Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Βρετανή θα αποκτήσει παιδί στην Ελλάδα από Πολωνή παρένθετη μητέρα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βρετανή θα αποκτήσει παιδί στην Ελλάδα από Πολωνή παρένθετη μητέρα!

Με τη “σφραγίδα” του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας ζευγάρι Βρετανών θα αποκτήσει παιδί μέσω 31χρόνης Πολωνής παρένθετης μητέρας.

Το ζευγάρι, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας στην Ελλάδα είναι νόμιμη ήδη από το 2002, προσέφυγε στις ελληνικές δικαστικές αρχές ζητώντας άδεια με τη βοήθεια της 31χρόνης Πολωνής η οποία κατοικεί στην Αθήνα.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (απόφαση υπ´ αριθμόν 465/2018) έκανε δεκτό το αίτημα του ζευγαριού, της 41χρόνης Βρετανής και του 40χρόνου συντρόφου της.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει (άρθρο 1458 Αστικού Κώδικα) πως η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη.

Για να δοθεί η δικαστική άδεια θα πρέπει η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να μην είναι άνω των 50 ετών και να καταθέσει αίτηση ενώπιον των δικαστικών αρχών με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται ότι είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει.

Η παρένθετη μητέρα μένει έγκυος μέσω της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ απαγορεύεται ρητά βάσει των νομοθετικών διατάξεων  το γυναικείο γεννητικό υλικό να ανήκει στην κυοφόρο. Όσο αφορά το ανδρικό γεννητικό υλικό αυτό μπορεί να προέρχεται από το σπέρμα του συζύγου ή του μόνιμου συντρόφου ή τρίτου δότη.

Στην προκειμένη περίπτωση η 41χρονη Βρετανίδα, αδυνατεί να κυοφορήσει, καθώς όπως σύμφωνα με το Πολυμελές Πρωτοδικείο είναι «ιατρικώς αδύνατον να επιτευχθεί και να υποστηριχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, παρά το ότι βρίσκεται ακόμη σε ηλικία φυσικής αναπαραγωγής.

Ως μόνη λύση για την απόκτηση δικού της τέκνου, προκρίνεται η υποβολή της σε ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση), δηλαδή με τη μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια, και την κυοφορία τους.  Για το λόγο αυτό η Βρετανίδα και ο σύντροφος της συμφώνησαν με την παρένθετη μητέρα πως θα υποβληθεί στην απαραίτητη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Στη συμφωνία ρητώς προβλέπεται ότι η υποψήφια παρένθετη μητέρα δεν θα λάβει κανένα οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα, πλην των απαραίτητων δαπανών της για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία, που θα καταβληθούν από το ζευγάρι των Βρετανών.

Για να δοθεί η άδεια το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας βεβαιώθηκε πως τόσο το ζευγάρι όσο και η υποψήφια παρένθετη μητέρα έχουν κατανοήσει όλους τους πιθανούς κινδύνους, τις ηθικές, κοινωνικές, νομικές και οικονομικές συνέπειες της μεθόδου αυτής. Παράλληλα, εξετάστηκε και η σωματική και ψυχολογική κατάσταση της υποψήφιας παρένθετης μητέρας από την οποία προέκυψε πως ότι δεν πάσχει από κάποια ψυχική ή νευρολογική νόσο.

Με βάσει όλα αυτά και εφόσον η υποψήφια παρένθετη μητέρα κατοικεί στην Ελλάδα το Δικαστήριο έδωσε την άδεια του προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ