Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Για φοροδιαφυγή κατηγορούνται «αστέρες» του ποδοσφαίρου – Ποιοι έχουν μπλεξίματα με την ισπανική Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Για φοροδιαφυγή κατηγορούνται «αστέρες» του ποδοσφαίρου – Ποιοι έχουν μπλεξίματα με την ισπανική Δικαιοσύνη

Εκατομμύρια ευρώ  από τις αμοιβές των καλοπληρωμένων «θρύλων» του ποδοσφαίρου …αγνοούνται  από τις φορολογικές αρχές  οι οποίες αναγκάζονται να ακολουθούν τα ίχνη του χρήματος   μέσα από υπόγειες διαδρομές και εταιρείες «φαντάσματα». 

Οι φορολογικοί παράδεισοι «ελκύουν» τους άσους του ποδοσφαίρου

Οι άσοι του ποδοσφαίρου, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις έρευνες σε διάφορες χώρες, μάλλον προτιμούν τις offshore εταιρείες και τους φορολογικούς  παραδείσους  από την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί  για τα ιλιγγιώδη ποσά που κατά καιρούς εισπράττουν από μεταγραφές, πριμ κλπ.

Γνωστοί ποδοσφαιριστές  στο εδώλιο για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

Η «χρυσή»  ανέλεγκτη εποχή όμως για τους «αστέρες» του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι έχει παρέλθει αφού ακόμη και στην Ισπανία όπου για χρόνια οι ξένοι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές απολάμβαναν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με τον αποκαλούμενο νόμο  Μπέκαμ, οι έλεγχοι είναι πλέον εντατικοί.   Από αυτούς δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν,  σύμφωνα με το BBC, παρά την προσπάθειά τους, γνωστοί ποδοσφαιριστές  μεταξύ των οποίων οι  Κριστιάνο Ρονάλντο,  Λιονέλ Μέσι, Τσάμπι Αλόνσο, Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ, Χαβιέ Μασεράνο  και Μαρσέλο Βιέιρα.

Η ομολογία του Κριστιάνο Ρονάλντο

Πρόστιμο 18,5 εκ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για φοροδιαφυγή, την περίοδο 2001-2014. Αν και ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής επικαλέστηκε άγνοια νόμου, συμφώνησε μέσα λίγα λεπτά, ενώπιον του δικαστηρίου της Μαδρίτης να καταβάλει αυτό το πρόστιμο, ομολογώντας πέντε πράξεις φοροδιαφυγής , συνολικού ύψους 5,7 εκ. ευρώ, την περίοδο που έπαιζε στη Ρεάλ. Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, ο νυν παίκτης της Γιουβέντους χρησιμοποίησε για να διακινήσει τα χρήματα μία εταιρεία με μηδενική οικονομική δραστηριότητα η οποία έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.  Οι αμοιβές του Ρονάλντο, πέρυσι, υπολογίζονται γύρω στα  93 εκατ. δολάρια.

Εκατομμύρια μη καταβληθέντες φόροι

Ο πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης Τσάμπι Αλόνσο, κάθισε και αυτός στο εδώλιο του κατηγορουμένου  για φοροδιαφυγή, ύψους περίπου  2 εκατ. Ευρώ. Το πλαίσιο ποινής  που αντιμετωπίζει φτάνει μέχρι τα  5 χρόνια. Ο  ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η δίκη του  αναβλήθηκε.

Ο Λιονέλ Μέσι και ο πατέρας του κρίθηκαν ένοχοι πέρυσι για εξαπάτηση του ισπανικού κράτους ύψους 4,1 εκατ ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους. Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν και πάλι διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω offshore  εταιρειών σε Μπελίζ και Ουρουγουάη.

Το 2016, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Χαβιέ Μασεράνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για φορολογική απάτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ