Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αποφυλακίζεται και ο τελευταίος εργαζόμενος της Cumhuriyet στην Τουρκία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποφυλακίζεται και ο τελευταίος εργαζόμενος της Cumhuriyet στην Τουρκία

Μία υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή για την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία φαίνεται πως ολοκληρώνεται έπειτα από τον Απρίλιο του 2018. Τότε, 14 στελέχη της Τουρκικής εφημερίδας η Cumhuriyet, είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία για υποστήριξη στην τρομοκρατία.

Η Cumhuriyet είναι ένα από τα ελάχιστα ΜΜΕ της χώρας που συνεχίζουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τα στελέχη της το «πλήρωσαν», καθώς κατηγορήθηκαν για υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), αλλά και την υποστήριξη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τα στελέχη της Cumhuriyet μπαινόβγαιναν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης. Τον Σεπτέμβριο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν έξι κρατούμενοι. Μόνο ο Εμρέ Ιπέρ, ο λογιστής της Cumhuriyet, παρέμενε έκτοτε φυλακισμένος. Το δικαστήριο έκρινε, έπειτα από έφεση, ότι πρέπει να αποφυλακιστεί και εκείνος.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ιπέρ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για την αποφυλάκιση άλλων τριών δημοσιογράφων την Παρασκευή. «Καλωσορίζω την απελευθέρωση των τεσσάρων δημοσιογράφων στην Τουρκία, τη στιγμή που τίθεται σε ισχύ η νέα δικαστική μεταρρύθμιση. Καλώ τις τουρκικές αρχές να αξιοποιήσουν αυτή τη θετική ορμή και να αφήσουν ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που παραμένουν πίσω από τα σίδερα στη χώρα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ