Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΑΑΔΕ: Στο “κόκκινο” παραβατικότητα και φοροδιαφυγή! Πρωταθλητές τα πρατήρια βενζίνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΑΔΕ: Στο “κόκκινο” παραβατικότητα και φοροδιαφυγή! Πρωταθλητές τα πρατήρια βενζίνης

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή διαπιστώθηκαν από εκτεταμένους ελέγχους που διενήργησαν πανελλαδικά, σε εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων οι φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του συστήματος εισροών-εκροών.

Ο αριθμός των πρατηρίων καυσίμων, που ελέγχθηκαν πανελλαδικά, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών, ανέρχεται σε 546. Από τις υποθέσεις στις οποίες οι έλεγχοι είχαν ολοκληρωθεί την 31η-12-2018 εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 181 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 33,2% επί του συνόλου των ελέγχων).

Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων.

Η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς.

Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. προέβησαν σε ελέγχους και σε πρατήρια, που διαθέτουν υγραέριο. Σε 422 περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 138 επιχειρήσεις, ποσοστό 32,7% και έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ