Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χωρίς συμφωνία έληξε η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία έληξε η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ

Χωρίς συμφωνία έληξε η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ. Η σχετική ανακοίνωση που έγινε από τον Λευκό Οίκο αναφέρει: «Δεν επετεύχθη συμφωνία αυτή τη στιγμή, αλλά οι ομάδες εργασίας προσδοκούν σε νέα συνάντηση στο μέλλον».

Oι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους, μετά την ξαφνική αλλαγή προγράμματος στην Σύνοδο Κορυφής, και την ματαίωση του γεύματος εργασίας και ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος η εμπλοκή προέκυψε από το αίτημα της Πιονγιάνγκ για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Βόρεια Κορέα.

Τι δήλωσαν σήμερα οι δύο ηγέτες

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε σήμερα ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. Ο Κιμ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα αν είναι «έτοιμος»: «Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», απάντησε.  Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση».  Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ προτίμησε να παραμείνει πάντως αόριστος: «αυτό συζητάμε», απάντησε.  Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» — γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας». «Δεν πιέζομαι (…). Η ταχύτητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτό για μένα» είπε.

Τι προηγήθηκε χθες 

Στο Ανόι του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπου έδωσαν τα χέρια μπροστά στις κάμερες.

Σύμφωνα με το thetoc.gr οι δύο άνδρες είχαν μία 20λεπτη συνάντηση και ακολούθησε δείπνο με την παρουσία των απεσταλμένων τους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, λίγες ώρες πριν δει τον «φίλο του», τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι, όπου γίνεται η δεύτερη συνάντηση κορυφής των δύο κρατών.

«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας τη λέξη «τρομερές» με κεφαλαία, για έμφαση, όπως συνηθίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ