Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αμερικανικό «κοράκι» χάκαρε iphone για λογαριασμό των Εμιράτων!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αμερικανικό «κοράκι» χάκαρε iphone για λογαριασμό των Εμιράτων!

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη βοήθεια Αμερικανών πρώην αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, χάκαραν τα iPhones ακτιβιστών, διπλωματών και αντιπάλων ηγετών, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο κατασκοπευτικό σύστημα που ονομάζεται Κάρμα.

Το «κοράκι»

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το πρόγραμμα παρακολούθησης των Εμιράτων, που έφερε την κωδική ονομασία «Κοράκι», ξεκίνησε το 2016 από μια ομάδα Αμερικανών πρώην αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και ντόπιων υπαλλήλων ασφαλείας, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 παρακολουθούσαν ταυτόχρονα εκατοντάδες ανθρώπους, από τον Εμίρη του Κατάρ μέχρι έναν υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο και ένα Νομπελίστα ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη.

Το σύστημα Κάρμα, σύμφωνα με τους χάκερς, προσέφερε εύκολη και άμεση πρόσβαση στα iPhones και σε όλα σχεδόν τα δεδομένα που περιείχαν. Μέσω του συστήματος, η ομάδα κατασκοπίας είχε την ευκαιρία να βλέπει τις φωτογραφίες, να διαβάζει τα μηνύματα κειμένου αλλά και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «θύματος» ενώ παράλληλα εντόπιζε και το σημείο όπου βρισκόταν στη δεδομένη στιγμή.

«Ήταν σαν Χριστούγεννα…»

Η Λόρι Στράουντ, πρώην μέλος του «Προγράμματος Κοράκι», η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι όταν πρωτοεμφανίσθηκε το σύστημα Κάρμα, τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοι της ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που ζήταγαν να τους φέρουν «μια μεγάλη λίστα με στόχους που διαθέτουν iPhones»! «Είχαμε μόλις προμηθευτεί ένα καταπληκτικό νέο εργαλείο, ήταν σαν Χριστούγεννα» είπε η Στράουντ χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” η αποκάλυψη για το σύστημα Κάρμα και για το «Πρόγραμμα Κοράκι» έρχεται εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης κούρσας εξοπλισμών στον κυβερνοχώρο, όπου χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταγωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να αποκτήσει τα πιο εξελιγμένα εργαλεία χάκινκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο 10 χώρες περίπου σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και οι πιο στενοί τους σύμμαχοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εξελιγμένα κυβερνο- όπλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ