Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Συνήγοροι Mr. Bitcoin: Παράνομη η κράτηση του Αλ. Βίννικ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνήγοροι Mr. Bitcoin: Παράνομη η κράτηση του Αλ. Βίννικ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι συνήγοροι του Μr. Bitcoin, καταγγέλλοντας πως ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τη χώρα που ο εντολέας τους θα εκδοθεί.

Σε μία συνεχή αναμονή, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την απεργία πείνας, που πλέον μετρά τις 90 ημέρες, βρίσκεται ο αποκαλούμενος Mr. Bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος μέχρι σήμερα αναμένει την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χώρα στην οποία τελικά θα εκδοθεί.

Αν και ο Άρειος Πάγος εξέδωσε την τελευταία σχετική απόφασή του πριν από δύο μήνες, ωστόσο -όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί του- το υπουργείο, ακόμη δεν έχει απαντήσει σε ποια από τις χώρες θα παραδοθεί, ούτε όμως και στα αιτήματά του για ακρόαση. Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Mr. Bitcoin συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν γίνει αμετάκλητες, ωστόσο η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτε και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η απεργία πείνας

Ειδική αναφορά έγινε για την κατάσταση της υγείας του, αφού ο Αλ. Βίννικ συνεχίζει για  τρίτο μήνα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την παράνομη -όπως λέει- κράτησή του η οποία ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες, το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν βίντεο με δηλώσεις του ιδίου, ο οποίος αναρωτιέται υπό ποιο καθεστώς κρατείται («Είμαι  αιχμάλωτος πολέμου; Όμηρος; Είμαι φυλακισμένος με ένα αδιανόητο καθεστώς…») καθώς και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας. Όπως αναφέρθηκε, σήμερα ζυγίζει 57 κιλά έχοντας απολέσει το 30% του βάρους του, ενώ οι θεράποντες γιατροί προτείνουν να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ωστόσο η μεταφορά του σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, δεν προχωρά.

«Η υπεράσπιση αναγκάζεται να βγάλει στο φως της δημοσιότητας όλες τις περιστάσεις και τα τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, τα οποία τεκμηριώνουν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή, με στόχο την προσέλκυση της προσοχής των Ελληνικών Αρχών και των Οργανώσεων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που διώκονται παράνομα ανά τον κόσμο», ανέφεραν οι δύο συνήγοροι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Βίννικ φέρεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπίθεσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ από την πρώτη μέρα έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται, διαμένει κι εκεί βρίσκεται η καρκινοπαθής σύζυγος του και τα ανήλικα παιδιά του.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Mr. Bitcoin συνελήφθη στις 25/7/2017, ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική, και κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ