Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Άλλη μία απόφαση του ΟΗΕ ενισχύει (;) το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άλλη μία απόφαση του ΟΗΕ ενισχύει (;) το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα 

Το δρόμο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ενδέχεται να ανοίγει η απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την «επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Η συγκεκριμένη απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, τοποθετήθηκε για το ιστορικό ψήφισμα, αναφέροντας τα εξής:

«H Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την απόφαση περί “επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης”. Η εν λόγω απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν».

Η εν λόγω απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ