Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλέξης Χαρίτσης: Ρυθμίζουμε οφειλές 3 δισεκ. ευρώ προς τους Δήμους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξης Χαρίτσης: Ρυθμίζουμε οφειλές 3 δισεκ. ευρώ προς τους Δήμους

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «στο παρόν πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, το οποίο περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα και που φέρνει η Κυβέρνησή μας προς ψήφιση, περιλαμβάνεται και μια πολύ σημαντική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Μια ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης οφειλών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού προς τους δήμους όλης της χώρας, οφειλών που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα αυτών των οφειλών.

Η ρύθμιση αυτή αφορά, τόσο ιδιώτες, τους δημότες, αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας ότι δίδεται αυτή η δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να κάνουν έναν καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό πλέον για το μέλλον και άρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ρύθμιση έχει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή διάσταση».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Υπενθυμίζω αυτό το οποίο είπαμε και στην επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διασταυρωμένα στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο μας, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται περίπου στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις οφειλές προς νομικά πρόσωπα των δήμων, μιας και η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους δήμους, αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα, κυρίως της ΔΕΗΑ, που επίσης εκεί έχουν συσσωρευθεί σημαντικές οφειλές όλα τα χρόνια της κρίσης, το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η ρύθμιση, λοιπόν, από τη μία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους, αλλά από την άλλη αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την εισπραξιμότητα των ίδιων των δήμων, των ίδιων των φορέων της αυτοδιοίκησης».

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, στο παρόν πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, το οποίο περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα και που φέρνει η Κυβέρνησή μας προς ψήφιση, περιλαμβάνεται και μια πολύ σημαντική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Μια ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης οφειλών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού προς τους δήμους όλης της χώρας, οφειλών που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα αυτών των οφειλών.

Η ρύθμιση αυτή αφορά, τόσο ιδιώτες, τους δημότες, αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας ότι δίδεται αυτή η δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να κάνουν έναν καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό πλέον για το μέλλον και άρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ρύθμιση έχει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή διάσταση.

Υπενθυμίζω αυτό το οποίο είπαμε και στην επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διασταυρωμένα στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο μας, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται περίπου στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις οφειλές προς νομικά πρόσωπα των δήμων, μιας και η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους δήμους, αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα, κυρίως της ΔΕΗΑ, που επίσης εκεί έχουν συσσωρευθεί σημαντικές οφειλές όλα τα χρόνια της κρίσης, το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η ρύθμιση, λοιπόν, από τη μία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους, αλλά από την άλλη αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την εισπραξιμότητα των ίδιων των δήμων, των ίδιων των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία και μιας και η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει τετράμηνη διάρκεια από την ψήφισή του παρόντος νομοσχεδίου, το ότι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου 2019, θα μπορέσουν στο ξεκίνημα της θητείας τους να έχουν μπει στη διαδικασία είσπραξης αυτών των οφειλών.

Άρα δημιουργείται, αν θέλετε, και ένα σημαντικό αποθεματικό για τους δήμους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να χαράξουν την πολιτική τους με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους για την επόμενη τετραετία.

Αντίστοιχη ρύθμιση είχε ψηφιστεί –υπενθυμίζω- μετά από πρόταση του Υπουργείου μας το 2017. Αναφέρομαι στον ν. 4483/2017. Τότε που υπήρχε πάλι συγκεκριμένη χρονική διάρκεια πολλοί οφειλέτες δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν σ’ αυτήν τη ρύθμιση.

Μιας και έχουμε τη δυνατότητα και η συγκεκριμένη διάταξη θα ξεκινήσει να ενεργοποιείται το επόμενο διάστημα, καλώ τους δήμους να προβούν στις απαραίτητες δράσεις δημοσιότητας, έτσι ώστε όλοι οι οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτήν τη ρύθμιση, δηλαδή να υπαχθούν σε μια ευνοϊκή διάταξη που θα λύσει πολλά από τα οικονομικά τους προβλήματα.

Όπως θα έχετε δει στο κείμενο της διάταξης, η ρύθμιση αφορά επίσης την απαλλαγή κατά ποσοστό κάθε είδους προσαυξήσεων της οφειλής. Υπάρχει αναλυτικός πίνακας με τα ποσοστά από τα οποία απαλλάσσονται οι οφειλέτες ανάλογα με το σχήμα εξόφλησης που θα επιλέξουν. Κατά τη γνώμη μας είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, όπως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις ρυθμίζονται και θέματα αναγκαστικών μέτρων και μέτρων εκτέλεσης που έχουν ήδη ξεκινήσει σε βάρος οφειλετών.

Ειδικότερα, ο δήμος προβαίνει σε εντολή προς την αρμόδια ΔΟΥ άρσης της δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Απελευθερώνει ειδικά τα νομικά πρόσωπα από «αμαρτίες», από επιβαρύνσεις του παρελθόντος και τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα χωρίς να κουβαλάνε αυτά τα προβλήματα.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω μ’ ένα σχόλιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί έναν κεραυνό εν αιθρία, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής στρατηγικής, την οποία ακολούθησε η Κυβέρνησή μας τους τελευταίους μήνες, από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, με μια σειρά από εξαγγελίες, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή και έγιναν νόμοι του κράτους τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι συνολικά στο πρόγραμμα, το οποίο ξεδίπλωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αντιστοίχως και η συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα στην Ολομέλεια, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιας και βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα να γνωρίζουν γι’ αυτήν την προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει πάρει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο κομμάτι της χρηματοδότησης, με την ενίσχυση τα τελευταία δύο χρόνια των κεντρικών αυτοτελών πόρων για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, με σημαντική ενίσχυση, δεδομένων των προβλημάτων που προέκυψαν από την πολύ μεγάλη, τη δραστική μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης τα πρώτα χρόνια της κρίσης, με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το Υπουργείο Εσωτερικών –αναφέρομαι στα προγράμματα «ΦιλόΔημος»- για την ενίσχυση των δήμων σε όλη τη χώρα για την υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που δεν είχαν υλοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά βεβαίως και για τα ζητήματα για τα οποία είχαμε το προηγούμενο διάστημα την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε και με τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης.

Βλέπω και τον κ. Βορίδη που μόλις εισήλθε στην Αίθουσα. Τα είχαμε συζητήσει και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν από λίγο καιρό. Αναφέρομαι στα ζητήματα των προσλήψεων στους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτήν τη στρατηγική. Θεωρούμε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστική αποκέντρωση της παραγωγικής δραστηριότητας, ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αυτοδιοίκηση και Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στελέχη επιστημονικά, τεχνικά, εργαζόμενους οι οποίοι θα καλύψουν βασικές ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στις τεχνικές υπηρεσίες, στις οικονομικές και νομικές υπηρεσίες.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα και βεβαίως θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και τις αδικίες που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζω τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας για τους σχολικούς φύλακες και για τους δημοτικούς αστυνομικούς, που έρχονται να απαντήσουν στην καταστροφή αυτών των κλάδων που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως επί υπουργίας του σημερινού Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 2014 στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, και τις επόμενες μέρες με νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, συνεχίζουμε με την προκήρυξη για το «Βοήθεια στο Σπίτι», θα συνεχίσουμε με τους εργαζόμενους στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν τους εργαζόμενους, ενισχύουν τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και θωρακίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

Μ’ αυτό το σχέδιο και μ’ αυτήν την αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα τις πρωτοβουλίες και είμαι βέβαιος ότι και ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει αυτήν την προσπάθεια και θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα να ενισχυθούν και οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι οποίες εντάσσονται σ’ αυτό το σχέδιο και να αποδοκιμαστούν εκείνες οι δυνάμεις και στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίες βρίσκονται απέναντι στην προσπάθεια ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, γιατί εμείς θεωρούμε ότι μόνο μέσω της Αυτοδιοίκησης μπορούν τα οφέλη της αναπτυξιακής τροχιάς, στην οποία έχει μπει πλέον για τα καλά η ελληνική οικονομία, να τα απολαμβάνουν όχι λίγοι, αλλά όλοι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ