Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έφυγε από τη ζωή ο «βασιλιάς» της κρουαζιέρας Γιώργος Ποταμιάνος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή ο «βασιλιάς» της κρουαζιέρας Γιώργος Ποταμιάνος

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ποταμιάνος, ένας εκ των θεμελιωτών της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο ως επιχειρηματίας.

Γεννήθηκε το 1926. Από μικρή ηλικία παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του πατέρα του, Αναστάσιου Ποταμιάνου ο οποίος ήταν από συνεχιστής της επιβατηγού ναυτιλίας της οικογένειας που θεμελίωσε ο Γεώργιος Ποταμιάνος, πατέρας του Αναστάσιου Ποταμιάνου.

Ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας που καταγόταν από το Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, και η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Αδελφός του είναι ο Ανδρέας Ποταμιάνος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.

Είχε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Η εταιρεία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ιδρύθηκε από τον πατέρα τους Αναστάσιο το 1919. Το χρονικό διάστημα 1950-1957 άρχισαν δειλά-δειλά τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά που τους ονόμαζαν περιηγητικούς πλόες από τον Πειραιά.

Μετά το 1969 επεκτάθηκαν αυτές οι κρουαζιέρες και στη γραμμή της Ιταλίας και αργότερα στην Καραϊβική και στην Αλάσκα όπου ήταν το πρώτο κρουαζιερόπλοια που έκανε κρουαζιέρα στην παγωμένη χώρα.

Το αποκορύφωμα της προσπάθειας του ήταν όταν συνεταιρίστηκαν με την Carnival Cruises το 1994 αλλά και με τη SUN Line, με την επωνυμία Royal Olympic Cruises στην οποία από τα ο 1999 συμμετείχε και η Louis Cruise για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΦΩΤΟ: pagenews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ