Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ανύπαρκτη η εκπαίδευση των πιλότων των 737 MAX 8 που συνετρίβησαν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανύπαρκτη η εκπαίδευση των πιλότων των 737 MAX 8 που συνετρίβησαν

Σάλο προκαλούν από χθες δύο νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα μοιραία Boeing 737 Max, που κατέπεσαν σε Ινδονησία και Αιθιοπία, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή τους, καθώς τα δύο αεροσκάφη δεν ήταν εφοδιασμένα με δύο στοιχεία ασφαλείας, τα οποία -αν και είχαν αμελητέο κόστος- είχαν θεωρηθεί προαιρετικά από τον κατασκευαστή και έπρεπε να αγοραστούν χωριστά.

Εκπαίδευση διάρκειας… 56 λεπτών!

Εξίσου σοβαρή είναι και η καταγγελία ότι οι πιλότοι που πετούν τα νέα 737 MAX 8 είναι πρώην πιλότοι των παλαιότερων 737 που εκπαιδεύτηκαν στο νέο αεροσκάφος μέσω ενός σύντομου (διάρκειας από 56 λεπτά έως 3 ώρες) διαδικτυακού μαθήματος!

Ο Neil Hansford, σύμβουλος Αεροπορικής Ασφάλειας στην Αυστραλία καταδίκασε σε δηλώσεις του τόσο τη Boeing όσο και την FAA, τονίζοντας ότι παρά τις ομοιότητες του 737 Max 8 με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, οι ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να απαιτήσουν εκπαίδευση των πιλότων, με τουλάχιστον 20 ώρες σε προσομοιωτή, ώστε να αποκτήσουν επάρκεια στο νέο αεροσκάφος.

Ακυρώθηκαν 49 παραγγελίες

Το 737 Max αποτελεί την εξελιγμένη τεχνολογικά έκδοση του αεροσκάφους Boeing 737- το τελευταίο μάλιστα θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά αεροσκάφη όλων των εποχών. Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι στο on-line μάθημα δεν γινόταν καμία αναφορά στο σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών και «φωτογραφίζεται» ως «ένοχο» και για τα δύο δυστυχήματα!

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, χθες η εθνική αεροπορική εταιρεία της Ινδονησίας Garuda ανακοίνωσε την ακύρωση μιας παραγγελίας 49 επιβατικών αεροσκαφών 737 MAX 8 της Boeing. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ακύρωση σύμβασης αυτού του είδους με τον αμερικανικό κολοσσό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ