Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αυξήθηκε η Κοινωφελής Εργασία στα χρόνια της κρίσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυξήθηκε η Κοινωφελής Εργασία στα χρόνια της κρίσης

Όλο και περισσότεροι καταδικασμένοι με ποινές εξαγοράσιμες έως 5 έτη , επιλέγουν μετατροπή της ποινής τους σε κοινωφελή εργασία.

Τη συγκεκριμένη τάση δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αποδίδεται και στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2014 στην εναλλακτική αυτή μορφή ποινής εντάχθηκαν 1589 άτομα, το 2015 την επέλεξαν 1562, το 2016 σημειώνεται σημαντική αύξηση και ο αριθμός τους φτάνει στα 2502, ενώ το 2017 στα 2643 άτομα.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα αν εκείνος που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, δηλώσει ότι επιθυμεί την μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, το Δικαστήριο, μετατρέπει την ποινή, εν όλω ή εν μέρει, εκτός εάν, η βαρύτητα της πράξης, οι συνθήκες τέλεσής της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καταδικασθέντος, καθιστούν αναγκαία την εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής με έκτισή της στις φυλακές, προκειμένου να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων.

Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας ανάλογα με το αδίκημα που έχει τελεστεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ