Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γερμανικό «όχι» στα ελληνικά αιτήματα για οικογενειακή επανένωση προσφύγων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γερμανικό «όχι» στα ελληνικά αιτήματα για οικογενειακή επανένωση προσφύγων

«Τοίχο» δυστυχώς συναντά  η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που αποστέλλονται από τη χώρα μας στη Γερμανία  για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων.  Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) απορρίπτει τις περισσότερες από αυτές, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πέντε πρώτους μήνες του  2019, οι ελληνικές αρχές ασύλου είχαν στείλει  626 σχετικές αιτήσεις  προσφύγων που ζητούσαν να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους στη Γερμανία από τις οποίες απορρίφθηκαν οι 472 από την BAMF.

Παράνομη η άρνηση της Γερμανίας  

Η έλλειψη εγγράφων, είναι μία από τις συνηθέστερες δικαιολογίες για την άρνηση των γερμανικών αρχών στο αίτημα της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων. «Πρόκειται για μία παράνομη άρνηση» δηλώνει η  βουλευτής της Αριστεράς Bundestag Gokay Akbulut στο  www.fuldainfo.de  υποστηρίζοντας πως η  επανένωση των προσφύγων με τις οικογένειές τους που ζουν στη Γερμανία αποτελεί συχνά την «τελευταία διέξοδό τους από τη μιζέρια  αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον  κανονισμό του Δουβλίνου,  ένα κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη διαδικασία ασύλου εάν ο πρόσφυγας έχει συγγενείς σε άλλη χώρα της ΕΕ καθώς η  συνοχή των οικογενειών και η προστασία των παιδιών τυγχάνουν ειδικής προστασίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο  για το άσυλο.

Απαντώντας πάντως οι γερμανικές αρχές σε ερώτηση  βουλευτών της Αριστεράς, υποστήριξαν πως η Ελλάδα απέρριψε στο παρελθόν σχεδόν όλες τις αιτήσεις για διαδικασία ασύλου από τη Γερμανία, επικαλούμενη  μεταξύ άλλων, την  έλλειψη εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και την  έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι πρόσφυγες είχαν πράγματι φύγει από τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ