Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας των ντελιβεράδων με νέο νομοσχέδιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας των ντελιβεράδων με νέο νομοσχέδιο

Καινούργιες διατάξεις θα εφαρμοσθούν από εδώ και πέρα, σύμφωνα με το καινούριο νομοσχέδιο για τους ντελιβεράδες και τους courier. Οι διατάξεις αυτές θα έχουν ως θεματική τις χωρίς έλεγχο απολύσεις που βιώνουν οι ντελιβεράδες, την άμεση παροχή κατάλληλου εξοπλισμού προστασίας και κάποιες προϋποθέσεις για την χρήση ιδιωτικού μεταφορικού μέσου.

Αρχικά, με τα νέα μέτρα που θα παρθούν, οι απολύσεις των εργαζόμενων ως delivery θα θεωρούνται αποδεκτές μόνο εάν ο εκάστοτε εργοδότης δίνει ένα «βάσιμο λόγο». «Βάσιμος λόγος», όπως ανέφερε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Ιωάννης Ληξουριώτης, θα θεωρείται η παραβίαση κανονισμών, τα συνεχόμενα παραπτώματα, καθώς και η άσκοπη οικονομική, παραγωγική επιβάρυνση της επιχείρησης.

Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν γίνεται, οι απολυθέντες εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναφορά στο δικαστήριο, το οποίο αυτομάτως θα ακυρώνει την απόλυση και θα θέτει σε εφαρμογή την επαναπρόσληψη του εργαζομένου.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους ντελιβεράδες, θα αφορούν κυρίως την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την κατάλληλη παροχή σε θέματα μεταφοράς και ασφάλειας από τους εργοδότες τους.

Από εδώ και πέρα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να δηλώνουν γραπτώς στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το όχημα που κάνει χρήση ο εργαζόμενος μαζί με τον αριθμό κυκλοφορίας του δίκυκλου. Στην περίπτωση που το δίκυκλο δεν ανήκει στην επιχείρηση, αλλά στον εργαζόμενο τότε ο εργοδότης θα είναι αναγκασμένος να δίνει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση που θα ισούται με το 15% του κατώτατου μηνιαίου μισθού.

Ακόμα, η κάθε επιχείριση θα πρέπει να παρέχει εξοπλισμό ατομικής ασφάλειας όπως το κράνος, με σκοπό την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων που τις περισσότερες φορές είναι και μοιραία.

Τέλος, οι εργοδότες των εργαζόμενων στο delivery, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο για τους ντελιβεράδες και τους courier, θα πρέπει σε περίπτωση απόλυσης να καταθέτουν μέσω τράπεζας την αποζημίωση της απόλυσης.

Πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ