Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δημήτρης Τσοβόλας: Αυτός είναι ο συνήγορος του Δημ. Παπαγγελόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Τσοβόλας: Αυτός είναι ο συνήγορος του Δημ. Παπαγγελόπουλου

Ο Δημ. Τσοβόλας, πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο του 1989 και σήμερα ένας από τους διακεκριμένους ποινικολόγους της Αθήνας, είναι το πόοσωπο με ειδικό συμβολισμό που θα αναλάβει την υπεράσπιση του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για   την υπόθεση Novartis.

Η επιλογή του προσώπου προφανώς δεν είναι τυχαία, αφού η πλευρά Παπαγγελόπουλου θέλει να δώσει το στίγμα της «πολιτικής σκευωρίας» και ενός «βρώμικου 89».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το dikastiko.gr παραθέτει ολόκληρη την ομιλία του κ.Παγγελόπουλου στη Βουλή:

«Κύριε Παπαγγελόπουλε, έχετε τον λόγο, προφανώς με ανοχή. Προβλέπονται είκοσι λεπτά, αλλά προφανώς θα υπάρξει ανοχή στην ομιλία σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Θα εξαντλήσω την ανοχή σας και μάλιστα θα την εκμεταλλευτώ. Ο προηγούμενος ομιλητής μίλησε είκοσι λεπτά. Εγώ βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος, δεν έχω απαντήσει δημόσια. Σήμερα, όμως, μου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξω ποιοι είναι οι σκευωροί και ποιοι είναι οι συκοφάντες.

Κυρίες και κύριοι, ομολογώ ότι εμφανίζομαι ενώπιόν σας με ανάμεικτα συναισθήματα. Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος, αλλά ταυτόχρονα νιώθω μεγάλη χαρά και τεράστια ανακούφιση. Είμαι στενοχωρημένος, γιατί χωρίς κανέναν λόγο και αιτία εγώ, η οικογένειά μου και όσοι με αγαπούν δεχόμαστε μια επικοινωνιακή, πρόστυχη και βάρβαρη επίθεση. Δεν εννοώ τη σημερινή συζήτηση, αλλά το οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο που εξυφάνθηκε από καιρό και εκτελείται σε βάρος μου. Δεν θα αναλωθώ σε εκθέσεις ιδεών. Θα μιλήσω συγκεκριμένα.

Επίσης, είμαι στενοχωρημένος, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Νέα Δημοκρατία -και μάλιστα με Αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- θα ζητούσε και μάλιστα θα είχε προαποφασίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος μου. Μέχρις ενός σημείου αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές ισορροπίες και σκοπιμότητες, όμως μου είναι αδιανόητο προδότες της παράταξης της δικής σας, που εκμεταλλεύτηκαν τις πολιτικές συγκυρίες και επέστρεψαν σ’ αυτήν ως «μουσαφιραίοι», να εκβιάζουν και να απειλούν με νέα προδοσία, όπως διαβάζω σ’ όλον τον Τύπο -και τον φιλοκυβερνητικό- προκειμένου να εκδικηθούν τον Τσίπρα κι εμένα.

Ταυτόχρονα, όμως, νιώθω μεγάλη ανακούφιση και χαρά, γιατί επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία στα χυδαία ψέματα να αντιπαραθέσω την αλήθεια.

Σήμερα, αλλά κυρίως στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί -γιατί η σύσταση της Επιτροπής έχει προαποφασιστεί- θα ακούσει και θα μάθει ο ελληνικός λαός άγνωστες πτυχές στον χώρο της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Σήμερα θα μετατρέψω τους κατηγόρους μου σε κατηγορούμενους, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά εδώ που οδήγησαν τα πράγματα κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την αλήθεια και το καλώς εννοούμενο συμφέρον και της δικαιοσύνης και της πολιτικής. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες, τους συμμετόχους και τους βοηθούς με ονόματα, διευθύνσεις και πλήρη αποδεικτικά στοιχεία, αυτής της εγκληματικής ομάδος που με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί την πολιτική μου δίωξη, την εξουδετέρωσή μου και γιατί αυτό; Για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες και για να με εκδικηθεί.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πρόσωπα με διαφορετική προέλευση και από τον χώρο της πολιτικής και από τον χώρο της δικαιοσύνης –ευτυχώς ελάχιστα- αλλά και από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, και αυτά ελάχιστα. Έχω συγκεντρώσει πλήθος δημοσιευμάτων που εδώ και μήνες με στοχοποιούν, προαναγγέλλουν και εκβιάζουν την πολιτική μου δίωξη.

Μάλιστα, επειδή όλοι οι σοβαροί νομικοί έχουν αντιληφθεί ότι η ποινική δίωξη για τη δήθεν σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία –και θα σας το αποδείξω σήμερα αυτό και θα αποδειχθεί μεγάλο φιάσκο- προσπαθούν απεγνωσμένα και με κατασκευασμένα δημοσιεύματα να προκαλέσουν νέες έρευνες σε βάρος μου για να συνεχίσουν την αισχρή κατασυκοφάντησή μου με τις έρευνες που αυτοί προσπαθούν να προκαλέσουν. Γράφουν σε εβδομαδιαίες εφημερίδες ή λένε σε συγκεκριμένες εκπομπές –ελάχιστα- χυδαία ψέματα. Ευτυχώς ο Τύπος δεν τους ακολουθεί πλέον. Λένε, λοιπόν, χυδαία ψέματα, προσπαθώντας να εκβιάσουν έρευνες της δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντάς τες μάλιστα. Επικαλούνται πρακτοριλίκια και μυστικές υπηρεσίες. Με παρακολουθούν, ψάχνουν την ιδιωτική μου ζωή, δημοσιεύουν σε πρωτοσέλιδα φωτογραφίες κοινωνικών εκδηλώσεων, ότι δήθεν στήνω σκευωρίες εκεί.

Μα, είναι δυνατόν; Τι σόι σκευωρός είμαι, όταν μαζεύω τους συνεργάτες μου και σκευωρούμε στην Κηφισιά, όταν ξέρω ότι στο συγκεκριμένο κέντρο συχνάζουν όλοι οι νεοδημοκράτες, Υπουργοί, δημοσιογράφοι και τους έχω δει και με βλέπουν και μιλάμε; Μάλλον δεν είμαι σκευωρός, βλάκας είμαι. Και δεν είναι μόνο αυτό.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Θα σας παρακαλέσω να σεβαστείτε τη θέση στην οποία προσπαθείτε να με βάλετε. Ακούστε με. Παραπέμψτε με, καταδικάστε με, εκτελέστε με, αλλά ακούστε με. Γιατί εάν δεν με ακούσετε εσείς, θα με ακούσει ο ελληνικός λαός.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αυτός είναι ο μεγάλος κριτής και όχι η περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή μερικοί δικαστές –ελάχιστοι- που έχουν τους δικούς τους λόγους, όπως θα σας τους πω σήμερα, αν έχετε την υπομονή και μου επιτρέψετε να μιλήσω.

Και δεν φτάνουν αυτά. Αναζητούν εναγωνίως, όπως θα πω παρακάτω,  ψευδομάρτυρες από όλους τους χώρους, ιδίως από τον χώρο της δικαιοσύνης, προκειμένου να τους στρατολογήσουν στην εγκληματική τους οργάνωση, γιατί εγκληματική οργάνωση είναι αυτή και θα το αποδείξω και αυτό απόψε. Έχουν την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιος αφελής, πρόθυμος να τους συνδράμει και να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες τους. Για ποιο τεκμήριο αθωότητας μιλάμε; Αυτό στην περίπτωση μου, όχι το παραβιάζουν συστηματικά εδώ και πολλούς μήνες, αλλά ασελγούν βάναυσα πάνω σ’ αυτό. Για όλα φταίει ο Ρασπούτιν. «Καγκελάτος ο Ρασπούτιν»,  «ξυρίζουν τον Ρασπούτιν», «βγάζουν τη μάσκα του Ρασπούτιν», «παραδικαστικό ο Ρασπούτιν»! Και με τι στοιχεία; Κανένα! Θα σας τα πω όλα. Υπομονή να έχετε. Και όχι μόνο σήμερα, γιατί σήμερα μόνο επιγραφές θα πω. Έχω όλα τα στοιχεία και θα τα προσκομίσω στην Προκαταρκτική Επιτροπή που θα συστήσει σήμερα η Πλειοψηφία της Βουλής για την πολιτική μου δίωξη. Όμως, τα ίδια στοιχεία, μόλις ξεκινήσει η Προκαταρκτική, θα τα πάω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την οποία θα ζητήσω την προστασία μου, της οικογένειάς μου, αλλά και της ίδιας της δικαιοσύνης από τη δράση αυτής της εγκληματικής ομάδας.

Εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα πλέον, ούτε είχα να χάσω. Είμαι συνταξιούχος. Δεν είχα και δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες και όσοι με γνωρίζουν –και με γνωρίζουν πάρα πολλοί από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας- ξέρουν ότι είμαι ένας απλός, ήσυχος άνθρωπος, που όμως δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, όσο δυνατός κι αν είναι, αν νιώσω ότι απειλούμαι ή το επιβάλλουν κυρίως οι αρχές μου.

Παρεμπιπτόντως, αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψήφιος Βουλευτής; Ο Τσίπρας δεν θα με προστάτευε; Θα με άφηνε εκτεθειμένο;

Θα αναφερθώ για λίγο στο νομικό μέρος -γιατί δεν με ενδιαφέρουν και πολύ, είναι άλλωστε τόσο έωλες οι κατηγορίες- κυρίως στους μάρτυρες, τους ανώτατους δικαστικούς, όπως ειπώθηκε από τον προηγούμενο ομιλητή και για τα στοιχεία –όπως λέει- τα αδιάσειστα που προσκόμισε εναντίον μου. Εγώ δεν άκουσα κανένα στοιχείο. Εκθέσεις ιδεών άκουσα. Θα αναφερθώ για λίγο και στον κ. Σαμαρά, όχι για το παρελθόν του, αλλά μόνο για τις μηνύσεις που υποβάλλει κατά καιρούς. Πάμε, λοιπόν, στο νομικό μέρος.

Αναφέρεται στη νομικά σαθρή πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ότι προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι έχω τελέσει σειρά αδικημάτων. Από την ίδια την πρόταση προκύπτει σκευωρία σε βάρος μου και η προσπάθεια πολιτικής μου δίωξης, προκειμένου να με σπιλώσουν ηθικά, για να με εξουδετερώσουν και να συγκαλυφθούν τεράστιες ευθύνες άλλων.

Για ποια ηθική αυτουργία κατηγορούμαι σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδορκία; Όχι μόνο δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τους αυτουργούς, άρα δεν υπάρχει ηθική αυτουργία, αφού δεν υπάρχει αυτουργός, αλλά επιπλέον δεν προσδιορίζεται ποια είναι η κατάχρηση εξουσίας, ποια η παράβαση καθήκοντος και ποια η ψευδορκία, ούτε καν το όνομα των ενδεχόμενων φυσικών αυτουργών.

Είναι φανερό ότι προσπαθείτε να επηρεάσετε και να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη που ερευνά αν τελέστηκαν τα παραπάνω αδικήματα από τους Εισαγγελείς ή άλλους. Είναι μια από τις πολλές αποδείξεις ότι επιδιώκεται η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου. Είναι μια από τις πολλές αποδείξεις της πραγματικής σκευωρίας που επιχειρείται να στηθεί σε βάρος μου. Για ποια πρόκληση και προσφορά και την τέλεση εγκλήματος κατηγορούμαι, όταν σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα απαιτείται να έχω δώσει ή υποσχεθεί αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο κακούργημα ή πλημμέλημα; Σε ποιον υποσχέθηκα ή έδωσα αμοιβή; Γιατί δεν το γράφει η πρότασή σας; Από ποιο στοιχείο της δικογραφίας, ποιος μάρτυρας το είπε ή ποιο έγγραφο ότι υποσχέθηκα ή έδωσα αμοιβή σε κάποιον; Και ποιος είναι αυτός στον οποίο έδωσα αμοιβή;

Επιπλέον, στην πρώτη παράγραφο της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση της Επιτροπής αναφέρεται ότι οι Εισαγγελείς διαβίβασαν τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς αξιολόγηση, δηλαδή χωρίς να αναφέρουν κανένα αδίκημα. Μάλιστα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και οι ραδιοφωνικές εκπομπές που δεν πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ το σχολίασαν με έκπληξη αυτό.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι οι τελευταίοι μάρτυρες που κατέθεσαν στους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, δηλαδή ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε τυχόν αξιόποινες πράξεις της κ. Τουλουπάκη ή άλλου Εισαγγελέα ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβασή μου στην υπόθεση Novartis.

Για να δούμε, λοιπόν, τα αδιάσειστα στοιχεία όχι της ενοχής μου, αλλά της αθωότητάς μου. Δεν έχετε διαβάσει τη δικογραφία, κύριοι. Ή τη διαβάσατε και είσαστε αποφασισμένοι να με τελειώσετε. Δεν τελειώνω όμως, εύκολα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας στην από 23 Σεπτεμβρίου του 2019 κατάθεσή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -αυτή που διαβιβάστηκε προχθές και που αποτελεί σαφή ένδειξη για να κάνετε αυτήν την προσπάθεια πολιτικής μου δίωξης- λέει: «Δεν γνωρίζω αν παρενέβαινε κάποιος στα καθήκοντα των ως άνω Εισαγγελέων. Όμως λογικό συμπέρασμα είναι ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας». Αδιάσειστο στοιχείο!

Ο κ. Λοβέρδος δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος μου, αλλά σε βάρος των Εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Βλέπετε σχετικά την από 19 Σεπτεμβρίου του 2019 κατάθεσή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτός το λέει αυτό. Άλλο μεγάλο, αδιάσειστο στοιχείο! Έπρεπε να έχω συλληφθεί ήδη.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην από 9 Σεπτεμβρίου του 2019 κατάθεσή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Επειδή έχει σημειωθεί σωρεία παραλείψεων κατά την έρευνα των Εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, αναφορικά με το πρόσωπό μου, θεωρώ…» -θεωρεί- «…ότι οι παραλείψεις αυτές δεν είναι προϊόν αμέλειας ή πλάνης Εισαγγελέων, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής καθοδήγησης». Από ποιον καθοδηγήθηκα; Αδιάσειστο στοιχείο!

Θα αναλύσω παραπέρα τη δημιουργική φαντασία κάποιων. Ο κ. Βενιζέλος στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν λίγες μέρες -στοιχείο της δικογραφίας, αναζητήστε το, διαβάστε το και μετά εκτελέστε με-, αναφέρεται σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που κατά την άποψή του «απλώς εμφανίζουν επίταση του δόλου του πρώην Πρωθυπουργού». Με επιτάσεις δόλου, λοιπόν, από δημόσιες δηλώσεις θα παραπεμφθώ. Για μένα προσωπικά δεν αναφέρει απολύτως τίποτα και απλώς παραπέμπει στις καταγγελίες της κ. Ράικου και του κ. Αγγελή για τον ρόλο του Ρασπούτιν, χωρίς όμως ο ίδιος να το συνδέει με μένα. Τις καταθέσεις όμως του κ. Αγγελή και της κ. Ράικου θα τις δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Η δεύτερη κατάθεση της κ. Ράικου είναι άλλο ένα μυστήριο. Πάμε, καταθέτουμε, ξαναγυρνάμε, παίρνουμε οδηγίες, επιστρέφουμε. Θα τα αποδείξω όλα αυτά! Τουλάχιστον θα τα μάθει ο ελληνικός λαός, για να δει ποιοι είναι οι σκευωροί, ποιοι είναι οι επίορκοι. Από τη δεύτερη, λοιπόν, κατάθεση της κ. Ράικου θα επισημάνω το σημείο που αναφέρει η ίδια ότι δεν μπορεί να γνωρίζει -προσέξτε- αν επενέβαινα και με ποιον τρόπο στα καθήκοντα της κ. Τουλουπάκη. Άλλο αδιάσειστο στοιχείο αυτό!

Μετά από όλα αυτά, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι η διαδικασία σε βάρος μου είναι καθαρά πολιτική δίωξη, που δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά στρέφεται και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, κατά του οποίου όμως δεν τολμάτε να κινηθείτε; Δεν τολμάτε να τα βάλετε με τον Τσίπρα. Τα βάζετε με μένα, ελπίζοντας ότι η λάσπη που θα ρίξετε πάνω μου θα λεκιάσει λίγο και αυτόν.

Όμως οι κραυγαλέες ατέλειες και οι ελλείψεις της πρότασή σας και η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου σε βάρος μου, όπως θα εκθέσω και στη συνέχεια, καθιστούν όχι μόνο νομικά φαιδρή και σαθρή, αλλά ακυρώνουν τη σε βάρος μου κατηγορία.

Κατηγορητήριο με τέτοιες ελλείψεις, χωρίς τόπο, χρόνο, ποιος, γιατί, με τι, δεν συντάσσεται ποτέ, ούτε από τον πιο άσχετο πάρεδρο που έχει διοριστεί σε εισαγγελία. Αλλά ακόμα και αν συνταχθεί, ακυρώνεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Εσείς όμως συνεχίζετε, γιατί πρέπει να πάτε ως το τέλος, γιατί η σκευωρία και η πολιτική δίωξη σε βάρος μου είναι προαποφασισμένες.

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ από σήμερα -και θα επαναλάβω το αίτημά μου στην Προκαταρκτική Επιτροπή που έχει προαποφασιστεί η σύστασή της- να έρθουν στην Επιτροπή που θα συσταθεί όλες οι σχετικές δικογραφίες, της NOVARTIS, οι καταγγελίες Τουλουπάκη κατά Αγγελή, η έρευνα που διατάχθηκε πριν από πολλούς μήνες, για να πει η κυρία Ράικου ποιος είναι ο Ρασπούτιν, να δούμε τι είπε τότε ενόρκως.

Εδώ μου γεννιέται ένα ερωτηματικό. Αλήθεια, γιατί οι καταγγελίες κατά του κ. Αγγελή ερευνώνται στην εισαγγελία πρωτοδικών από εισαγγελέα πρωτοδικών; Είναι συνηθισμένο υφιστάμενος να ελέγχει τον προϊστάμενο; Άλλο αδιάσειστο στοιχείο της σκευωρίας, όχι της δικής μου, των «κάποιων».

Είπε ο προηγούμενος ομιλητής -προκύπτει και από το σαθρό και γελοίο κατηγορητήριο σε βάρος μου- «μα τι να κάνουμε; Είναι σαφείς οι ενδείξεις. Τα είπαν δύο ανώτατοι εισαγγελείς», πέρα από τις μηνύσεις του κυρίου Σαμαρά. Ας δούμε, λοιπόν, τις καταθέσεις των δύο ανωτάτων εισαγγελέων.

Πάμε, λοιπόν, στην κυρία Ράικου. Ας ξεκινήσομε από το τελευταίο της κατόρθωμα, από την κατάθεσή της στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σοφουλάκη.

Την ίδια μέρα έδωσε δύο καταθέσεις, χωρίς να πει στην πρώτη ότι διακόπτουν ή επιφυλάσσεται ή οτιδήποτε. Επίσης επισημαίνω προκαταβολικά ότι είπε πως την επιστολή παραίτησής της -και θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό- δεν την έχει μαζί της. Θα την προσκομίσει αργότερα. Με συγχωρείτε, κατηγορούμαι ότι η Ράικου παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας. Θα δούμε αν κατήγγειλε και τι είπε. Την έχω την επιστολή μαζί μου και θα την καταθέσω στα Πρακτικά. Κάποιοι θα ντρέπονται να με δουν, και δεν εννοώ την κ. Ράικου, εννοώ αυτούς που άθελά τους γίνονται συνοδοιπόροι.

Την ίδια μέρα, λοιπόν, έδωσε δύο καταθέσεις. Στην πρώτη της κατάθεση δεν αναφέρει τίποτα για τον Ρασπούτιν. Περιορίζεται να αναφερθεί σε δύο τηλεφωνήματα που της έκανα στα τέλη Φεβρουαρίου και λίγες μέρες μετά, στις αρχές Μαρτίου του 2017.

Στο πρώτο τηλεφώνημα ισχυρίζεται ψευδώς ότι τη ρώτησα αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση NOVARTIS. Στο δεύτερο, μετά από λίγες μέρες δηλαδή, ότι με επιτακτικό ύφος της είπα «Ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία στη Βουλή;». Και βρίσκονται κάποιοι που αυτή την ανοησία τη θεωρούν αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος μου. Θα πω γιατί είναι ανοησία.

Απορώ, λοιπόν, με την κ. Ράικου, όχι γιατί λέει ψέματα, αλλά γιατί τα λέει άγαρμπα. Πρώτα τη ρωτάω αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, μου απαντά ότι δεν υπάρχει και σε λίγες μέρες της λέω και μάλιστα επιτακτικά «Γιατί δεν στέλνεις τη δικογραφία στη Βουλή;». Μα για ποιους να τη στείλει; Να τη στείλει στη Βουλή γιατί; Για τα πολιτικά πρόσωπα που δεν υπήρχαν στη δικογραφία; Σε μια δικογραφία που η ίδια στην ίδια κατάθεση είπε ότι είχε σχηματιστεί πριν ένα μήνα περίπου με πρωτοβουλία του Κοντονή; Και ποιος ο λόγος να την πιέσω να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Δεν ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να τη στείλει αμέσως, «αμελλητί» στη Βουλή;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αν υπήρχε, όχι εμπλοκή, αλλά απλή αναφορά ονόματος πολιτικού, αρκούσε. Και χρειαζόταν δικό μου τηλεφώνημα; Πού τα λέει αυτά η κυρία Ράικου;

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κ. Δημήτριου Παπαγγελόπουλου)

Κύριε Πρόεδρε, θα εξαντλήσω το λιγότερο άλλο τόσο χρόνο, γιατί θέλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την αλήθειας και τους τίμιους δικαστές!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Παπαγγελόπουλε, δικαιούστε προφανώς να έχετε και περισσότερο χρόνο.

Παρακαλώ, συνεχίστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Γνωρίζω την ευγένειά σας. Θα την εκμεταλλευτώ όσο μπορώ περισσότερο!

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τελικά εμπλοκή πολιτικών προσώπων εμφανίστηκε πολλούς μήνες μετά. Για ποια πολιτικά πρόσωπα λέει η Ράικου ότι την πίεζα; Θα μας τρελάνει;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την κ. Ράικου. Όσο και εάν η ίδια μέχρι στιγμής, οι κύκλοι της, τα περιθωριακά εβδομαδιαία έντυπα –θα αναφερθώ στο τέλος γι’ αυτά- και όσοι δημοσιογράφοι σήμερα, ελάχιστοι, καιροσκοπικά τη στηρίζουν, αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχω ήδη θέσει δημόσια, θα αναγκαστεί να απαντήσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή –που δυστυχώς γι’ αυτήν έχετε ήδη αποφασίσει- και σε αυτά και σε άλλα πολλά που θα της τεθούν.

Σήμερα θέτω στην κρίση σας, στην κρίση των συναδέλφων της κ. Ράικου, αλλά κυρίως στην κρίση του ελληνικού λαού τα ακόλουθα. Η κ. Ράικου τοποθετήθηκε ως εισαγγελέας κατά της διαφθοράς για πρώτη φορά το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία της τον Ιούνιο του 2015 μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Η επιλογή της έγινε και τις δύο φορές με οριακή πλειοψηφία, με μία ψήφο διαφορά, δηλαδή, έξι ψήφοι υπέρ και πέντε κατά.

Μάλιστα, το 2013 μόλις είχε προαχθεί σε αντιεισαγγελέα εφετών, όπως και η κ. Τουλουπάκη. Και πολλοί συνάδελφοί της υποστήριξαν -όπως τώρα υποστηρίζουν αντίθετα- ότι ήταν άπειρη για εισαγγελέας κατά της διαφθοράς. Είχε προαχθεί και αυτή πρόσφατα. Τα λέω έτσι για την ιστορία. Εγώ δεν θεωρώ ότι ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν άπειρη. Ούτε κρίνω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

(Θόρυβος από τη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Συνεχίστε, κύριε Παπαγγελόπουλε.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος αυτός να μην μετράει για εμένα. Αναμένω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Μην ανησυχείτε.

Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Ο άνθρωπος μιλάει για την υπόθεση για την οποία κατηγορείται και εσείς μιλάτε μεταξύ σας και τσακώνεστε; Λίγο σεβασμό!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, θέλω να σας γνωρίσω, ότι πολλοί συνάδελφοι, ειδικά ανώτατοι δικαστές, που αν θέλετε –εγώ να το δεχτώ- έχουν μια περιορισμένη σε στερεότυπα αντίληψη,  λένε πως η κ. Ράικου δεν έπρεπε να αποδεχτεί τον διορισμό της λόγω της  οριακής πλειοψηφίας για λόγους ευθιξίας, εφόσον αμφισβητήθηκε έντονα από πέντε μέλη σε σύνολο έντεκα μελών. Αυτά τα λέω για την ιστορία.

Φτάνουμε στο σήμερα. Η κ. Ράικου παραιτήθηκε λίγο πριν λήξει η δεύτερη θητεία της με επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην επιστολή παραίτησης την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά, δεν αναφέρει τίποτα για Ρασπούτιν, τίποτα για Παπαγγελόπουλο. Μιλάει για μεγάλο σκάνδαλο, μιλάει για 28 εκατομμύρια ευρώ μαύρο πολιτικό χρήμα που είχε εντοπιστεί. Μιλάει για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Θα την καταθέσω στα Πρακτικά. Έπρεπε να την είχατε διαβάσει από τότε, αλλά εν πάση περιπτώσει διαβάστε την τώρα.

Καταλήγει η κ. Ράικου: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί», όχι από τον Ρασπούτιν ή από εμένα, «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την παρεμπόδιση της έρευνάς μου».

Μετά από καιρό η κ. Ράικου ανακάλυψε στη φαντασία της τον Ρασπούτιν.

Καταθέτω για τα Πρακτικά την επιστολή, παρακαλώ.

(Στο σημείο αυτό ο κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Επαναλαμβάνω, στην επιστολή παραίτησής της η κ. Ράικου δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για μένα, για παρεμβάσεις μου στο έργο της και για τον Ρασπούτιν, που τον ανακάλυψε ενάμιση χρόνο μετά.

Είναι δεν χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό της συμπεριφοράς της κ. Ράικου ότι ενάμιση χρόνο μετά την παραίτησή της δεν τόλμησε η ίδια να αναφερθεί στον Ρασπούτιν, αλλά έβαλε κύκλους της να το πράξουν, χωρίς όμως, και αυτοί τότε, ενάμιση χρόνο μετά την παραίτησή της, να με κατονομάσουν ευθέως. Το έχω ξαναπεί. Οι εισαγγελείς –άλλο πάλι και τούτο!- έχουν «κύκλους»; Δεν βγαίνουν να καταγγείλουν; Ήταν αντιεισαγγελέας εφετών, ήταν εισαγγελέας κατά της διαφθοράς. Γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τα πει αυτά και να με καταγγείλει;

Μάλιστα, την ρωτάει ο εισαγγελέας –δεν το έχω γράψει, αλλά μου ήρθε τώρα-του Αρείου Πάγου: «Τα είπατε αυτά πουθενά;», τα μεταγενέστερα. Και του απαντάει: «Όχι, το διαχειρίστηκα μόνη μου». Με τέτοιες διαχειρίσεις, λοιπόν, στείλτε με στο έκτακτο στρατοδικείο, εάν μπορείτε να το φτιάξετε σήμερα. Το ειδικό δικαστήριο είναι πολύ λίγο για τα ανομήματά μου!

 Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι πριν αναλάβουν δράση οι κύκλοι της κ. Ράϊκου είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τον γιατρό σύζυγό της σχετικά με τη «NOVARTIS». Δεν θα πω τίποτα άλλο. Εγώ δεν ανακατεύω τα προσωπικά μου. Όμως, έχει τη σημασία του αυτό. Είναι φανερός ο αντιπερισπασμός που άρχισε να επιχειρείται.

Η κ. Ράϊκου κατέθεσε στον κ. Σοφουλάκη έτσι στα ξεκάρφωτα ότι είναι γνωστή η σχέση με την κ. Τουλουπάκη. Είναι, όμως, επίσης, γνωστή και η σχέση μου με την κ. Ράϊκου, είμαστε παλιοί συνάδελφοι. Θα της υπενθυμίσω και θα σας γνωρίσω ότι και πριν γίνω Υπουργός και μετά συναντιόμαστε να συζητήσουμε διάφορα θέματα, τρώγαμε με τις οικογένειές μας είτε έξω είτε στα σπίτια μας. Και μετά εγώ της έκανα αυτά τα αχαρακτήριστα τηλεφωνήματα με τέτοια σχέση που είχαμε. Πρέπει να ντρέπεται.

Συνεχίζω: Όταν έγινα Υπουργός, ερχόταν στο Υπουργείο και μου έφερνε μερικές φορές και κάτι ενδεικτικά, όπως γλυκά ή άλλα φαγώσιμα, επειδή ήξερε τη λαιμαργία μου. Μέχρι και γραβάτες μού έχει φέρει. Η φιλική μας σχέση και η οικειότητα που είχαμε αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να την πάρω τηλέφωνο, όπως ψευδώς ισχυρίζεται και να της μιλήσω επιτακτικά. Τι να πω τώρα;

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Και προσέξτε αυτό που θα πω, γιατί θα το αποδείξω. Όμως, δεν προλαβαίνω τώρα να τα πω. Τι να πρωτοπώ; Δύο χρόνια βομβαρδίζομαι με έναν οχετό, αλλά πρέπει να ξέρουν κάποιοι ότι η διασπορά λυμάτων στον δρόμο τιμωρείται τουλάχιστον σαν υγειονομική παράβαση.

(Χειροκροτήματα-γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε και ολοκληρώνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ησυχία, παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η φιλική μας, λοιπόν, σχέση και η οικειότητα που είχαμε, στο ίδιο γραφείο ήμασταν όταν ήμασταν εισαγγελείς, για τα παιδιά μας μιλάγαμε -πρέπει να ντρέπεται!-, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να την πάρω τηλέφωνο, όπως ψευδώς ισχυρίζεται, και να της μιλήσω επιτακτικά. Την έβλεπα σχεδόν κάθε μέρα, έπρεπε να την πάρω τηλέφωνο και να της πω «στείλ’ την στη Βουλή!»; Ποιους να στείλει στη Βουλή; Τα είπαμε. Δεν υπήρχαν πολιτικοί τότε. Μάλιστα, οι σχέσεις μας συνεχίστηκαν και μετά την παραίτησή της και με δική της πρωτοβουλία συναντηθήκαμε.

Να της  υπενθυμίσω -και αν βγει, ας έρθει να το διαψεύσει- ότι μου ζητούσε μετά που είχε παραιτηθεί να τη βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω των δημοσιευμάτων που υπήρξαν σε βάρος της και της αναφοράς ή αναφορών μιας ανακρίτριας -δεν θυμάμαι το όνομά της, την αναφέρει μέσα στην κατάθεσή της- για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της; Ζητούσε από μένα να τη βοηθήσω, που εγώ την καταπίεζα. Και μετά από δεκαοκτώ μήνες οι κύκλοι της εφεύραν τον Ρασπούτιν.

Επίσης, η κ. Ράϊκου την παραμονή της παραίτησής της, αν θυμάμαι καλά, με επισκέφτηκε στο γραφείο μου, στο Υπουργείο, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Κοντονή. Μου ζήτησε να τη βοηθήσω να ανανεωθεί η θητεία της για τρίτη φορά χάρη της παλιάς φιλίας και της θητείας που είχαμε και της καλής συνεργασίας μας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αν την καταπίεζα, παρενέβαινα στο έργο της, γιατί μου ζήτησε την τρίτη θητεία; Της απάντησα -πάντα με ειλικρίνεια, γιατί αυτός είμαι εγώ, ένας βλάκας ειλικρινής- ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί ο Άρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει θητεία για τρίτη φορά.

Στην κουβέντα που είχαμε μου εκμυστηρεύτηκε ότι αν δεν ανανεωθεί η θητεία της, σκέφτεται να παραιτηθεί από Εισαγγελέας για να περνάει περισσότερο  χρόνο με τα παιδιά της που τα υπεραγαπά –όντως ισχύει αυτό, το ξέρω από όταν ήταν πολύ μικρά- και της λείπουν, γιατί σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα πώς όλα αυτά μπορούν να ταιριάξουν με όσα ισχυρίζεται η κ. Ράϊκου για τη συμπεριφορά Ρασπούτιν, μόνο η ίδια μπορεί να το εξηγήσει.

Εκτός, όμως, από μένα, πολύ στενή σχέση δεν είχα εγώ με την κ. Τουλουπάκη, είχε η κ. Ράικου και με μένα και με τον κ. Σαμαρά. Δεν ξέρω αν το θυμάται, αλλά μου είχε ζητήσει να τους φέρω σε επαφή. Τους έφερα. Αυτά χάριν της ιστορίας. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα, αλλά για να δούμε επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος του καθενός και της καθεμιάς σε αυτόν τον τόπο. Προφανώς είναι εντελώς τυχαίο ότι αργότερα, όταν δημιουργήθηκε η θέση του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς με αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με τον τρόπο που προανέφερα, αμέσως μετά την προαγωγή της, η κ. Ράικου. Εντελώς τυχαία.

Είμαι βέβαιος ότι η κ. Ράικου τα θυμάται όλα αυτά, όπως θα θυμάται και τον λόγο που ήθελε να γνωριστεί με τον κ. Σαμαρά. Ας επανέλθουμε, όμως, στη διπλή κατάθεση της κ. Ράικου την ίδια μέρα στον κ. Σοφουλάκη. Στο σημείο αυτό, τίθενται τα εξής αδυσώπητα ερωτήματα για την κ. Ράικου. Για ποιον λόγο επανήλθε να καταθέσει, ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της; Πού πήγε στο ενδιάμεσο των καταθέσεών της; Μίλησε με κανέναν στο τηλέφωνο ή συναντήθηκε με κανέναν; Μήπως ενημέρωσε κάποιον τι είχε καταθέσει; Μήπως αυτός δεν έμεινε ικανοποιημένος και την καθοδήγησε να επιστρέψει και να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, για να ολοκληρώσει τα ψέματά της;

Εξηγώ: Στη συμπληρωματική της κατάθεση η κ. Ράικου θυμήθηκε αυτά που δεν είπε στην πρώτη της κατάθεση και αναφέρθηκε στην αντιδικία γνωστής δημοσιογράφου με επιχειρηματία. Ποιος ο λόγος να αναφερθεί η κ. Ράικου σε ιδιωτική αντιδικία και πώς γνώριζε ή γνωρίζει γι’ αυτήν;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Για να εναρμονιστεί με τα κατάπτυστα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί και να προετοιμάσει το έδαφος για νέα σκευωρία σε βάρος μου με τη δημοσιογράφο, κάποιους εκδότες κ.λπ., επειδή είχε γίνει αντιληπτό εντωμεταξύ σε όλους ότι η σκευωρία για την πολιτική δίωξη σε βάρος μου για το μέγα σκάνδαλο της «NOVARTIS» εξελίσσεται σε μεγαλειώδες φιάσκο.

Προσέξτε τώρα κάτι. Πριν πολλά χρόνια ήμουν εισαγγελέας. Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά όσοι με γνώριζαν έλεγαν ότι ήμουν καλός εισαγγελέας. Και ο εισαγγελέας και ανθρώπους κρίνει και να διαβάζει χαρτιά ξέρει. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι λίγες μέρες μετά τη διπλή κατάθεση της κ. Ράικου και ενώ είχαν διατυπωθεί ήδη αμείλικτα ερωτήματα για τη διπλή κατάθεση και τα όσα κατέθεσε η κ. Ράικου στη δεύτερη κατάθεσή της, έσπευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα του γνωστού κ. Βίκτωρα Μητρόπουλου με εκτενές ρεπορτάζ να δικαιολογήσει τη διπλή κατάθεση της κ. Ράικου. Νομίζω δύο, τρεις μέρες μετά.

Μάλιστα, απέδωσε ευθύνες στον κ. Σοφουλάκη ότι δήθεν προσπάθησε να χειραγωγήσει την κ. Ράικου, μεροληπτώντας σε βάρος της και η κ. Ράικου αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει και μετά από δική της πίεση κατέθεσε τα συμπληρωματικά, που είπαμε τι συμπληρωματικά. Καμμία σχέση με την υπόθεση. Άλλα ντ’ άλλων. Κλίμα να δημιουργήσουμε.

Και εγώ ρωτώ: Πώς τα γνωρίζει αυτά ο κ. Μητρόπουλος; Ήταν παρών στο γραφείο του κ. Σοφουλάκη την ώρα της ανάκρισης ή του τα είπε ο κ. Σοφουλάκης μετά κατηγορώντας τον εαυτό του;

Είναι άλλη μια αδίστακτη προσπάθεια σπίλωσης, αυτή τη φορά σε βάρος του κ. Σοφουλάκη, προκειμένου να τον τρομοκρατήσουν, μήπως στη συνέχεια καταφέρουν να τον χειραγωγήσουν.

Πριν τελειώσω, όμως, για σήμερα -διότι έχω πάρα πολλά για την κ. Ράικου στην προκαταρκτική- θα προσθέσω ότι εκτός των άλλων ελαττωμάτων της είναι και ανιστόρητη. Δεν είναι κακό αυτό για εισαγγελέα. Αρκεί να ξέρει νομικά.

Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι «Ρασπούτιν» για ιδιότητες, μηχανορραφίες, ίντριγκες, σκευωρίες, παρεμβάσεις, που όμως δεν αποδίδονται στον Ρασπούτιν, αλλά σε άλλα ιστορικά πρόσωπα. Θα μπορούσα να αποκαλώ τον εαυτό μου εάν είχα αυτές τις ιδιότητες Μακιαβέλλι, Μέτερνιχ, Ταλλεϋράνδο, όπως θέλετε, δεν θυμάμαι άλλους.

Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία όχι για μηχανορραφίες, ίντριγκες, σκευωρίες, αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για τη θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν.

(Χειροκροτήματα-γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αυτά είναι η προκαταβολή για την κ. Ράικου.

Πάμε τώρα στον κ. Αγγελή. Ας εξετάσουμε τα αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος μου με βάση τους αλλοπρόσαλλους και αντιφατικούς ισχυρισμούς του Αγγελή, όπως αυτοί…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Θα ήθελα για λίγο ακόμα την προσοχή σας.

Έχω να πω και άλλα πιο σημαντικά, όχι μόνο αστεία και ίσως ήταν λάθος μου που το διακωμώδησα, αλλά τί να κάνω; Είναι και αυτό ένα στοιχείο, ότι δεν μπορώ να λέω τον εαυτό μου Ρασπούτιν. Μακιαβέλλι έπρεπε να τον λέω, εάν ισχύουν αυτά που λέει η κ. Ράικου.

 Ας δούμε, λοιπόν, τους αλλοπρόσαλλους και αντιφατικούς ισχυρισμούς του Αγγελή, όπως αυτοί αποτυπώνονται στις αναφορές του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 7.1.2019 και στις 21.2.2019, καθώς και στην κατάθεσή του στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στην πρώτη αναφορά του δεν αναφέρει τίποτα για τον Ρασπούτιν. Για πρώτη φορά, μετά ενάμιση μήνα, στη δεύτερη αναφορά του αναφέρεται σε κάποιο άτομο άγνωστο σ’ αυτόν, που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν –και αυτός ανιστόρητος, ο Ρασπούτιν δεν έκανε σενάρια, άλλα πράγματα έκανε- που έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις και συνειρμικά -προσέξτε, συνειρμικά- δεν αποκλείεται να έχει και γνώσεις μυστικών υπηρεσιών.

Τί κάνει, λοιπόν, νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Προφανώς, ο κ. Αγγελής, ο οποίος δειλά-δειλά αρχίζει να εναρμονίζεται με το ψεύτικό και αισχρό κατασκεύασμα περί Ρασπούτιν.

Προσθέτει δε ο κ. Αγγελής ότι το άτομο που περιγράφει ως άτομο που τα πάνθ’ ορά γνωρίζει την ευθιξία του και τα σχεδίασε όλα αυτά σε βάρος του. Τίποτα συγκεκριμένο, καμμία απολύτως απόδειξη, ούτε καν αναφορά στο όνομά μου. Όσο για την ευθιξία του, το αφήνω στην κρίση σας και στην κρίση οποιουδήποτε καλόπιστου κριτή των ενεργειών και της συμπεριφοράς του Αγγελή, όταν αυτές ξεδιπλωθούν σήμερα και κυρίως στη διαδικασία που θα επακολουθήσει.

Επίσης, στη σελίδα 6 της δεύτερης αναφοράς του ο Αγγελής εντελώς αόριστα αναφέρει ότι γίνεται αντιληπτό σ’ αυτόν πως έπρεπε να φύγει από τη μέση με την κατασκευή μιας κατηγορίας σε βάρος του τύπου Ρασπούτιν. Όχι ακόμα Ρασπούτιν, αλλά τύπου Ρασπούτιν.

Τέλος, στην σελίδα 9 της δεύτερης αναφοράς του -προσέξτε, κύριοι, όσοι μιλάνε για σκευωρία στο σκάνδαλο «NOVARTIS»- τι έχει πει ο αγαπημένος σας, εκλεκτός, κ. Αγγελής που τον υιοθετείτε σήμερα. Λέει, λοιπόν, ο κ. Αγγελής: Στα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτείων αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πρωτίστως πολιτικοί, γεγονός που ερμηνεύεται -κατά την κρίση του- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν και ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ας συνεχίσουν, λοιπόν, κάποιοι να αυτογελοιοποιούνται και να κραυγάζουν ότι το σκάνδαλο «NOVARTIS» είναι σκευωρία. Ο Αγγελής το είπε αυτό, αυτός πάνω στον οποίον προσπαθείτε να με οδηγήσετε στο Ειδικό Δικαστήριο και στη φυλακή. Ε, οδηγήστε με, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία!

Πριν δούμε, όμως, ενδεικτικά και τους ισχυρισμούς του κ. Αγγελή στην κατάθεσή του στον κ. Ζαχαρή, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ας δούμε ποιος είναι ο κ. Αγγελής. Δεν χρειάζεται να πω πολλά σήμερα, ίσως χρειαστεί να πω στο μέλλον. Θα αρκεστώ, λοιπόν, στα ακόλουθα: Όλος ο Άρειος Πάγος, εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς που έχουν υπηρετήσει μαζί του, δικηγόροι που ασχολούνται με το Ποινικό Δίκαιο -πρέπει να υπάρχουν και ανάμεσά σας- και δυστυχώς πολίτες που τον αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του γνωρίζουν πολύ καλά τις γνώσεις του, τον χαρακτήρα του και κυρίως τη συμπεριφορά του.

Ο κ. Αγγελής είναι ένας από τους τρεις επόπτες της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Πριν απ’ αυτόν, επόπτης ήταν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου και μετά απ’ αυτόν ο, επίσης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Δηλαδή, και πριν τον Αγγελή και μετά υπήρξαν άλλοι δύο επόπτες. Αυτοί όλως παραδόξως δεν διαπίστωσαν τίποτα σε βάρος της κ. Τουλουπάκη. Και ο κ. Αγγελής δεν διαπίστωσε τίποτα. Όταν όμως άρχισαν να φαίνονται οι ευθύνες του, τότε άρχισε τη γνωστή τακτική του, να σπιλώνει και να κατηγορεί.

Είναι δε χαρακτηριστικό και απολύτως αποκαλυπτικό για τον κ. Αγγελή το σημείο της κατάθεσής του στον κ. Ζαχαρή, όπου ο ίδιος -εδώ μπορεί να γελάσουμε πάλι- αναφέρει ότι επιχείρησε μετά την παραίτησή του από τη θέση του ως επόπτη της Τουλουπάκη να ενημερώσει τον διάδοχό του, τον κ. Μπρακουμάτσο, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Ακούστε τι λέει ο ίδιος. Δεν έχει συναίσθηση, φαίνεται, τι του λέει, αλλά ο κ. Μπρακουμάτσος τον απέφυγε ευγενικά -αυτό το βάζω εγώ- με μαεστρία διπλωματική: «Άσε, Γιάννη, θα τα βρω μόνος μου», του είπε. Έχετε δει κάποιον να μη θέλει ενημέρωση από τον προηγούμενο;

Ας δούμε, όμως, τώρα και μερικά άλλα χαρακτηριστικά, αλλά πολύ αποκαλυπτικά σημεία της κατάθεσης του κ. Αγγελή.

Η αξιολόγηση και ο σχολιασμός τους σήμερα είναι δικός σας. Στην Προανακριτική Επιτροπή, στο Ειδικό Δικαστήριο ή στο έκτακτο στρατοδικείο, που κάποιοι ευχαρίστως θα με έστελναν, θα είναι δικός μου όμως.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου)

Κατέθεσε, λοιπόν, ο Αγγελής. Πήγε στη Βιέννη με την Τουλουπάκη και τις δύο επίκουρους εισαγγελείς για τη συνάντηση με εισαγγελείς των ΗΠΑ με επιμονή Δημητρίου και Παπασπύρου. Καλά, για την κ. Δημητρίου το καταλαβαίνω, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι. Η κ. Παπασπύρου τι δουλεία έχει; Για να δούμε την αξιοπιστία του.

«Η τακτική της κ. Τουλουπάκη συνειρμικά…» -πάλι συνειρμικά, όχι στοιχεία, όχι αποδείξεις- «…τον οδήγησε στις καταγγελίες Ράικου για παρεμβάσεις Ρασπούτιν στην Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς». Για άλλη μία φορά οι συνειρμοί και η φαντασία του κ. Αγγελή οδηγούν στον Ρασπούτιν χωρίς καμμία άλλη απόδειξη στοιχείων και χωρίς εγώ ακόμα να ταυτοποιούμαι με τον Ρασπούτιν.

Μόλις επέστρεψε από τη Βιέννη πήγε, λέει, κατευθείαν από το αεροδρόμιο μαζί με την κ. Παπασπύρου στο γραφείο του κ. Καλογήρου. Γιατί τέτοια βιασύνη; Φοβόταν κάτι ο κ. Αγγελής που έγινε στη Βιέννη; Ποιος ο λόγος που τον περίμενε στο αεροδρόμιο και τον συνόδευε στο γραφείο του κ. Καλογήρου η κ. Παπασπύρου με την οποία, όπως ο ίδιος καταθέτει, είχε τηλεφωνική επικοινωνία όσο ήταν στη Βιέννη; Ποιος ο λόγος για την επικοινωνία αυτή; Τι είχε γίνει στη Βιέννη και φοβόταν ο κ. Αγγελής και προσπαθούσε να εξασφαλίσει προστασία από τον κ. Καλογήρου, αυτός ο αδέκαστος εισαγγελέας που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του και παρέμβαση από Υπουργό;

«Η παρέμβαση του Ρασπούτιν…», λέει -στις καταθέσεις του όλα αυτά- «…ήταν εμφανής και σε άλλες υποθέσεις». Χωρίς καμμία άλλη διευκρίνιση. Πάλι αοριστολογίες χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, χωρίς καν να αναφέρει έστω και μία υπόθεση στην οποία ήταν εμφανής η παρέμβαση του Ρασπούτιν, αυτού του άγνωστου Ρασπούτιν, που τελικά δεν μπορεί να ήταν Ρασπούτιν, αλλά Ταλλεϋράνδος ή Μακιαβέλλι, όπως σας είπα.

«Η κ. Τουλουπάκη…», λέει, «…ήθελε να ασκήσει εσπευσμένα ποινικές διώξεις». Έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε, σχεδόν ένας χρόνος και διώξεις δεν έχουν ασκηθεί και επτά περιπτώσεις στις δέκα έχουν μπει στο αρχείο.

«Μετά…», λέει, «…από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κατάλαβε ότι είναι σκευωρία από τον Ρασπούτιν, ο οποίος, κατά λογική συνέπεια, έχει πρόσβαση στην εφημερίδα αυτή». Πάλι ο Ρασπούτιν φταίει χωρίς κανένα στοιχείο, όμως, εκτός από τη λογική του κ. Αγγελή και τη δημιουργική φαντασία του. Ο ίδιος τα καταθέτει. Δεν τα λέω εγώ. Δεν είναι ισχυρισμοί μου ούτε συνειρμοί μου ούτε λογικές ακολουθίες μου. Είναι καταθέσεις του κ. Αγγελή.

Έγραψε, λέει, αναλυτική αναφορά στην κ. Δημητρίου μετά το περιστατικό της Βιέννης -πρέπει να δούμε τι έγινε εκεί- η οποία αρρώστησε, λέει, από το περιεχόμενό της και πήγε μάλιστα δύο φορές στο νοσοκομείο. Φανταστείτε τι διάβασε η γυναίκα! Την τρέλανε!

Ισχυρίζεται στη συνέχεια ότι τον έπεισαν η κ. Δημητρίου και η κ. Παπασπύρου να πάρει πίσω την αναφορά του με την υπόσχεση ότι θα απομακρυνθεί η Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς και ο Ρασπούτιν από την Κυβέρνηση.

Αν ισχύουν όλα αυτά -εγώ προσωπικά δεν δίνω καμμία πιθανότητα, γιατί σας είπα τη γνώμη μου για τον κ. Αγγελή και ρωτήστε αν αυτήν τη γνώμη την έχουν όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς και επαναλαμβάνω δεν πιστεύω ότι ισχύουν, αλλά αν ισχύουν-, να λάβετε υπόψη, όταν ψηφίζετε και με παραπέμπετε, ότι πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα.

Πρώτον, η κ. Δημητρίου και η κ. Παπασπύρου τον έπιασαν κορόιδο, τον κορόιδεψαν. Ούτε την Τουλουπάκη έδιωξαν και εγώ παρέμεινα Υπουργός. Και αν ισχύουν όλα αυτά, εδώ δεν έχουν παρέμβαση δική μου στη δικαιοσύνη, αλλά έχουμε ανεπίτρεπτη, εξωθεσμική και παράνομη παρέμβαση δύο ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων ο κ. Αγγελής, ο ένας από αυτούς, που σχεδιάζουν, επιζητούν την απομάκρυνση ενός Υπουργού από την Κυβέρνηση -άρα η δικαιοσύνη επεμβαίνει στην πολιτική- και της Εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς, η οποία όμως επιλέγεται, τοποθετείται και αντικαθίσταται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Άρα, δεν είμαι εγώ ο σκευωρός, αλλά είναι ο κ. Αγγελής που συμμετέχει σε τέτοιες μαζώξεις.

Ομολογεί ότι είχε εγκάρδια και εμπιστευτική σχέση με την κ. Δημητρίου και την κ. Παπασπύρου. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μία πρόβλεψη. Ο κ. Αγγελής έχει αρχίσει να εμφανίζει την κ. Παπασπύρου, για τους δικούς του λόγους -εγώ δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει- ως πανταχού παρούσα, ως οφθαλμόν που τα πανθ’ ορά. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν -για τους λόγους που θα σας εξηγήσω αμέσως μετά, γιατί αυτός είναι ο κ. Αγγελής- αν στο μέλλον ο κ. Αγγελής δεν στραφεί και κατά της κ. Παπασπύρου, με μηνύσεις, με θεωρίες περί Ρασπούτιν και ό,τι άλλο βρει η δημιουργική φαντασία του.

Ποιος είναι, λέει, ο Ρασπούτιν, του το είπε η κ. Δημητρίου, αλλά αυτός δεν το λέει -στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τώρα-, γιατί η κ. Δημητρίου μπορεί να του το είπε στα ψέματα. Τι αδιάσειστο στοιχείο είναι αυτό! Ποια σοβαρότητα είναι αυτή; Γιατί είμαι ακόμα ελεύθερος; Γιατί δεν με συλλαμβάνετε τώρα; Τέτοια στοιχεία σε βάρος μου;

Γνωρίζουν τον Ρασπούτιν, λέει, και ο κ. Καλογήρου και η κ. Παπασπύρου. Ο ίδιος, όμως, δεν τον γνωρίζει. Άλλο αδιάσειστο στοιχείο. Καλά, διαβάσατε τη δικογραφία πριν υπογράψετε, πριν την καταρτίσετε; Γιατί οι άνθρωποι που την υπέγραψαν, εντάξει, ξέρω πώς υπογράφονται αυτά. Τι διάβασε κανείς νομικός αυτή ή σου λέει «βρήκαμε τον εύκολο στόχο, τον Παπαγγελόπουλο, που τον έχουν κάτω και τον βαράνε τόσο καιρό οι εφημερίδες με συμβόλαια, για λόγους προφανείς»; Και να πώς θα συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και θα ενοχοποιήσουν τον Τσίπρα. Γιατί σου λέει, δεν μπορεί ο Παπαγγελόπουλος. Και λογικό είναι εκεί που καθόμουν ένα πρωί, είπα: Τι θα κάνω, μωρέ, σήμερα; Κάτσε να παίξω λίγο. Κάτσε να στήσω μία σκευωρία. Ξέρουν ότι δεν περνάει αυτό. Σου λέει, θα χτυπήσουμε τον Παπαγγελόπουλο -δεν τολμάνε να χτυπήσουν τον Τσίπρα-, αλλά θα πάρει η μπάλα και τον Τσίπρα. Θα καταρρακώσουμε τον Παπαγγελόπουλο, θα τσαλακώσουμε όμως λίγο και τον Τσίπρα. Ε, δεν γίνονται αυτά, κύριοι. Δεν γίνονται με αυτά τα στοιχεία. Φτιάξτε άλλη σκευωρία, αυτό που προσπαθείτε να κάνετε, που θα σας την πω και αυτήν.

Ο κ. Αγγελής καταθέτει ότι έδινε οδηγίες στην κ. Τουλουπάκη, τις οποίες αυτή δεν εκτελούσε, γεγονός που για τον ίδιο σημαίνει ότι υπήρξε προστάτης και καθοδηγητής υπέρτερος αυτού. Έχει μάθει για προστάτες ο κ. Αγγελής. Κάτι ξέρει για προστάτες. Γιατί κάποιοι άλλοι κύκλοι με είπαν για νταβατζή. Εγώ, όμως, δεν ξέρω από νταβατζήδες και ποτέ μου δεν είχα προστάτη. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου. Θα μιλήσουμε και για προστάτες και για αυτούς που τολμάνε να διαρρέουν ότι «με ύφος νταβατζή». Ποιος εγώ; Ρωτήστε όποιον εισαγγελέα θέλετε, τον πιο εχθρικά διακείμενο για μένα, πώς τους μίλαγα, με τι ευγένεια, αγάπη και χιούμορ. Και ρωτάω: Η φράση «θα σου μιλήσω πειραιώτικα, αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω», θυμίζει σε κάποιον κάτι; Θα έρθουν οι εισαγγελείς να τα πουν αυτά, να δούμε ποιος είναι ο νταβατζής, να δούμε ποιος παρεμβαίνει.

Υπενθυμίζω την τελευταία φράση: «Για τον ίδιο σημαίνει ότι υπήρξε προστάτης-καθοδηγητής υπέρτερος αυτού». Πάλι η δημιουργική φαντασία του κ. Αγγελή ανέλαβε δράση, χωρίς όμως κανένα στοιχείο επιβεβαιωτικό του ισχυρισμού του. Μήπως, όμως, η κ. Τουλουπάκη απλώς δεν συμφωνούσε με τις οδηγίες και συστάσεις του Αγγελή, επειδή ήταν αντίθετες με τη δικαστική της συνείδηση ή ακόμα χειρότερο, επειδή ήταν ανόητες ή και παράνομες;

Τον τρόπο επικοινωνίας, λέει, του Ρασπούτιν με την Τουλουπάκη, μέσω άλλου Εισαγγελέα Πρωτοδικών -χωρίς στοιχεία, χωρίς ονόματα- δεν τον γνωρίζει από δική του αντίληψη, αλλά του το είπε και αυτό η κ. Δημητρίου, όπως του είπε επίσης ότι ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία εγώ έχω φύγει από το 2006 που εγώ ήμουν προϊστάμενος. Τα παιδιά που υπηρετούν τώρα εκεί, οι εισαγγελείς που υπηρετούν τώρα εκεί, ήταν τελειόφοιτοι Λυκείου, πρωτοετείς Νομικής. Πού τους γνώρισα και έκανα την ομάδα; Ε, είμαι Ρασπούτιν! Πάλι χωρίς όνομα εισαγγελέα που ήταν μεσολαβητής, πάλι χωρίς κανένα όνομα της ομάδας που είχα στήσει. Που σας είπα, τι ομάδα να στήσω;

Όμως με τα «μου ’πες», «σου ’πα», «του ’πε» και τα κουτσομπολιά καφενείου ή γειτονιάς δεν μπορεί να συνταχθεί κατηγορητήριο. Δεν μπορεί να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, εκτός αν πρόκειται για πολιτική δίωξη και πολιτική σκευωρία σε βάρος μου.

Παρόλα αυτά, αν οι ισχυρισμοί του κ. Αγγελή δεν είναι συνειδητά ψέματα ή φαντασιώσεις -νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πια τι είναι- η κ. Δημητρίου τι έκανε; Μήπως πρέπει να την ελέγξουμε και αυτή για κατάχρηση εξουσίας και γιατί δεν έστειλε καμία δικογραφία στη Βουλή για εμένα, με όλα αυτά τα τρομερά και φοβερά που συνέβαιναν, που τα έλεγε στον Αγγελή, αλλά δεν τα είπε στον Πρωθυπουργό και δεν άσκησε τα καθήκοντά της εναντίον μου;

Ας δούμε, όμως, και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, πολύ σημαντικές όμως. Μετά, στείλτε με όπου θέλετε.

Εκτός, όμως, από τα προαναφερόμενα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελής έβαλε στο αρχείο τις μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών. Έχετε διαβάσει το σκεπτικό του; Θα το διαβάσουμε στην Επιτροπή, που έχετε προαποφασίσει να συστήσετε.

Και πότε αποφάσισε ο κ. Αγγελής την ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο που ο ίδιος είχε βάλει; Όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες του στη διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου της NOVARTIS, το οποίο ο ίδιος λέει ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο. Και κατηγορεί την Τουλουπάκη ότι δεν έχει την ικανότητα να το φέρει σε πέρας. Από την άλλη, όμως, η Τουλουπάκη είναι εντεταλμένο όργανό μου για να στήσει σκευωρία, όχι ευθέως, αλλά με συνειρμούς και τη δημιουργική –ή τι άλλο- φαντασία.

Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι κραυγές της αγωνίας του ότι δεν θα πάει φυλακή. Πότε βγήκαν αυτές; Βγήκαν όταν γύρισε από τη Βιέννη. Έχει σημασία να δούμε τι έγινε στη Βιέννη. Και θα το δούμε. Και θα δούμε ποιος είναι ο επίορκος. Θα δούμε ποιος είναι ο σκευωρός. Θα δούμε ποιος είναι ο ψεύτης. Και θα δούμε ποιος είναι ο τίμιος.

Ας πάμε, όμως, δύο, τρία χρόνια πιο πίσω. Ας δούμε τη συμπεριφορά του Αγγελή στην υπόθεση του μακαρίτη Βγενόπουλου. Δεν είχε κάνει αναφορές και μηνύσεις σε βάρος της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Κοτζαμάνη, του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Ρασιδάκη και άλλων συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων -αν θυμάμαι καλά- ήταν ο κ. Ντογιάκος, ο κ. Δασκαλόπουλος, η κ. Ράικου, η κ. Τσατάνη και ο κ. Ορνεράκης; Τους είχε μηνύσει. Τους είχε κάνει αναφορές. Ακόμη τρέχουν οι υποθέσεις αυτές. Θα τα δούμε όλα αυτά.

Άραγε, θυμάται ο κ. Αγγελής ότι προσπαθούσε να με πείσει -ακούστε, προσεκτικά- ότι μερικοί από τους παραπάνω Εισαγγελείς ήθελαν, όχι μόνο την ηθική του -και τώρα μιλάει για ηθική εξόντωση τύπου Ρασπούτιν, πάλι και τότε αυτό ήθελαν- εξόντωση, αλλά και τη φυσική του εξόντωση και ότι μαζί με τον Βγενόπουλο είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και με παρακαλούσε να τα πω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αυτός θα ερχόταν –γιατί τότε εξεταζόμουν επί τη ευκαιρία των καταγγελιών της Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- να τα επιβεβαιώσει.

Επίσης, τι άλλο μου έλεγε; Μου έλεγε να πω ότι ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε τον Βγενόπουλο τότε, επειδή μέλη της οικογενείας του κ. Βενιζέλου είχαν οικονομικές συναλλαγές με τις εταιρείες του κ. Βγενόπουλου. Και δεν τα βγάζω από το μυαλό μου αυτά.

Θα το αποδείξω, όχι μόνο επειδή δεν υιοθέτησα τις φαντασιώσεις του κ. Αγγελή, ιδίως όσον αφορά τα περί φυσικής του εξόντωσης. Ήθελαν να τον σκοτώσουν, δηλαδή, ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί. Αυτά έλεγε ο κ. Αγγελής. Έχει κάνει μηνύσεις. Στις μηνύσεις γράφει ότι η κ. Κοτζαμάνη χειροδίκησε εναντίον του στο γραφείο της. Έλεος!

Και πάλι, λίγα καταλογίζει σε εμένα. Εντελώς αόριστα ως Ρασπούτιν κυκλοφορούσα εκεί ως μια ανώτερη δύναμη. Είμαι θεός, ήλιος καλοκαιρινός και δεν ξέρω τι άλλα λέει. Δείτε τα αυτά. Δεν τα λέω εγώ. Τα λέει στις μηνύσεις του.

Επειδή, λοιπόν, δεν υιοθέτησα αυτά τα πράγματα –και πώς θα μπορούσα να τα υιοθετήσω;- αλλά φρόντισα άμεσα να διακόψω κάθε σχέση και επαφή μαζί του, ο κ. Αγγελής στρέφεται σήμερα εναντίον μου, μη συγχωρώντας μου ότι δεν μπορούσα να ταυτιστώ με τέτοιες ανοησίες. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές τους ευθύνες ως επόπτη.

Θα τελειώσω σήμερα με τον κ. Αγγελή, λέγοντας ότι όταν αρνήθηκα να υιοθετήσω τους ισχυρισμούς του για οικονομικές σχέσεις του μακαρίτη του Βγενόπουλου με μέλη της οικογένειας Βενιζέλου -και πώς θα μπορούσα να το κάνω άλλωστε, με τι στοιχεία; Με τα «μου ‘πες, σου ‘πα, του ‘πε»;- μετά από λίγο καιρό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Παπαγγελόπουλε, συμπληρώνουμε την ώρα οσονούπω. Τι προβλέπετε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλα πέντε λεπτά και τελειώνω.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τις αποδείξεις περιμένουμε!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά που σας είπα τι ήταν;

Εγώ λέω αυτές τις διαρροές ποιος τις έκανε; Δεν είναι γνωστή τακτική οι διαρροές;

Άφησα για το τέλος τον κ. Σαμαρά, γιατί είπαμε ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται στις καταθέσεις Ράικου, Αγγελή και στη μήνυση του κ. Σαμαρά. Θα επιταχύνω.

Άφησα για το τέλος, λοιπόν, τον κ. Σαμαρά, τον άνθρωπο που ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια και την πατρίδα μας και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Σήμερα δεν έχω σκοπό να αναφερθώ στο παρελθόν και στις πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά. Δεν θα αναφερθώ ούτε σε αχαριστία ούτε σε προδοσία ούτε στην επιλογή του στην προεδρική εκλογή το 1996. Δεν θα αναφερθώ στο μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς και όλα τα άλλα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ενδιαφέρουν. Εγώ είμαι κατηγορούμενος και μπορώ να πω ό,τι θέλω. Θέλετε να με φιμώσετε πριν με εκτελέσετε; Φιμώστε με! Ξέρετε, από ταινίες έχω δει ότι τους μελλοθάνατους τα μάτια κλείνουν, όχι το στόμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν είστε κατηγορούμενος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προαποφασισμένο. Ελάτε τώρα!

Δεν θα αναφερθώ προς το παρόν στις συναντήσεις και συζητήσεις που είχα εγώ με τον κ. Σαμαρά, μετά την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία, όταν κατά σειρά διετέλεσε Ευρωβουλευτής, Βουλευτής, Υπουργός, Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός. Όμως και μετά –προσέξτε!- όταν έγινα εγώ Υπουργός -εγώ ο σκευωρός, που θέλω να στήσω σκευωρία σε βάρος του- με έβλεπε μετά που ήμουν Υπουργός.

Αν χρειαστεί, όμως, λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, θα αναφερθώ στο τι μου έλεγε, πώς αποκαλούσε κάποιους και για ποια πράγματα με ρωτούσε και με παρακαλούσε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Προχώρα! Τώρα πες τα!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πολάκη, εγώ έχω αρχές και οι αρχές μου τις ιδιωτικές συζητήσεις, δεν μου επιτρέπουν να τις χρησιμοποιήσω παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη.

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δύο λεπτά. Αυτή είναι η ουσία.

Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθώ μόνο στις μηνύσεις που υποβάλλει ο κ. Σαμαράς, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του.

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει μηνύσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, εμένα, τους εισαγγελείς που ερευνούν τη NOVARTIS, τους μάρτυρες και όποιον άλλο βρεθεί μπροστά του και τον θεωρεί εχθρό του.

Στο παρελθόν έχει μηνύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο Σαμαράς σε συνέντευξή του…

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τι σχέση έχει ο Σαμαράς με τη NOVARTIS;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι παλιός και τα θυμάμαι, εγώ δεν είμαι μουσαφίρης.

Ο ίδιος ο Σαμαράς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό είχε δηλώσει ότι κατέφυγε στη δικαιοσύνη -ο κ. Σαμαράς- για να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του από τις κατηγορίες του Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες -τις κατηγορίες Μητσοτάκη- χρηματίστηκε για να ρίξει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1993.

Επίσης, είχε καταφερθεί με το γνωστό θρασύτατο υφάκι του κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έχει μηδαμινή αξιοπιστία. Τα ίδια ακούμε κι εμείς, ότι είμαστε αξιόπιστοι. Παράγει λάσπη και βασίζεται στο δόγμα της αμνησίας του λαού.

Λέω ακριβώς τα λόγια του. Οι παλιοί πρέπει να τα θυμούνται, οι άλλοι αναζητήστε τα, για να δούμε διαχρονικά τη συμπεριφορά στα θέματα μηνύσεων. Τα άλλα θα δούμε μετά. Η μόνη λογική, λέει, του μακαρίτη Μητσοτάκη ήταν να επιτύχει τις φιλοδοξίες της η Ντόρα.

Ας δούμε, όμως, κι άλλη μια μήνυση του κ. Σαμαρά.

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 16-10-2000 σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ανέφερε ότι έγινε κανονική εξαγορά του Σαμαρά και ότι στις εκλογές του 1993 η Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα του κ. Σαμαρά δηλαδή, έκανε την πιο πλούσια προεκλογική καμπάνια. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά.

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ο κ. Σαμαράς απάντησε με τον προσφιλή και συνηθισμένο του τρόπο. Μήνυσε και πάλι τον Μητσοτάκη και δήλωσε ξεδιάντροπα με αυτά ακριβώς τα λόγια: «Είναι πολιτική ανανδρία, ο αρχιερέας διαπλοκής» κ.λπ..

Έκανε και άλλη μία μήνυση στο παρελθόν. Μήνυσε τον μακαρίτη, τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Βασίλη Μαγγίνα, επειδή και αυτός στις δηλώσεις του είχε πει κάτι που δεν άρεσε στον κ. Σαμαρά. Δεν λέω για ποιον λόγο τον μήνυσε, γιατί φοβάμαι πως θα κουραστείτε με όλα αυτά. Θα τα πούμε στην Προκαταρκτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που ο κ. Σαμαράς καταφεύγει σε μηνύσεις και μιλάει για πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος του. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μηνύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν δεν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή για δεύτερη φορά δεν θα τολμήσει να ρίξει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γνωρίζω πολύ καλά ότι θα προχωρήσετε στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, γιατί η απόφαση για την εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου δεν είναι προϊόν αποδεικτικών στοιχείων, αλλά πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικών ισορροπιών.

Συνεχίστε, λοιπόν, τη διαδικασία σε βάρος μου μέχρι το τέλος! Στηριχτείτε σε ολοφάνερα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες καταθέσεις του κ. Αγγελή, της κ. Ράικου και στις μηνύσεις του κ. Σαμαρά! Στηριχτείτε, επίσης, στα πρωτοσέλιδα και στα δημοσιεύματα, καθώς και στις ραδιοφωνικές εκπομπές του Κουρτάκη, του Τζένου, του Δημητρόπουλου και ενός άλλου ακόμα που δεν τον αναφέρω, για να μην του κάνω διαφήμιση, αλλά «κάνουν μπαμ» από μακριά οι πολύ στενές του σχέσεις με την Εισαγγελία Διαφθοράς στο παρελθόν.

Εδώ και πολλούς μήνες ακούστηκαν και γράφτηκαν τερατώδη ψέματα για να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος μου. Η αποτυχία τους υπήρξε παταγώδης.

Επιταχύνω, για να τελειώνω επιτέλους.

Το έχουν αντιληφθεί και για να προλάβουν το φιάσκο της σκευωρίας τους προσπαθούν με λύσσα να προκαλέσουν νέα έρευνα σε βάρος μου. Δεν αρκέστηκαν σε επικλήσεις παρανόμων κασετών από μυστικές υπηρεσίες και άλλες μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους. Φανταστείτε, ομολογούν ότι ως Υπουργό με παρακολουθούσαν ελληνικές υπηρεσίες!

Επιχειρούν με πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς, κολακείες –ακούγεται, μάλιστα και κάτι για διάφορα ποσά- να στρατολογήσουν ψευδομάρτυρες για να καταθέσουν σε βάρος μου. Έφτασαν στο σημείο να καλούν δημόσια κάποιον εισαγγελέα ή οποιονδήποτε για να προσθέσουν -μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον- τα ψέματά τους στη νέα σκευωρία που προσπαθούν να στήσουν σε βάρος μου γιατί δεν τους βγαίνει αυτή.

Τα περιμένω όλα από αυτούς και έχω προετοιμαστεί κατάλληλα. Τα ερωτήματα που θα τεθούν θα είναι αμείλικτα και οι αποκαλύψεις συγκλονιστικές για όλους όσους συμμετάσχουν στη νέα σκευωρία σε βάρος μου. Θα τους καταγγείλω όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που με μαφιόζικες…

(Θόρυβος – Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τι είναι αυτά που λέτε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ελάτε, ολοκληρώνουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα να διαβάσετε τα δημοσιεύματα. Δεν διαβάζετε; Δεν με απειλούν; Δεν λένε να έρθει και άλλος να πει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Οι σκευωροί ποιοι είναι;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Εσείς!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εξηγούμαι: Δεν εννοώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν το εννοώ, μην παρερμηνεύετε τα λόγια μου. Έχω άλλη άποψη για τη Νέα Δημοκρατία εγώ.

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ησυχία, παρακαλώ! Ο άνθρωπος θέλει να τελειώσει και δεν τον αφήνετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό είπα ότι στεναχωριέμαι που σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχει σε αυτή τη σκευωρία σε βάρος μου. Γι’ αυτό το είπα.

Στοχεύουν εμένα, αλλά δεν πλήττουν μόνο εμένα. Πλήττουν πρωτίστως τη δικαιοσύνη που γίνεται σύστριγγλο με αυτές τις μεθόδους. Και πλήττουν και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και για τους ψευδομάρτυρες που έχουν εμφανιστεί και για τη μικρή μερίδα του Τύπου που προανέφερα, για να τους προσφέρει την αμοιβή που τους αξίζει –το λιγότερο;- να αυξηθεί η πενιχρή κυκλοφορία των εντύπων τους.

Τελευταίο κρούσμα –και τελειώνω, αλλά το ανέφερε ο κ. Πλεύρης, γι’ αυτό το βάζω- της ανήθικης επίθεσης που δέχομαι ήταν και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την προηγούμενη Κυριακή, που δεν είχε καμμία σχέση με την αλήθεια ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, όπως άλλωστε προκύπτει από τα αναγραφόμενα στις μέσα σελίδες της εφημερίδας.

Δήθεν πίεσα κάποιον πάλι -όχι δικαστή ή εισαγγελέα αυτήν τη φορά- χωρίς να έχω αρμοδιότητα. Ως πίεση εμφανίζουν τη γνώμη που εξέφρασα στη διυπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν άλλοι δύο Υπουργοί και που συστήθηκε για να προστατευθούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, που κινδύνευαν με μεγάλη ζημιά εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας εγκληματικών λαθών -τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας- και για να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση, που καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια.

Κυρίες και κύριοι, ελπίζω η επιτροπή που θα συσταθεί σήμερα να επιτελέσει το έργο της με αμεροληψία και όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως αυτή που ακούγεται ότι θα στείλει την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη, γιατί δήθεν είναι αναρμόδια να με κρίνει. Αν γίνει αυτό, θα ευτελιστεί μία κορυφαία διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και η επιτροπή θα αυτογελοιοποιηθεί.

Ένα θα πω: Οι αστείες κατηγορίες που μου αποδίδονται, αφορούν πράξεις που δήθεν τέλεσα ως Υπουργός και όχι ως συνταξιούχος ή οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε και η δήθεν παράβαση καθήκοντος που μου αποδίδει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι παράβαση καθήκοντος Υπουργού. Ο ιδιώτης, ως γνωστόν, δεν διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και κυρίως για την προσοχή σας και εσάς, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ