Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα την τελευταία στιγμή με εισήγηση του Νικ. Παρασκευόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα την τελευταία στιγμή με εισήγηση του Νικ. Παρασκευόπουλου

Με πρόταση του εισηγητή για τον Ποινικό Κώδικα βουλευτή Νικ. Παρασκευόπουλου, με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα έγιναν δεκτές δύο νομοτεχνικές τροπολογίες μεγάλης συμβολικής σημασίας.

Πρώτη ότι το άρθρο που αφορά τα βασανιστήρια μετακινήθηκε και απέκτησε νέα ρύθμιση. Από το κεφάλαιο των εγκλημάτων περί την υπηρεσία μεταφέρθηκε στο κεφάλαιο ων εγκλημάτων που θίγουν το πολίτευμα.  Η μετακίνηση αυτή είχε νομικοτεχνικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια συμβολική σημασία .  Δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία συνειδητοποιεί πως ο βασανισμός καταργεί τον ανθρώπινο αυτοπροσδιορισμό και επομένως πλήττει ταυτόχρονα  το κράτος Δικαίου και την Δημοκρατία. Γιατί. Ούτε ατομικό δικαίωμα ή ευθύνη υπάρχει, ούτε η ψήφος είναι δυνατή αν ο άνθρωπος βασανίζεται και δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται.

Το δεύτερο είναι ότι άλλαξε ο τίτλος του άρθρου 187Γ και αναφέρεται σε ευνοϊκά μέτρα και όχι σε μέτρα επιείκειας. Η αλλαγή επιβεβαιώνει ότι ο νομοθέτης γνωρίζει πως η επιείκεια είναι μια μορφή απονομής δικαιοσύνης και όχι μια παράκαμψή της για λόγους αστυνόμευσης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ