Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βρετανικό «plan B» για Brexit χωρίς συμφωνία! Σε ετοιμότητα ο στρατός

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βρετανικό «plan B» για Brexit χωρίς συμφωνία! Σε ετοιμότητα ο στρατός

Στην απόφαση να εντατικοποιήσει τον σχεδιασμό για την πλήρη εφαρμογή ενός Plan B, για το ενδεχόμενο δηλαδή να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία και οι αρμόδιοι υπουργοί να θέσουν το θέμα σε όλους τους τομείς ως προτεραιότητα, κατέληξε χθες το απόγευμα το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ενώ απομένουν σχεδόν 14 εβδομάδες για το «διαζύγιο» από την Ε.Ε., το υπουργικό της Τρίτης συμφώνησε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα πλάνα έκτακτης ανάγκης, σχέδια που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κράτηση χώρου στα φέρι για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων αλλά και την τοποθέτηση 3.500 στρατιωτικών σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν αναταραχή.

«Οι στρατιωτικοί θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να υποστηρίξουν το όποιο υπουργείο ή για όποιο ενδεχόμενο μπορεί να χρειαστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο κομμάτι της ασφάλειας ο υπουργός Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί θα κλιμακώσουν τα σχέδια για το Brexit άνευ συμφωνίας, που στο εξής θα αποτελέσουν προτεραιότητά τους.

Εγχειρίδιο “κρίσης”

Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Guardian», η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι θα δώσει συμβουλές για αντίστοιχη προετοιμασία και σε όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις, τις οποίες καλεί επίσης να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, θα τους σταλεί ένας οδηγός 100 σελίδων για το πώς να προετοιμαστούν για το Brexit δίχως συμφωνία. Επιπλέον, οι πολίτες θα ενημερωθούν για το πώς θα προετοιμαστούν με τηλεοπτικές διαφημίσεις και μέσω των social media.

Παρότι ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το υπουργικό συμφώνησε πως η συμφωνία της πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες παραμένει προτεραιότητα, πλέον θεωρούν ότι πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ