Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βενεζουέλα: Χάος στο Καράκας – Πυροβολισμοί και συγκρούσεις στους δρόμους μετά το κάλεσμα σε εξέγερση από τον Γκουαϊδό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βενεζουέλα: Χάος στο Καράκας – Πυροβολισμοί και συγκρούσεις στους δρόμους μετά το κάλεσμα σε εξέγερση από τον Γκουαϊδό

Ρευστή παραμένει η κατάσταση στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό στον στρατό και τους πολίτες, να υποστηρίξουν ενεργά την εκδίωξη της κυβέρνησης Μαδούρο. Στους δρόμους του Καράκας έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις, οδομαχίες και σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση και σε αυτές που άλλαξαν στρατόπεδο, φέρνοντας τον εμφύλιο πόλεμο πιο κοντά από ποτέ.

Συχνό φαινόμενο είναι πλέον μονάδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας να αλληλοσυλλαμβάνονται.

Embedded video
Μαδούρο: Πιστός σε μένα ο στρατός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι μίλησε με τους επικεφαλής του στρατεύματος και έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρουν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Αυτό ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

“Επιχείρηση σχεδιασμένη απευθείας από την Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε  ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο “στρατιωτικό πραξικόπημα” για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

“Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον”, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

“Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό”, πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε “ασήμαντη” και “μικρού μεγέθους”.

Ο στρατός έδωσε “άμεση απάντηση” σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα “εξαπατήθηκαν” και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

Απροκάλυπτο κάλεσμα σε πραξικόπημα από τον Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Στρατιωτικό όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

«Υπεύθυνη η αντιπολίτευση για ενδεχόμενο λουτρό αίματος»

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό “λουτρό αίματος” στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

“Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος”, προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι “βίαιες ενέργειες” ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων “ματαιώθηκαν εν μέρει” και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού “παραμένει πιστή στο Σύνταγμα”.

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Από τις ΗΠΑ καλούν τους Βενεζουελάνους να ανατρέψουν τον Μαδούρο

Ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας “να παραμείνει στους δρόμους” για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

“Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (…) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Έκκληση για “αυτοσυγκράτηση” από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Τουρκία: “Στηρίζουμε τον διάλογο – Όχι στην αντιδημοκρατική αλλαγή κυβερνήσεων”

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ