Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλ. Λυκουρέζος: Ο νέος Ποινικό Κώδικας «σχεδόν υποχρεώνει στην αναγνώριση ελαφρυντικού», σε υποθέσεις όπως (και) του Κορκονέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Λυκουρέζος: Ο νέος Ποινικό Κώδικας «σχεδόν υποχρεώνει στην αναγνώριση ελαφρυντικού», σε υποθέσεις όπως (και) του Κορκονέα

Σκληρή κριτική στη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που ορίζει τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί ελαφρυντικό στον -κάθε- κατηγορούμενο, όπως και στην περίπτωση Κορκονέα, κάνει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με αφορμή την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο κ. Λυκουρέζος με δήλωσή του σχετικά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου “σύννομου” βίου εκφράζει την ανησυχία του για τις αλλαγές που επήλθαν στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Μάλιστα όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέζος, οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν ενδεχομένως σε αποφάσεις «που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας».

Η ανακοίνωση του κ. Λυκουρέζου για την απόφαση για τον Κορκονέα έχει ως εξής:

«Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας σχετικά με την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επιθυμώ να επισημάνω τα εξής:

Το Δικαστήριο σύμφωνα με το νέο αρ. 84 παρ 2α ΠΚ αναγνώρισε στον κηρυχθέντα ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου του. Η ως άνω νέα διάταξη δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα καθ’ όσον σχεδόν υποχρεώνει τον εφαρμοστή του δικαίου να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου που δεν αποκλείεται έστω και αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε «ελαφρύ» πλημμέλημα. Σε αντίθεση, η προϊσχύουσα διάταξη απαιτούσε την θετική αξιολογική κρίση του δικαστή για τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σήμερα, ο πρότερος «έντιμος» βίος έχει αντικατασταθεί από τον πρότερο «σύννομο» βίο εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του.

Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ