Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στο στόχαστρο ειδικού ανακριτή η Boeing και η αμερικανική FAA

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο στόχαστρο ειδικού ανακριτή η Boeing και η αμερικανική FAA

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε ποινική έρευνα τόσο για τη διαδικασία αδειοδότησης των δύο αεροσκαφών της Lion Air και της Aithiopian Airlines που συνετρίβησαν, όσο και για την πιστοποίηση όλων των Boeing 737 Max. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Washington Post, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι οι ποινικές έρευνες για αεροπορικά δυστυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ΗΠΑ.

Υπό αμφισβήτηση ο τρόπος λειτουργίας

Την ίδια ώρα ο Γενικός Επιθεωρητής του Αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών έχει ξεκινήσει τη δική του έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στην έγκριση πλοϊμότητας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Οι έρευνες των δύο υπουργείων έρχονται την ώρα που η FAA αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς τα τραγικά δυστυχήματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και το πλαίσιο ασφαλείας πτήσεων που έχει οργανώσει και το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως το ασφαλέστερο από πλευράς κανονισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έγκριση πλοϊμότητας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους έγινε μετά την άδεια που δόθηκε στην Boeing για την διεξαγωγή από την ίδια των τεστ εποπτείας και πτητικής πιστοποίησης, υπό την εφαρμογή ενός πλαισίου λειτουργίας, το οποίο έχει εγκριθεί πολλαπλώς από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ερωτήματα για την πιστοποίηση πλοϊμότητας

Οι δύο καταστροφικές συντριβές στην Ινδονησία και την Αιθιοπία έχουν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για την πιστοποίηση πλοϊμότητας του Boeing 737 MAX 8 από την FAA, συμπεριλαμβανομένων και των παραπόνων που εξέφρασαν ενώσεις πιλότων στις ΗΠΑ, αναφορικά με την αποτυχία της Boeing και της FAA να τους ενημερώσουν αποτελεσματικά για την λειτουργία του νέου λογισμικού με το οποίο είναι εφοδιασμένο το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Τόσο η FAA όσο και η  Boeing αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός της διεξαγωγής των ερευνών. Από την πλευρά της, η  Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε – δια του εκπροσώπου της – ότι επικεντρώνεται «στην αναβάθμιση του λογισμικού και στην στήριξη των ερευνών του δυστυχήματος» ενώ την ίδια ώρα η Boeing ανακοίνωσε βελτίωση του λογισμικού και ένα νέο κύκλο εκπαίδευσης των πιλότων που πετούν τα 737 Max.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ