Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βουλή: 173 «ΝΑΙ» στην σύσταση προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: 173 «ΝΑΙ» στην σύσταση προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (video)

Προανακριτική με απρόοπτα, απενακαταμέτρηση, αρκετή δόση απο … τον (ορίτζιναλ) Ρασπούτιν και τα φυσικά του προσόντα (μια ατάκα που προκάλεσε γέλια εκ του Δημ. Παπαγγελόπουλου) , καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες και υποσχέσεις για μελλοντικές αποκαλύψεις! Η Βουλή αποφάσισε ΄λοιπον προανακριτική γοα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.  Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιτάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα συμμετείχαν 261 βουλευτές, καθώς νωρίτερα αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 173 βουλευτές και την καταψήφισαν 84, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσπευσαν να δηλωσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό). Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο μηνών για να συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό, να εξετάσει μάρτυρες και να καταλήξει σε πόρισμα με το οποίο θα εισηγείται την δίωξη ή μη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων από Ειδικό Δικαστήριο ή από την κοινή ποινή Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα ο κύριος Παπαγγελόπουλος είπε:

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας για ΝΔ: Δεν έχουν τα κότσια να βρίσκονται σε αυτό το έδρανο

«Αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια… είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αναφερόμενος στην μη παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν άδεια τα υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

«Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός», είπε ο κ. Τσίπρας.

Βουλευτές ΝΔ: Φάνηκε η ανευθυνότητα Τσίπρα

Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν ότι σήμερα φάνηκε η ανευθυνότητα Τσίπρα απέναντι στη θεσμική υπευθυνότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ