Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έκρηξη αύξησης 413% στο κίνημα «δεν κληρονομώ» την 5ετία 2013 -18

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκρηξη αύξησης 413% στο κίνημα «δεν κληρονομώ» την 5ετία 2013 -18

Σε μια έκρηξη της τάξης του 413% σε σχέση με το 2013 εκτιμάται ότι φτάνουν το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομιάς. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αγορά ακινήτων, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση. Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το 2018 προέκυψε εκ νέου αύξηση των αποποιήσεων, καταδεικνύει πιθανώς ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι περισσότερα απ’ ό,τι εκτιμάται, με δεδομένο ότι πέρυσι η αγορά ακινήτων κατέγραψε το πρώτο πλήρες έτος ανάκαμψης από το 2008 και μετά. Εν ολίγοις, ακόμα και στην καλύτερη χρονιά για την αγορά κατοικίας τα τελευταία 10 χρόνια, πολλοί κληρονόμοι έκριναν ότι είναι προτιμότερη η αποποίηση από την αποδοχή της κληρονομιάς και την πώληση. Από την άλλη βέβαια, είναι πιθανό πολλά από τα ακίνητα να απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης, προκειμένου να μπορέσουν να πωληθούν ή να αποφέρουν κάποιο εισόδημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ