Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Άδειες μετ’ αποδοχών για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άδειες μετ’ αποδοχών για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει σύνορα, αλλά δυστυχώς αποτελεί ένα φαινόμενο με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παγκοσμίως. Η ποινικοποίηση του αδικήματος πολλές φορές μένει «κενό γράμμα» αν τα ίδια τα θύματα δεν τολμήσουν να μιλήσουν για τη βία που υφίστανται, χωρίς να φοβούνται.

Αυτόν τον φόβο που συνήθως «πνίγει» τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν διάφορες χώρες οι οποίες ήδη προχώρησαν στη θεσμοθέτηση μέτρων που θα τους επιτρέπουν, με ασφάλεια, να καταγγείλουν τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση που ενδεχομένως δέχονται.

Νέα Ζηλανδία: Άδεια 10 ημερών μετ’ αποδοχών

«Η ενδοοικογενειακή βία κοστίζει σε χαμένη παραγωγικότητα και σε πρόσθετη πρόσληψη προσωπικού» , τονίζουν σύμβουλοι της κυβέρνησης στη Νέα Ζηλανδία όπου ήδη ψηφίστηκε νόμος για τη χορήγηση άδειας 10 ημερών μετ’ αποδοχών, ανά έτος, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη, βάζοντας τέλος στην κακοποίησή τους, χωρίς να ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους» επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Jan Logie.

Με το νομοσχέδιο, θα μπορούν τα θύματα να προσφύγουν στα δικαστήρια η να απομακρυνθούν από το σπίτι τους, έως ότου επιστρέψουν στη δουλειά τους στην οποία θα μπορούν να ζητήσουν μάλιστα ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Καναδάς και Φιλιππίνες

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τις γυναίκες, η 10ημερη άδεια με αποδοχές εφαρμόζεται επίσης σε ορισμένες επαρχίες στον Καναδά , ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας Μπιλ Σόρτεν έχει δεσμευτεί πως αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα ψηφίσει άμεσα το μέτρο αυτό για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. . Οι Φιλιππίνες ήταν πάντως η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χορήγηση των 10 ημερών άδειας με αποδοχές για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το 2004.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ