Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Π. Παυλόπουλος: «Νομικώς ενεργές οι επιδιώξεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις» – Α. Μέρκελ: «Έχουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Παυλόπουλος: «Νομικώς ενεργές οι επιδιώξεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις» – Α. Μέρκελ: «Έχουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών»

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν το πρώτο θέμα της προσφώνησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Γερμανίδα καγκελάριο αρκέστηκε να πει ότι η χώρα της έχει ιστορική ευθύνη.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα:

«Πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Ο κύριος Παυλόπουλος στην ομιλία του μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα και για τις σχέσεις με την Ευρώπη. Φτάνοντας στο 2019 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Αποδείξαμε οι Έλληνες πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε κάνοντας πολλές θυσίες ακόμα και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδοθούν, θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια εξήρε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των Μνημονίων σημειώνοντας ότι «η στήριξη τόνωσε το δικό σας ηγετικό προφίλ γιατί στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζετε τη συνοχή της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Στην αντιφώνησή της η Γερμανίδα Καγκελάριος διατύπωσε τη χαρά της που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα «οπότε ξεκινά μια φάση για να στηριχθεί σε ίδιες δυνάμεις».

«Ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές και ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη που υπάρχει πλέον να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε, επίσης, ότι «συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ τεταμένη. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ