Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΑΔΔΕ: Κατακόρυφη αύξηση άρσης απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΑΔΔΕ: Κατακόρυφη αύξηση άρσης απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας

Αύξηση  που αγγίζει το  50%  σημειώθηκε κατά το 2018 σε σχέση με το 2017 στις  εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων  του  2018 που παρέδωσε  στη Βουλή ο  πρόεδρος της  Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών  Χρήστος  Ράμμος  και ο  αντιπρόεδρος  αυτής Μιχάλης Σακκάς,   από 7.182 που ήταν το 2017 έφτασαν  το 2018 τις 11.113!

Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και τα βουλεύματα  των δικαστικών συμβουλίων τα οποία ανήλθαν  τον 2018  στα 3.400 έναντι 3.194 το 2017, και αφορούσαν άρσεις για  τη διακρίβωση εγκλημάτων που προβλέπονται από το αρ. 4 παρ. 1 του Ν. 2225/1994. Δηλαδή

εγκλήματα  όπως  η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση, το οργανωμένο έγκλημα, τα εγκλήματα  του  νόμου  περί ναρκωτικών κα.

Παρακολουθούνται όλοι;

Από τα εν λόγω βουλεύματα, όπως σημειώνεται στην Έκθεση, ποσοστό 17,3% διατάζει την άρση του απορρήτου σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο (χωρική άρση του απορρήτου) πράγμα που σημαίνει ότι το καθένα από αυτά αίρει το απόρρητο αορίστου  αριθμού προσώπων, τα οποία βρισκόταν στην εμβέλεια των συγκεκριμένων κεραιών κατά το συγκεκριμένο χρόνο στο παρελθόν!

Περαιτέρω, τα λοιπά βουλεύματα, που διατάζουν την άρση συγκεκριμένων συνδέσεων ή συσκευών που συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα, έχουν ένα ευρύ φάσμα αφορούντων συνδέσεων ή συσκευών, από 1 έως και 62 συνδέσεις ή και από 1 έως και 132 συσκευές ανά βούλευμα. Κάθε βούλευμα διατάσει κατά μέσο όρο την άρση του απορρήτου σε 3,7 τηλεφωνικές συνδέσεις ή και σε 5 συσκευές.

Τα βουλεύματα που διατάζουν την παύση της άρσης του απορρήτου αντιστοιχούν στατιστικά  μόλις στο 1,9% του συνόλου. Επιπλέον,  εκείνα  που διατάζουν την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, κατά ποσοστό 40% ζητούν τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας και κατά ποσοστό 60% τα εξωτερικά στοιχεία και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ