Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ήταν η Ξένη Δημητρίου υποψήφια για τη προεδρία του ΚΕΘΕΑ;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ήταν η Ξένη Δημητρίου υποψήφια για τη προεδρία του ΚΕΘΕΑ;

Δεν είναι σαφής η επιδίωξη της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο ορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Η μεν κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να  σπάσει το «άβατο» στο ΚΕΘΕΑ και σε καμία περίπτωση να καταργήσει το αυτοδιοικούμενο καθεστώς του νομικού αυτού προσώπου. «Το ΚΕΘΕΑ διαχειρίζεται χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, καθώς η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας φτάνει το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, στο Κέντρο έχουν διατεθεί δημόσια κτίρια όπως του παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου Αθήνας και κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Αυθαιρεσία»

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση (κι όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ) μιλούν για «επίθεση» προς τον οργανισμό και το ουσιαστικό αυτοδιοίκητό του. ,Μάλιστα  συγκλήθηκε έκτακτο και ανοιχτό Δ.Σ. όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων η προσφυγή στο ΣτΕ.  Ομόφωνη απόφαση του «καταργημένου» Δ.Σ. ήταν να ανατεθεί η σύνταξη και η κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ στον συνταγματολόγο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Η κα Δημητρίου

Πιθανόν όμως το παρασκήνιο της κυβερνητικής απόφασης να αφορά και πρόσωπα όπως π.χ. το γεγονός ότι πολλοί συνδέουν τις αντιδράσεις με την ακύρωση των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για την άλλη εβδομάδα, με υποψήφια για τη θέση του προέδρου την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η πρώην εισαγγελέας είναι ένα κεντρικό πρόσωπο για την Δικαιοσύνη και πολλές φορές βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για επιλογές της που δέχτηκαν σκληρή κριτική. Είναι δε ένα πρόσωπο που δέχτηκε σφοδρή κριτική για ταύτιση με κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα η αποχώρησή της (λόγω συνταξιοδότησης) χρωματίστηκε αρνητικά με τις καταγγελίες του συναδέλφου της Γιάννη Αγγελή, τις καταγγελίες του οποίου για την υπόθεση Novartis, όπως λέει και ο ίδιος, κράτησε στο συρτάρι επί 6 μήνες.  Μάλιστα θεωρείται δεδομένο πως θα κληθεί το επόμενο διάστημα και ως μάρτυρας.

Πάντως η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ασχοληθεί επί δεκαετίες όχι μόνο με τον τομέα των ανηλίκων παραβατών αλλά και τον τομέα των εξαρτήσεων και ειδικότερα του ΚΕΘΕΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ