σπέτσες, για χρέη ύψους 4.435.803 ευρώ.

Αυτό ήταν το ησυχαστήριο της εκδότριας (είναι ένα παραδοσιακό σπίτι στο συγκρότημα «Πιτυούσα», που βρίσκεται μια ανάσα από το παλιό Λιμάνι) αλλά και σημείο συναντήσεων με ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Το 2013, η εφημερίδα έκλεισε με απλήρωτους (επί δύο χρόνια) εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς αποζημιώσεις.

Τώρα εκτός από τον πλειστηριασμό η πρώην εκδότρια καλείται να επιστρέψει και τα επτά 7.100.000 ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για την εξυγίανση της εφημερίδας.

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί η βίλα-μουσείο

Ήταν το σύμβολο του κατασκευαστικού κλάδου τότε η Ελλάδα χτιζόταν απ’ άκρη σ’ άκρη… Και μιλάμε για το πανίσχυρο αφεντικό της «Μηχανικής» τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου

Πέρα από το θηριώδες σπίτι της Μυκόνου στο Αγράρι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου αγοράζει τα χρόνια των παχέων αγελάδων το κτήμα Βορρέ, που εκτείνεται σε μια έκταση πενήντα τεσσάρων στρεμμάτων με την παλιά πέτρινη βίλα των δεκαπέντε δωματίων και τη λίμνη με τα νούφαρα.

Πρόκειται για το σπίτι που στεγάζει και όλα τα έργα τέχνης που έχει αποκτήσει ο πρόεδρος της «Μηχανικής» όπως και το περίφημο μουσείο με έργα των Γύζη, Τσόκλη, Γυπαράκη, Τάκη και πολλών άλλων με κορυφαίο το περίφημο «Κρυφό Σχολειό» του Γύζη, για το οποίο είχε δώσει 187.500.000 δραχμές το 1993 σε δημοπρασία των Christie’s ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αυτό το σπίτι-μουσείο στις 2 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα 6.820.000 ευρώ, τη στιγμή που τα βεβαιωμένα χρέη της κατασκευαστικής εταιρείας ξεπερνούν τα 160.000.000.

Γεράσιμος Αγούδημος: Ο καπετάν-Μάκης και τα (ακόμα και μετά θάνατον) χρέη

Καπετάνιος ναι, και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός σαν πρόσωπο! Όμως ως πλοιοκτήτης είχε εισπράξει τα χειρότερα σχόλια από τους επιβάτες της «μυθικής» εταιρείας του

Καράβια-σκυλοπνίχτες τα έλεγαν οι αγανακτισμένοι επιβάτες με βραβείο Γκίνες στις καθυστερημένες αφίξεις και αναχωρήσεις από και προς τα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Μετά την κατάρρευση της Agoudimos Lines αποφάσισε να… αυτοεξοριστεί στο ειδυλλιακό Λουγκάνο της Ελβετίας με την γυναίκα του Ανθή-Μαρίνα αφήνοντας πίσω του «στάχτες» και το σύμπαν απλήρωτο!

Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο θρυλικός καπετάν-Μάκης όμως τα χρέη που άφησε πίσω του κυνηγούν ακόμη τους κληρονόμους και την σύζυγό του.

Και μπορεί τα χρέη να είναι εκατομμύρια η τράπεζα όμως εκπλειστηριάζει ηλεκτρονικά μόνο τα δύο οικόπεδα στην Ανάβυσσο για 36.000 και 75.000 ευρώ αντίστοιχα.

Γιώργος Πετζετάκις: Επίθετο «σύμβολο» με μισό δισ. οφειλές!

Μια εταιρεία που ζήλευαν ακόμα και ξένοι επιχειρηματίες, με εκατομμύρια χιλιόμετρα σωλήνες σε όλον τον Πλανήτη!

Η πρωτοπορία η εξωστρέφεια και η καινοτομία της εταιρείας είχε αφήσει άφωνους τους ανταγωνιστές της, όμως σήμερα τίποτε δεν έχει απομείνει από τον όμιλο-κολοσσό του δαιμόνιου Αριστόβουλου Πετζετάκι.

Ο αιφνίδιος θάνατός του έφερε στο «τιμόνι» της εταιρείας τον γιο του Γιώργο που το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν ήταν άξιος συνεχιστής της εντυπωσιακής διαδρομής που είχε διανύσει η εταιρία.

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ασχολιόταν περισσότερο με τις ανάγκες της συζύγου του Γκαμπριέλας και την έπαυλη των 1500 τ.μ στη Φλόριντα, την οποία πούλησε το 2011, λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο, όταν πλέον η εταιρία όδευε προς το λουκέτο.

Με συσσωρευμένες οφειλές που ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, όλα της τα περιουσιακά στοιχεία βγήκαν στο σφυρί, ακόμη και ένα αγροτεμάχιο (που έχει απομείνει από την τεράστια περιουσία) στην θέση Καμιόνια, στα Βραχνέικα της Πάτρας αλλά κρίνεται άγονος ο πλειστηριασμός και έτσι εκπλειστηριάζεται ξανά με τίμημα 88.000 ευρώ.

Γιώργος Χωναίος: «Γεύση» με 15 χρόνια χρέη

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την κατάρρευση των «Χυμών Φλώρινα», όμως ο Γιώργος Χωναίος έχει ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων και εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο!

Η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία χυμών «Φλώρινα Α. Χωναίος» εμφάνιζε χρέη 83.083.071 ευρώ, αποτέλεσμα μίας πτώχευσης που τίναξε εκατοντάδες οικογένειες στον αέρα.

Ήταν οι εργαζόμενοι που χτύπησαν έγκαιρα τα καμπανάκια της κακοδιαχείρισης όμως ο επιχειρηματίας «σφύριζε αδιάφορα» εκείνη την εποχή.

Σε λίγες μέρες βγαίνει στο σφυρί τα απομεινάρια του λεηλατημένου εργοστασίου που σαπίζει μέσα σε έκταση 50 στρεμμάτων στην Ανθεμούντα του Πολύγυρου Χαλκιδικής. Η τιμή εκκίνησης είναι 375.000 ευρώ ενώ στην κατασχετήρια έκθεση περιγράφεται γλαφυρά η τραγική κατάσταση του παλιού εργοστασίου που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές, ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Κάτι που δεν απασχολεί καθόλου τον Γιώργο Χωναίο που μετέφερε την εταιρεία του (άγνωστο με τι χρηματοδότες) στην Βουλγαρία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ