Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Κέρδιζε στο κουμ καν τους απαγωγείς και έλυνε… καλάσνικοφ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Λεμπιδάκη: Κέρδιζε στο κουμ καν τους απαγωγείς και έλυνε… καλάσνικοφ

«Κάποια στιγμή είπα σε αυτόν που με φυλούσε. Δεν μου δίνεις το καλάσνικοφ να το λύσω; Δεν μπορώ άλλο να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Και εκείνος μου το έδωσε».

Τα λόγια ανήκουν στον Κρητικό επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη, και αποτελούν κομμάτι από την κατάθεση που έδωσε στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την πολύκροτη δίκη, που αφορά τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Έθνος, Στο άκουσμα ότι ο απαγωγέας τού έδωσε το καλάσνικοφ, τα μέλη της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έμειναν έκπληκτα.

«Τι μας λέτε, κύριε Λεμπιδάκη; Είναι δυνατόν; Σας έδωσαν το όπλο να το λύσετε;» τον ρώτησε γεμάτη απορία η πρόεδρος, με τον 54χρονο επιχειρηματία να απαντά ήρεμος: «Και όμως ναι». Στην κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος παρέστη στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, περιλαμβάνονται και άλλες απίστευτες ιστορίες. Όπως είπε, με έναν από τους φύλακές του έπαιζε χαρτιά και συγκεκριμένα κουμ καν, ενώ όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε: «Συνήθως τον κέρδιζα». Κάποια στιγμή, μάλιστα, του είχε πει: «Δεν πας να βγάλεις την κουκούλα. Θα σκάσεις με αυτό στο κεφάλι».

Τον συγκεκριμένο απαγωγέα ο Κρητικός επιχειρηματίας τον αποκαλούσε «Ευγένιο», γιατί ήταν πολύ ευγενικός μαζί του. Στην ερώτηση δικηγόρου που υπερασπίζεται κατηγορούμενο εάν είναι αλήθεια ότι ο πελάτης του του πρότεινε να κάνει τον άρρωστο για να γλιτώσει, απάντησε: «Πράγματι μου το πρότεινε. Προσέθεσε, όμως, ότι υπάρχει περιμετρική φύλαξη από ενόπλους και ότι μπορεί να κινδύνευα αν το έκανα. Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, μάλλον δεν υπήρχε αυτή η φρούρηση».

Σε άλλη ερώτηση δικηγόρου για το κατά πόσο κατηγορούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν θα πάρει «ούτε ευρώ» από την απαγωγή, ο Λεμπιδάκης είπε: «Αλήθεια είναι και αυτό, αλλά για να είμαι ειλικρινής όλοι το ίδιο έλεγαν».

Σε μια προσπάθεια συνηγόρου να δείξει ότι ο πελάτης του δεν είναι έξυπνος, συνεπώς δεν μπορεί να φέρει μεγάλη ευθύνη για όλα όσα έγιναν, ο Κρητικός επιχειρηματίας ήταν αποστομωτικός: «Εγώ δεν ήρθα εδώ για να προσβάλω κανέναν. Αν θέλει μπορεί να το κάνει μόνος του». «Ο Λεμπιδάκης έδειξε με τις απαντήσεις του τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του και το επίπεδό του. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης προτίμησαν να μην του κάνουν ερωτήσεις» λέει στο «Έθνος» άνθρωπος που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία.

Ο επιχειρηματίας χαιρέτησε κατά την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου διά χειραψίας κάποιους από τους κατηγορουμένους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν πολύ ευγενικός μαζί τους. Κάποια στιγμή, μάλιστα, η πρόεδρος φέρεται να του είπε ευγενικά: «Κύριε Λεμπιδάκη, φαίνεται πως δεν θέλετε να βοηθήσετε να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Άφησε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι ξέρει πράγματα τα οποία δεν καταθέτει. Πηγή με γνώση της υπόθεσης σχολιάζει, ωστόσο, σε σχέση με την παραπάνω φράση, ότι «αυτό για το οποίο είναι ευγνώμων ο Λεμπιδάκης είναι ότι δεν τον σκότωσαν. Γιατί ξέρει ότι εάν ήθελαν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει. Τον είχαν όμηρο για 186 ημέρες, αλλά τελικά βγήκε ζωντανός από αυτό το θρίλερ. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτήρισε τους απαγωγείς κακοποιούς και όχι δολοφόνους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ