Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δικαστήριο της Χάγης: Απόφαση σταθμός για τις βρετανικές βάσεις στον Μαυρίκιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστήριο της Χάγης: Απόφαση σταθμός για τις βρετανικές βάσεις στον Μαυρίκιο

«Η αποαποικιοποίηση στον Μαυρίκιο, δεν διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν» αποφάνθηκε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση, η οποία λήφθηκε με 13 ψήφους υπέρ και μια κατά, είναι συμβουλευτική.

Η νήσος Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό και πρώην αποικία της Βρετανίας ζήτησε γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με το in.gr στην αγόρευσή του, ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ