Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αυξήθηκε η τιμή, μειώθηκε η κατανάλωση και κάνει «πάρτι» το λαθρεμπόριο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυξήθηκε η τιμή, μειώθηκε η κατανάλωση και κάνει «πάρτι» το λαθρεμπόριο!

Αύξηση της τιμής, μείωση της κατανάλωσης και άνθιση του λαθρεμπορίου έφερε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χθες από την Ελληνική Ένωση Καφέ, η επιβολή του Ε.Φ.Κ. οδήγησε σε αύξηση τιμής, από 10-30% καθώς και σε έως και διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης, επηρεάζοντας σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλησης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που έφτασαν στο 23%. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός καφές.

Σε επίπεδο κατανάλωσης οι συνέπειες ήταν εξίσου εμφανείς, με τη μείωση να αγγίζει το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, το 15% για το σύνολο του καφέ ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Πέρα απ’ αυτό, η συνολική ζήτηση στον καφέ κινείται με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του -6,8%, ενώ ο Ε.Φ.Κ. επέφερε αύξηση σε φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ