Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Συμβούλιο της Ευρώπης: Υψηλά ποσοστά σε αλλοδαπούς κρατούμενους η Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμβούλιο της Ευρώπης: Υψηλά ποσοστά σε αλλοδαπούς κρατούμενους η Ελλάδα

Δίχως καμία πρωτιά, θετική ή αρνητική βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού αλλοδαπών παραβατών, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση «αλλοδαποί παραβάτες σε φυλακές και σε αναστολή στην Ευρώπη”, η χώρα μας το 2014 – 2015 η Ελλάδα παρουσίασε υψηλά ποσοστά ως προς τον μέσο χρόνο κράτησης αλλοδαπών κρατούμενων, μη καταδικασθέντων κρατουμένων, αναλογίας κρατουμένων ανά προσωπικό.

Από την πανευρωπαϊκή έρευνα προκύπτουν:

  • Χαμηλά ποσοστά εισαγωγών στα ποινικά ιδρύματα, αποφυλάκισης από ποινικά ιδρύματα, προφυλακισμένων κρατουμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, προσωπικού φύλαξης.
  • Μέτρια ποσοστά πληθυσμού στις φυλακές, θανάτων ανά 10.000 κρατούμενους, αυτοκτονιών στις φυλακές.
  • Υψηλά ποσοστά ως προς τον μέσο χρόνο κράτησης αλλοδαπών κρατούμενων, μη καταδικασθέντων κρατουμένων, αναλογίας κρατουμένων ανά προσωπικό.
  • Μέτριο ποσοστό των γυναικών κρατουμένων, υπολογιζόμενο σε σύγκριση με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά χαμηλό σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίμαχη έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά στην εξέλιξη των αλλοδαπών παραβατών που φυλακίστηκαν ή βρίσκονταν σε φυλάκιση με αναστολή από το 2009 έως το 2015.

Σύμφωνα με μη έκθεση, όπως δημοσιεύεται στο news247.gr, κατά την τελευταία δεκαετία, το μέσο ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων ήταν σταθερό συνολικά στην Ευρώπη και ανέρχεται σε 12%. Το ποσοστό των αλλοδαπών στον πληθυσμό των φυλακών παρέμεινε χαμηλό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (λιγότερο από 5%) και υψηλότερο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου αυξήθηκε.

Το 2015, η κατανομή των ποσοστών φυλάκισης με αναστολή στην Ευρώπη ήταν πολύ ετερογενής και δεν ακολούθησε σαφή γεωγραφική κατανομή. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν σε φυλάκιση με αναστολή, ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στη φυλακή. Οι σκανδιναβικές χώρες και οι Κάτω Χώρες είχαν χαμηλά ποσοστά φυλάκισης και φυλάκισης με αναστολή. Αντιθέτως, οι διοικήσεις των φυλακών στην Αγγλία, στην Ουαλία, την Πολωνία και την Τουρκία είχαν υψηλά ποσοστά φυλάκισης και φυλάκισης με αναστολή, ενώ για την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, τα ποσοστά ήταν μέτρια έως υψηλά και στις δύο περιπτώσεις.

Το ίδιος έτος, το ποσοστό των αλλοδαπών που βρίσκονταν υπό την εποπτεία των υπηρεσιών ανιχνεύσεως, ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό των αλλοδαπών που βρίσκονταν στα ποινικά ιδρύματα. Αυτό που αποκαλύπτουν τα αριθμητικά στοιχεία, είναι ότι οι ανοικτές κυρώσεις και τα μέτρα δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα ως εναλλακτικές λύσεις, αλλά ως μέτρα που εφαρμόζονται πέραν της φυλάκισης.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην ολοκλήρωσης της, συμμετείχαν το τμήμα για τις Ετήσιες Ποινικές Στατιστικές του Συμβουλίου της Ευρώπης (SPACE), οι διοικήσεις των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και οι υπηρεσίες φυλάκισης σε αναστολή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ