Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ασυδοσία από εφορίες, τράπεζες και ταμεία στις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ασυδοσία από εφορίες, τράπεζες και ταμεία στις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς

Το χάος που επικρατεί στις διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αναδεικνύει Ειδική Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρουσιάστηκε χθες.

Όπως προκύπτει, το Δημόσιο «βάζει χέρι» σε προνοιακά επιδόματα, επιδόματα μητρότητας, μισθούς, συντάξεις, αγροτικές ενισχύσεις, ακόμα κι αν οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους.

Στις λίστες των οφειλετών, είτε για χρέη προς την Εφορία είτε για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται σχεδόν 4.000.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχετήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, ενώ το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1.700.000 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις είχαν αγγίξει τα 1.200.000.

Υπέρμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων

Στην έκθεση σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μια υπέρμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων, κυρίως σε βάρος των οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλέον ευάλωτων ομάδων, των οποίων η οικονομική αντοχή έχει εξαντληθεί από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή δεν πρόκειται να επιλύσει ουσιαστικά τη χαμηλή εισπραξιμότητα των δημόσιων εσόδων. Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει αιφνιδιαστικές κατασχέσεις, αφού ακόμη κι όταν υπάρχει ατομική ενημέρωση επιβάλλονται κατασχέσεις πριν από τη λήξη του χρονικού ορίου που προβλέπεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» στην έκθεση περιγράφονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • 1) Η κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι ισχύει ακατάσχετο για τα συγκεκριμένα επιδόματα.
  • 2) Πολλαπλές κατασχέσεις σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε ο οφειλέτης. Το αποτέλεσμα ήταν να του δεσμευτεί υπερπολλαπλάσιο ποσό από αυτό που πραγματικά χρωστούσε.
  • 3) Φορολογούμενοι εμφανίστηκαν για να υποβάλουν δήλωση θανάτου συγγενή τους τον οποίο κληρονόμησαν, και διαπίστωσαν ότι τους βεβαιώνουν οφειλές του αποθανόντος. 4) Φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που είχαν δεσμευτεί παρανόμως από ασφαλιστικό ταμείο λόγω οφειλών τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ